Pērļu grūbu putra ar zirņu un pupu kotletēm «Īsto latvju saimnieču» gaumē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Domājams, nevienam nav šaubas, ka Latgales pākšaugu audzētaja Vija Kuļša zina, kā smeķīgi pagatavot zirņus un pupus. Izmēģini pērļu putru ar zirņu un pupu kotletēm pēc Vijas receptes, ko viņa atklāja Latvijas Televīzijas raidījumā “Īstās latvju saimnieces”!

Vija Kuļša saimnieko netālu no robežas ar Krieviju – atjaunotajās Rekavas dzirnavās un vienā no lielākajām Latgales saimniecībām “Kotiņi”, kas specializējas pupu un zirņu audzēšanā un pārstrādē. Vija uzskata sevi par īstu lauku meiteni, jo bērnība aizvadīta laukos, tāpēc viņai nav svešs ne darbs kūtī, ne siena talkas, ne biešu kaplēšana. Vija ir trīs bērnu mamma, kurai maltītes gatavošana no pienākuma pārtapusi par vaļasprieku. Ar prieku rūpējas arī par saimniecības apkārtni un dārzu.

Vija Kuļša
Vija Kuļša

Nepieciešams

(10 personām)

Nepieciešamie produkti
Nepieciešamie produkti

Pērļu grūbu putrai

  • 400 g vidējo pērļu grūbu
  • 1,2 l ūdens
  • 150 g sīpolu
  • 80–100 g taukvielu (eļļas, sviesta vai tauku)
  • sāls

Pupu kotletēm

  • 500 g šķelto pupu
  • 1 l ūdens
  • 130 g burkānu
  • 130 g sīpolu
  • 25 g ķiploku
  • 2 olas
  • 100 ml eļļas
  • 2 ēdamk. kviešu miltu
  • Sāls

Zirņu kotletēm

  • 500 g šķelto zirņu
  • 1,2 l ūdens
  • 250 g vārītu biešu
  • 200 g sīpolu
  • 3 olas
  • 70 g kaņepju un linsēklu
  • koriandra pulveris
  • čili piparu pulveris
  • sāls
  • 30 g kartupeļu cietes
  • 30 g zirņu miltu
  • 100 ml eļļas
  • 50 g ķiploku

Pagatavošana

Pērļu grūbu putra

Katlā ar verdošu ūdeni ieber pērļu grūbas, uzvāra un samaisa. Uz vidējas liesmas apmēram 15 minūtes turpina vārīt, bet vairs nemaisa, tikai sakrata, lai grūbas nepielīp pie katla dibena. Pēc tam noņem no uguns un atstāj uz piecām minūtēm uzbriest. Tad pievieno uz pannas taukvielās apceptus, sagrieztus sīpolus un sāli.

Zirņu kotletes

Zirņus vāra ūdenī, līdz tie kļūst mīksti. Sablendē vai samaļ gaļas mašīnā. Pievieno smalki sarīvētas vārītas bietes un mazliet atdzesētus uz pannas eļļā apceptus smalki sagrieztus sīpolus. Samaisa. Pievieno apceptas kaņepju un linsēklas, sarīvētu ķiploku, čili piparu un koriandra pulveri, sāli, olas, zirņu miltus un kartupeļu cieti. Rūpīgi samaisa un liek ledusskapī atdzesēties. Ar mitrām rokām no mīklas veido vidēja lieluma kotletes un cep no abām pusēm uz pannas karstā eļļā, līdz kotletes kļūst zeltaini brūnas.

Pupu kotletes

Pupas vāra ūdenī aptuveni 30 minūtes. Atdzesē un sablendē vai samaļ gaļas mašīnā. Pierīvē ķiploku, pievieno olas, sāli, miltus un mazliet atdzesētus uz pannas eļļā apceptus sarīvētus burkānus un smalki sagrieztus sīpolus. Visu samaisa, līdz veidojas viendabīga masa, un liek ledusskapī atdzesēties. Ar mitrām rokām no mīklas veido vidēja lieluma kotletes un cep no abām pusēm uz pannas karstā eļļā, līdz tās kļūst zeltaini brūnas.

Pērļu putru ar zirņu un pupu kotletēm «Īsto latvju saimnieču» gaumē gatavi pasniegšanai
Pērļu putru ar zirņu un pupu kotletēm «Īsto latvju saimnieču» gaumē gatavi pasniegšanai

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti