Biedrība “Siera klubs” grāmatas atklāšanu sāka ar gleznu izstādi, kuras darinājuši profesionālo mācību iestāžu audzēkņi. Gleznās attēlots Jāņu siera ceļš no govs līdz sieram. Grāmatas iznākšanu atbalstījuši pieci piena pārstrādes uzņēmumi, tajā skaitā arī “Straupe”.
“”Straupe” necenšas uz kvantumu, ražojot Jāņu sieru, bet lai būtu kvalitatīvs siers, arī mūsu siera pircēji ir to ievērojuši. Šodien visur notiek dažādi tirgi, mūsu Jāņu tirgus tiek prezentēts Zāļu tirgū, kur iet augstā līmenī,” stāstīja “Straupes” valdes priekšsēdētājs Imants Balodis.
Grāmatā uzsvērts, ka, neraugoties uz pārtikas tehnoloģiju attīstību un citzemju ēdienu ienākšanu mūsu virtuvē, Jāņu siera pagatavošana, garša un izskats gadu simtu laikā saglabājies nemainīgs.
“Jāņu siers ir tik sens, cik sena ir latviešu tauta. Kopš tālas senatnes latvietim vissvarīgākā ir bijusi gotiņa, kura deva pienu – tas bija gan ēdiens, gan arī naudiņa,” uzsver biedrības “Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova.
Grāmatā apkopoti tautas rituāli un padomi, kā gatavot Jāņu ēdienus un dažādus sierus. Pirmās ziņas par Jāņu sieru sastopamas jau 16. gadsimtā, bet kādā 1810. gada govkopības pamācībā ieteikts zemniekiem taisīt sierus pārdošanai.