Dienas ziņas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Siera klubs izdevis grāmatu par Jāņu sieru

Siera klubs izdevis grāmatu par Jāņu sieru

Viena no senākajām un mūsdienās noturīgākajām Latvijas kulinārajām vērtībām ir Jāņu siers. To pazīst arī citur Eiropā, tas ir iekļauts Eiropas Savienības Garantēto nacionālo īpatnību reģistrā. Pirmsjāņu dienās ar piensaimnieku atbalstu Siera klubs izdevis grāmatu “Jāņu siers”, kurā no sentēvu apcirkņiem izceltās ziņas ietērptas mūsdienīgā veidolā.  

Biedrība “Siera klubs” grāmatas atklāšanu sāka ar gleznu  izstādi, kuras darinājuši profesionālo mācību iestāžu audzēkņi. Gleznās attēlots Jāņu siera ceļš no govs līdz sieram. Grāmatas iznākšanu atbalstījuši pieci piena pārstrādes uzņēmumi, tajā skaitā arī “Straupe”.

“”Straupe” necenšas uz kvantumu, ražojot Jāņu sieru, bet lai būtu kvalitatīvs siers, arī mūsu siera pircēji ir to ievērojuši. Šodien visur notiek dažādi tirgi, mūsu Jāņu tirgus tiek prezentēts Zāļu tirgū, kur iet augstā līmenī,” stāstīja “Straupes” valdes priekšsēdētājs Imants Balodis.

 Grāmatā uzsvērts, ka, neraugoties uz pārtikas tehnoloģiju attīstību un citzemju ēdienu ienākšanu mūsu virtuvē, Jāņu siera pagatavošana, garša un izskats gadu simtu laikā saglabājies nemainīgs.

“Jāņu siers ir tik sens, cik sena ir latviešu tauta. Kopš tālas senatnes latvietim vissvarīgākā ir bijusi gotiņa, kura deva pienu – tas bija gan ēdiens, gan arī naudiņa,” uzsver biedrības “Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova.

Grāmatā apkopoti tautas rituāli un padomi, kā gatavot Jāņu ēdienus un dažādus sierus. Pirmās ziņas par Jāņu sieru sastopamas jau 16. gadsimtā, bet kādā 1810. gada  govkopības pamācībā ieteikts zemniekiem taisīt sierus pārdošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti