10 kārdinošākās LSM.lv receptes 2020. gadā

Pandēmijas zīmē aizvadītais gads daudziem, iespējams, licis pievērsties ēdiena gatavošanai vairāk nekā jebkad iepriekš. Uzzini, kuras desmit receptes, LSM.lv lasītājiem šogad šķitušas viskārdinošākās! Varam pačukstēt, ka cieņā bijusi klasika - rasols, marinētas bietes, deserti ar bērnības garšu... 

10 POPULĀRĀKĀS RECEPTES

  1. Vānes barona iecienītā rasola recepte no 1877. gada
  2. Saldais ēdiens «šmalunce»
  3. Četras receptes pārpalikušo Lieldienu olu notiesāšanai
  4. Samarinē bietes aukstajai zupai pats! Vienkārša recepte
  5. Ziemassvētku rolklopši
  6. Laiks atklāt aukstās zupas sezonu!
  7. Tradicionālā Ziltes kūka ar plūmju ievārījumu
  8. Saldie pīrādziņi asuškas 
  9. Biguzis jeb maizes zupa
  10. Saldie biezpiena pončiki – bērnības garša

1. Vānes barona iecienītā rasola recepte no 1877. gada

Raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībniece un viena no kustības “Slow Food Straupe” dibinātājām Brigita Puriņa rasolu gatavo pēc aptuveni 140 gadus senas receptes, kas ņemta no Vānes barona Hāna pavāra Zāles grāmatas. 

“Man ir sava versija par rasolu. Šai receptei ir pāri par 140 gadiem. Tā ir ņemta no Vānes barona [pavāra] Zāles pavārgrāmatas, kura ir izdota 1877. gadā,” stāstīja saimniece.

Senā recepte Brigitai Puriņai liek domāt, ka jau tajā laikā šādi ēdieni bija pazīstami latviešu zemnieku ģimenēs: “Zāle šo ēdienu sauc nevis par svētku ēdienu, bet par brokastu vai vakariņu ēdienu”.

Pavārgrāmatas „Mājturība jeb derīgi padomi saimniecēm kukņās, pagrabos, klētīs un staļļos” titullapa. 1877.gads. M. Zāle.

Kāda ir īstā rasola recepte, Brigita izvairās teikt – tas nebūtu korekti, jo arī senākās pavārgrāmatās ir lasāmas dažādas šī ēdiena receptes.

“1877. gada receptē mums ir āboli, vārīta gaļa, baraviciņas, marinēti gurķi, žāvēta desa, nēģi, kartupeļi, arī marinētas bietes,” uzskaitīja Brigita. Tātad tas ir pamatsastāvs.

Visas sastāvdaļas tiek sajauktas ar rasola mērci, ko gatavo, krējumā iemaisot ļoti smalki sakapātas olas, sīpolu, siļķi un kaperus.

Raidījuma “Pārtikas revidents” vadītāja Ieva Strazdiņa, vērojot ēdiena tapšanas procesu, sprieda, ka, vienkāršojot redzamo, var teikt, ka tā ir mūsdienās populārā rasola versija, kam pievienota siļķe kažokā.

Sastāvdaļas ir gardas un, ja salīdzina ar mūsdienās ierasto rasolu, šķiet pat eksotiskas. Turklāt mērce, kas pievienota šiem salātiem, ir pavisam īpaša un nav salīdzināma ar tik ierasto krējumu vai majonēzi.

Vānes barona iecienītais rasols Brigitas Puriņas izpildījumā.

Atpakaļ uz recepšu sarakstu!

2. Saldais ēdiens «šmalunce» – «Īsto latvju saimnieču» recepte

Saldais ēdiens šmalnuze

Eiropas tautām ar garāku valstiskās pastāvēšanas vēsturi virtuves tradīcijas balstās uz trim “vaļiem” – reģionālo virtuvi, pilsonisko virtuvi, kas ir sociālekonomisko šķiru ēdieni, un izsmalcināto virtuvi, kas paredzēti augstākajām sabiedrības slānim. Latviešu virtuve balstās tikai uz reģionālo un pilsonisko. Pilsonisko virtuvi mums lielākoties veidojusi baltvācu gaume un ēšanas paradumi. Viens no piemēriem ir saldais ēdiens ''šmalunce'' – izmēģini to pagatavot pēc raidījuma „Īstās latvju saimnieces” dalībnieces, vidzemnieces Brigitas Puriņas receptes!

Brigita Puriņa

Pirmās rakstiskās liecības par ''šmalunci'' (vācu: „Schmalunz“ – geschlagenes Obstmus (putots augļu biezenis)) atrodamas kādā 1796. gada pavārgrāmatā: “Tie āboli top nomizoti, sagriezti, tie graudiņi izņemti, un ūdenī mīksti vārīti; tad ar vīnu, cukkeru, kanielu un korintēm kastrolā tik ilgi vārīti, kamēr tie mīksti kā bieza putra, un nekādi gabali vairs nevaid; tad top bļodā likti un ar cukkeru un kanielu apbārstīti, un ja grib vēl ceplī likti, ka virsū drusciņ brūni apcepj. Šo rikti arridzan mēdz aukstu ēst ar saldu krējumu, bet tad nevaijag tos ābolus ar vīnu vārīt, bet ūdenī jeb saldā pienā un kad atdzisuši irr, tad top ar saldu krējumu samaisīti, jeb tas krējums īpaši uzdots.”

Saldais ēdiens šmalnuze

Nepieciešams:

  • 10–12 lieli āboli
  • ½ litrs salda krējuma
  • 200 g cukura
  • 20 g želatīna

Pagatavošana:

Ābolus nomazgā, izcep cepeškrāsnī, sablendē un/vai izrīvē caur sietu. Var izmantot arī iepriekš sagatavotu, sasaldētu un pirms gatavošanas atkausētu ābolu masu. Aukstā ūdenī iemērc želatīnu, uzbriedina un izkausē. Ābolu masai pievieno cukuru un izkausēto želatīnu, iemaisa sakultu saldo krējumu. Salej trauciņos un atdzesē. Var pasniegt ar vaniļas mērci.

Atpakaļ uz recepšu sarakstu!

3. Četras receptes pārpalikušo Lieldienu olu notiesāšanai

Smēriņš brokastu maizēm

Nepieciešams:

  • 3 olas,
  • 3 ēdamkarotes liesas majonēzes,
  • svaigs baziliks vai citi zaļumi un sezama sēklas pēc izvēles,
  • šķipsna maltu melno piparu

Pagatavošana:

Olas sarīvē, pievieno maltus melnos piparus un sasmalcinātus zaļumus pēc izvēles. Visu sajauc ar majonēzi, smērē uz maizes un rotā ar sezama sēklām, ja vēlas.

Pildītās avokado olas

Nepieciešams:

  • 1 avokado,
  • 3 olas,
  • pāris šķipsnas maltu melno piparu,
  • sāls

Pagatavošana:                   

Olas pārgriež gareniski uz pusēm, izņem dzeltenumus, ko pēc tam ar dakšiņu saspaida vai sablendē kopā ar avokado. Iegūto masu ar karotīti pilda olu baltumos. Lai iegūtu vizuāli glītāku uzkodu, masu var likt konditorejas maisiņā ar uzgali un pildīt olas ar to. Gatavās olu pusītes apkaisa ar sāli un maltiem melnajiem pipariem.

Nātru zupa

Nepieciešams:

  • 4 saujas nātru,
  • 1 sīpols,
  • 2 daivas ķiploka,
  • 2 burkāni,
  • 4 kartupeļi,
  • 1 sauja miežu putraimu,
  • 1,5 litrs buljona,
  • 4 olas,
  • 1 ēdamkarote olīveļļas,
  • sāls,
  • naža gals maltu melno piparu,
  • zaļumi pēc izvēles,
  • krējums vai bezpiedevu jogurts pasniegšanai

Pagatavošana:

Katlā lej buljonu, liek tajā vārīties noskalotus miežus. Kamēr putraimi vārās, pannā lej eļļu un cep tajā sasmalcinātu sīpolu un ķiploku, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Tad pievieno sarīvētu burkānu un cep, līdz tie kļūst viegli zeltaini. Kad mieži vārījušies 10 minūtes, tiem pievieno pannas saturu un kubiņos sagrieztus kartupeļus. Vārošā ūdenī noblanšē nātres, sasmalcina. Kad kartupeļi kļuvuši mīksti, zupai pievieno nātres un ļauj tai uzmest burbuli. Pasniedz ar svaigiem zaļumiem, olām un krējumu vai bezpiedevu jogurtu. 

Skumbrijas salāti

Nepieciešams:

  • 200 grami vājpiena biezpiena,
  • 1 tomāts,
  • 1 kārba konservētas skumbrijas tomātu mērcē,
  • 3 olas,
  • 4 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta,
  • lociņi, pētersīļi vai citi zaļumi pēc izvēles,
  • pāris šķipsnas maltu melno piparu

Pagatavošana:

Tomātu, olas un zaļumus sasmalcina, skumbriju un biezpienu saspaida ar dakšiņu, visu sajauc ar bezpiedevu jogurtu un melnajiem pipariem. Var ēst ar maizi vai vārītiem kartupeļiem piedevās.

Atpakaļ uz recepšu sarakstu!

4. Samarinē bietes aukstajai zupai pats! Vienkārša recepte

Ilustratīvs attēls.

Aukstā zupa ir viens no iecienītākajiem un piemērotākajiem ēdieniem sutīgam laikam. Tā ir atspirdzinoša, viegla un ātri pagatavojama. Aukstās zupas galveno sastāvdaļu - marinētas bietes - var iegādāties veikalā, bet var arī pagatavot pats – tad sagatave vienmēr būs mājās pieejama. Turklāt paša marinētas bietes var būt arī veselīgāka izvēle, jo rūpnieciski gatavotām parasti pievieno lielāku sāls un cukura daudzumu nekā mājas apstākļos. Piedāvājam marinēt bietes pēc bloga “Absolūts ēd” autores un dārzeņu audzētājas Ilzes Lipskas receptes.

Ilustratīvs attēls.

Nepieciešams:

  • bietes,
  • ķimenes (uz vienu burciņu 1 tējkarote),
  • ķiploki – pēc izvēles.

Marinādei (šāds daudzumus pietiks 3-4 puslitra burciņām):

  • 1 litrs ūdens,
  • 5 ēdamkarotes cukura,
  • 1/2 ēdamkarote sāls,
  • 5 krustnagliņas,
  • 8 smaržīgie pipari,
  • 2 lauru lapas,
  • 100 ml etiķa.

Gatavošana:

Vispirms novāra bietes (atkarībā no izmēra bietes uz lēnas uguns vāra vidēji 40 minūtes), tad tās atdzesē, nomizo un sagriež gabaliņos vai sarīvē.

Gatavo marinādi – ūdenī ieber cukuru, sāli, pievieno krustnagliņas, smaržīgos piparus un lauru lapas. Vāra apmēram desmit minūtes. Noņem katliņu no uguns, pievieno etiķi. Bietes sapilda burciņās, katrai uzber virsū tējkaroti ķimeņu, ja vēlas pikantāku garšu, var ielikt daiviņu ķiploka, pārlej ar marinādi. Burciņas bez vākiem pasterizē 15 minūtes – saliek katlā burciņas, ielej ūdeni teju pilnā to augstumā un silda tādā temperatūrā, lai ūdens ir karsts, bet nesāk burbuļot. Tad taisa vākus ciet un liek pieliekamajā. Aukstajai zupai šādi marinētas bietes var izmantot nākamajā dienā, bet droši var glabāt arī ilgākam laikam.

Ja bietes paredzētas kā piedeva citiem ēdieniem, nevis aukstajai zupa, Ilze Lipska tās iesaka izmēģināt marinēt kopā ar vārītiem burkāniem – gatavošanas process tāds pats, bet tad uz burciņu liek pustējkaroti ķimeņu.

Atpakaļ uz recepšu sarakstu!

5. Ziemassvētku rolklopši – «Īstās latvju saimnieces» recepte

Šogad svētku atmosfēra katram būs jārada pašam savas mājsaimniecības ietvaros – svinīgu noskaņu noteikti palīdzēs radīt gards un sātīgs ēdiens. Raidījuma “Īstās latvju saimnieces” dalībniece Brigita Puriņa no Straupes dalījās ar savu Ziemassvētku rolklopšu recepti, kas labi iederēsies uz svētku galda.

Pirms sākt rosīties virtuvē Brigita Puriņa rosināja iedegt sveces un ieslēgt sev patīkamu mūziku. “Kad esam sev atmosfēru iesildījuši, sazināmies video zvanos ar saviem radiniekiem, draugiem. Saslēdzamies “Facebook”, “Skype” vai kā mēs šoreiz “Zoom” un gatavojam ēst kopā. Mēs savā ģimenē tā esam darījuši – esam svētkus attālināti svinējuši.”

Brigita šogad Ziemassvētkos vienas mājsaimniecības ietvaros galdā klās rollklopšus. To pagatavošana nepieciešama cūkgaļa. Brigita izmantoja karbonādes gabalu, ko sagrieza apmēram 1,5 – 2 centimetrus biezās šķēlēs.

“Izklapēts, appiparots, apsālīts, un tad tiek likts pildījums. Es pildu ar speķi, kādu rupjmaizes šķēlīti un burkānu,” stāstīja saimniece. 

Gaļu aptin apkārt pildījumam un to sastiprina kopā ar koka irbulīšiem vai diegu. “Tad to liek uz pannas, apcep brūnu no visām pusēm. Liek katliņā, uzlej ūdeni, pieliek sīpolus, garšvielas. Sautē uz lēnas uguns 1,5 – 2 stundas.

Es gaļas sautēšanas procesā mērcē ielieku rupjmaizi. Tad mērce būs ar tādu īpatnējāku, citādāku garšu nekā ierasts,” padomos dalījās Brigita. 

Kad gaļa, gatava, rolklopšus izņem ārā no katla un atbrīvo no diega vai irbulīšiem.

Mērci papildina ar miltiem. To var arī izkāst, ja iekšā saliktas lauru lapas un sīpoli. “Es lieku mērcei klāt saldo krējumu. Senākās receptēs mērcei klāt liek skābo krējumu,” stāstīja saimniece.

Rolklopšus pasniedz kopā ar, piemēram, cepeškrāsnī ceptiem kartupeļiem, kas pārkaisīti ar ķimenēm, un salātiem.

Atpakaļ uz recepšu sarakstu!

6. Diētiskā aukstā zupa

Aukstā zupa vakariņām.

Marinētu biešu burciņas lielveikalu plauktos rindojas jau kādu laiku. Beidzot arī laika apstākļi ir atbilstoši vienam no iecienītākajiem sezonas ēdieniem – aukstajai zupai. Piedāvājam atklāt tās sezonu ar veselīgu receptes versiju, kurā nav lieku taukvielu, pusfabrikātu un pārspīlēta sāls daudzuma.

Nepieciešams:

 No šī produktu daudzuma sanāks 3-4 porcijas.

  • 1 litrs kefīra,
  • 1 burciņa marinētu biešu,
  • 3-4 cieti vārītas olas,
  • 1 garais gurķis,
  • 1 sauja redīsu,
  • lociņi,
  • pētersīļi,
  • pēc izvēles – sinepes un mārrutki.

Pagatavošana:

Dārzeņus, olas un zaļumus sasmalcina, sajauc ar kefīru un marinētām bietēm. Pēc izvēles pievieno sinepes, mārrutkus, sāli.

 

Citas idejas veselīgām maltītēm var rast LSM.lv izstrādātaja nedēļas ēdienkartē, kurai pievienots arī iepirkumu saraksts.

Savukārt ar neierastākām aukstās zupas versijām šefpavāra Raimonda Zommera versijā var iepazīties šeit

Atpakaļ uz recepšu sarakstu!

 

7. Tradicionālā Ziltes kūka ar plūmju ievārījumu

Ziltes kūka.

Plūmju ievārījuma kūka, kas pārklāta ar zeltainas mīklas režģi, ir tradicionāls saldēdiens Ziemeļvācijas salā Ziltē. Svarīgi atcerēties, ka, gatavojot šo kūku, mīkla ir jāmīca, nevis jāmaisa.

Izmēģini pagatavot kūku, sekojot līdzi receptei, ko Ziltē dzīvojošajam glābējam Larsam Lunkem mācīja brāļasieva Kristīne! Larsa kolēģiem kūka ļoti garšoja, un domājam, ka garšos arī jums.

Glābējs Larss Lunke mācās gatavot tradicionālo Ziltes kūku pēc savas brāļasievas Kristīnes norādēm.

Nepieciešams:

  • 250 g sviesta
  • 500 g miltu
  • 1 iepakojums cepamā pulvera
  • 60 g cukura
  • 1 ola
  • 1 ēdamkarote piena
  • 1 olas dzeltenums, ar ko ieziest  mīklas režģi
  • 1 šķipsniņa sāls
  • pērļu cukurs izrotāšanai
  • 500 g žāvētu plūmju bez kauliņiem

Pagatavošana

Žāvētās plūmes iepriekšējā dienā nelielā ūdens daudzumā izvāra katlā un pēc garšas pieliek mazliet cukura. Iegūtajai masai ļauj atdzist.

Miltus un cepamo pulveri sajauc un, pievienojot sviestu, olu, cukuru un šķipsniņu sāls, izveido smilšu mīklu. Ja mīklu ir grūti izmīcīt, var pieliet pienu. Mīklu ievīsta folijā un vismaz uz 30 minūtēm liek ledusskapī.

Ietauko kūkas formu.

Mīklu izrullē uz miltiem nosijātas darba virsmas. Apmēram trešdaļu mīklas ieliek kūkas formā, malas uzloka uz augšu. Iepilda un izlīdzina plūmju ievārījumu.

Plūmju ievārījuma iepildīšana.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādu temperatūrai.

No atlikušās mīklas izgriež šauras sloksnes un režģa formā uzliek uz kūkas.

Mīklas sloksnes ieziež ar olas dzeltenumu un apkaisa ar pērļu cukuru.

Cep cepeškrāsnī apmēram 30 minūtes.

Atpakaļ uz recepšu sarakstu!

8. Saldie pīrādziņi asuškas – «Īsto latvju saimnieču» recepte

Saldie pīrādziņi asuškas

Tradicionālie Latgales saldie ēdieni ir bezgala gardi un sātīgi. To pagatavošanas nianses zina tikai īstās latgaļu saimnieces vai Latgales kulinārā mantojuma pētnieki. Kļockas – ar biezpienu pildīti, aizdarīti un krējuma, sviesta un cukura mērcē sautēti rauga mīklas pīrādziņi. Sirņiki – pannā cepti biezpiena plācenīši. Blīņi – pankūkas, kas katrā mājā garšo citādāk. Jobiki – pienā izmērcēti un sviestā un saldajā krējumā sutināti rauga mīklas plācenīši.

Asuškas (asoškas) – izcepti un atdzesēti rauga mīklas pīrādziņi, kas pirms pasniegšanas uzkarsēti saldā krējuma mērcē. Izmēģini pagatavot asuškas pēc Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībnieces Sandras Višas receptes. Viņa dzīvo Rēzeknes novada Čornajas pagastā Rāznas ezera krastā, kur dzīvesbiedrs Ēriks 90. gados atguva vectēva zemi.

Sandra Viša

Saldie pīrādziņi asuškas

Saldie pīrādziņi asuškas

Nepieciešams:

(no šāda produktu daudzuma sanāks 10 porcijas)

  • 1 l piena
  • ½ paciņa rauga
  • 2 kg miltu
  • 3 ēdamk. cukura
  • 1 ēdamk. sāls
  • 150 g olīveļļas
  • 1 ola

Mērcei:

  • 700 ml saldā krējuma
  • 200 g sviesta
  • 1 glāze cukura

Pagatavošana:

Siltam pienam pievieno raugu, sāli un cukuru. Lēni maisot, pamazām iesijā miltus. Kad masa kļūst gaisīga, pielej olīveļļu. Apsedz ar dvieli un siltā vietā ļauj uzbriest. Pēc aptuveni stundas no mīklas veido mazus pīrādziņus. Tos var arī pildīt ar biezpiena masu. Cep cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 15 minūtes. Izņem no krāsns un noziež ar sakultu olas dzeltenumu, lai spīd. Pirms pasniegšanas pīrādziņus uzsilda saldkrējuma mērcē. To gatavo, izkausējot sviestu, tam pievienojot saldo krējumu un cukuru. Kad cukurs izkusis, mērcē var bērt pīrādziņus. Pasniedz karstus.

Atpakaļ uz recepšu sarakstu!

9. Biguzis jeb maizes zupa - «Īsto latvju saimnieču» recepte

Biguzis jeb maizes zupa.

Rupjmaizes deserts jeb biguzis ir sena recepte, kas mūsdienās zināma kā maizes zupa vai rupjmaizes kārtojums. Valodnieki savos pētījumos atklājuši, ka dažādās izloksnēs nevārītam vai vārītam ēdienam no maizes gabaliņiem ir ap 17 variāciju, to skaitā biguzis, biguze, bigucis, bigūzis, biga, bigūze, bigusis, biguža un biģele. Izmēģini pagatavot biguzi pēc Latvijas Televīzijas raidījuma „Īstās latvju saimnieces” dalībnieces, rucavietes, maizes cepējas un „Aleju” saimnieces Gunitas Pričinas receptes!

Biguzis jeb maizes zupa.

Ielūkoties Gunitas ikdienā var raidījuma "Īstās latvju saimnieces" jaunās sezonas pirmajā sērijā. Aktīvā un nenogurdināmā kurzemniece pati izvēlējās būt pirmā, kura savā sētā uzņems pārējās sešas saimnieces. Viņām par godu "Alejās" dzied Rucavas etnogrāfiskais ansamblis, muzicē Rucavas lauku kapela, bet Gunita galdā ceļ pašas ceptu maizi ar tradicionālo Rucavas balto sviestu, uz oglēm ceptu siļķi un maizes zupu jeb, kā saka Dienvidkurzemē, biguzi.

Gunita Pričina

Biguzis jeb maizes zupa

Nepieciešams:

  • 600 g rupjmaizes,
  • 8 glāzes ūdens,
  • 100 g žāvētu augļu,
  • 50 g makaronu (mazie),
  • cukurs,
  • kanēlis,
  • putukrējums,
  • brūkleņu ievārījums.

Pagatavošana:

Nobriedušas rupjmaizes šķēles cepeškrāsnī apbrūnina, pārlej ar verdošu ūdeni un slēgtā traukā atstāj uz stundu. Pēc tam izmirkušo maizi izberž caur sietu un uzvāra. Atsevišķā katlā vāra noskalotus, izmērcētus žāvētos augļus. Atsevišķi vāra makaronus. Kad augļi un makaroni mīksti, tos nokāš un pievieno maizes masai.

Atpakaļ uz recepšu sarakstu!

10. Saldie biezpiena pončiki – bērnības garša

Saldie biezpiena pončiki

Daudziem eļļā vārītie biezpiena pončiki jeb virtuļi saistās ar bērnību. Nedaudz neparastāku šo klasisko saldēdienu var padarīt, parastā biezpiena vietā izmantojot kazas piena biezpienu. Gatavo pončikus, sekojot līdz receptei, ko zāļu sieva Agrita Gailīte no Rankas atklāja Latvijas Televīzijas raidījuma "Iekodies Vidzemē" otrajā sērijā!

Nepieciešams:

  • 350 – 400 g kazas piena biezpiena,
  • 2 lielas lauku vistu olas,
  • ½ glāze cukura,
  • 1 glāze miltu,
  • 1 paciņa vanilīna cukura,
  • 1 tējkarote sodas, pārlieta ar citrona sulu,
  • sāls,
  • eļļa pončiku vārīšanai,
  • pūdercukurs.

Pagatavošana:

  1. Olas sakuļ ar cukuru, vanilīna cukuru, šķipsnu sāls un sodu.
  2. Tad pievieno biezpienu un miltus un visu sajauc viendabīga masā.
  3. Mīklu atstāj 15 – 20 minūtes uzbriest.
  4. No mīklas veido bumbiņas un liek tās vārīties uzkarsētā eļļā, līdz tās kļūst zeltaini brūnas.
  5. Gatavos virtuļus apber ar pūdercukuru un pasniedz.

Zāļu sieva Agrita Gailīte no Rankas

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt