Veselīga ēdienkarte un iepirkumu saraksts nedēļai pašizolācijas nogurdinātajiem

Kad vairāk nekā mēnesis pavadīts mājās, dienu dienā gatavojot trīs maltītes, doma par atkal jaunu ēdienu plānošanu un iepirkuma saraksta sastādīšanu var šķist nogurdinoša. No pašizolācijas nogurušajiem piedāvājam veselīgu maltīšu plānu un iepirkumu sarakstu nedēļai, ko var izmantot gan tieši tā, kā norādīts, gan kā ierosmi atsevišķām ēdienreizēm.

ĪSUMĀ

Ēdienkarte katrai dienai:

Veselīga līdzsvara meklējums

LSM.lv piedāvātā nedēļas ēdienkarte un iepirkumu saraksts ir veselīga līdzsvara meklējums. Tajā piedāvāti ēdieni, kas ir veselīgi, ar izteiksmīgu garšu un sāta sajūtu sniedzoši. Šī ēdienkarte prasa iepriekšēju plānošanu, bet tā neparedz pārmērīgu vergošanu pie plīts un milzīgas kulinārās iemaņas.

Norādītie sastāvdaļu daudzumi ir paredzēti vienam pieaugušam mājās dzīvojošam cilvēkam, kurš piekopj ikdienas pastaigas vai tamlīdzīgas fiziskas aktivitātes, neplāno zaudēt svaru, taču vēlas pārdzīvot pašizolācijas laiku, saglabājot esošā izmēra apģērbu. Produktu daudzumu katrs var piemērot savām vajadzībām un aktivitātes līmenim. 

Ēdienkarte sastādīta, ievērojot vairākus principus:

  • Pirmkārt, ēdieniem jābūt daudzveidīgiem un sabalansētiem, vienlaikus tos jāspēj pagatavot no salīdzinoši vienkāršiem produktiem, kas pieejami parastos veikalos. Vienus un tos pašus produktus piedāvājam taisīt dažādos veidos un kombinācijās.
  • Otrkārt, visi piedāvātie ēdieni ir pagatavojami salīdzinoši vienkārši. Tāpat pusdienas tiek gatavotas divām dienām uz priekšu, un daļa no vienai maltītei nepieciešamo izejvielu kalpo kā sagatave citām. Jā, iepriekš gatavotam ēdienam uzturvērtība mazinās, bet tas nenotiek tik ievērojami. 
  • Treškārt, ēdienkarte ir veidota tā, lai visus tai nepieciešamos produktus varētu iegādāties vienā iepirkšanās reizē. Došanās uz veikalu reizi nedēļā, nevis ik pārdienas vai biežāk, palīdzēs rūpēties par savu un citu drošību Covid-19 pandēmijas laikā. Jāņem vērā, ka mūsu piedāvātajā iepirkumu sarakstā nav iekļautas uzkodas, ko ēst starp ēdienreizēm, kā arī tēja, kafija, eļļa un tamlīdzīgi produkti, kas parasti ir krājumos mājās – tie jāpievieno sarakstā pašam.   
  • Ceturtkārt, lai izvairītos no ēdiena izmešanas, maltīšu secība nedēļas garumā ir pārdomāta tā, lai produkti, kas bojājas ātrāk, tiktu izlietoti pirmajās dienās.

Plānot ir veselīgāk un lētāk

LSM.lv sastādīto ēdienkarti lūdzām izvērtēt dietoloģei Lailai Meijai. Viņas ieskatā tā ir sabalansēta un piemērota situācijai, kad uz veikalu nedodas bieži. “Labi, ka tur ir iekļauti pākšaugi, jo Latvijā tos lieto pārāk maz,” uzsvēra Meija. Dietoloģe arī norāda, ka plānot ēdienkarti ir labi ne tikai ārkārtējās situācijas laikā, kad cilvēkus mudina iepirkties retāk, bet arī ikdienā: “Tas ir veselīgāk un lētāk, nekā spontāni kaut ko apēst vai doties uz veikalu tikai brīdī, kad jau pārņem izsalkums.”

Norādītos produktu daudzumus dietoloģe iesaka variēt pēc savām vajadzībā atkarībā no vecuma, dzimuma un fiziskās aktivitātes līmeņa. ”Sievietei pirmdienas brokastīs varbūt pietiks ar vienu maizes šķēli, bet jaunam, aktīvam vīrietim ar divām varbūt būs par maz, arī biezpiens viņam būs vajadzīgs vairāk.”

Taču, ja vien cilvēkam nav kādas īpašas veselības problēmas, dietoloģe iesaka pieturēties pie dalītā šķīvja principa – pusi porcijas veido dārzeņi un augļi (pēdējiem jābūt mazākai daļai), ceturtdaļu veido olbaltumvielu produkti, kas ir gaļa, zivis, olas, pākšaugi un piena produkti, bet atlikušo ceturtdaļu saliktie ogļhidrāti – maize, kartupeļi, griķi, auzu pārslas, mieži, makaroni, rīsi vai citu graudaugu produkti.

Starp ēdienreizēm vēlamas arī uzkodas – apēst kādu augli vai dārzeni, vai apmēram pusi saujas riekstu bez sāls un cukura (dienas norma ir 30-40 gramu), vai gabaliņu ar ievārījumu pārziesta siera, bezpiedevu jogurtu ar ogām, augļiem, uzpūstās kraukšķīgās pupas, zirņu krekerus, ķirbju sēklas, sausmaizīti ar avokado vai riekstu sviestu.

“Piemēram, burkānus var grauzt neierobežotā daudzumā. Uzkodām ir jābūt plānotām. Lai gan, visu dienu mājās sēžot pie datora, ir grūti atslēgties, ēst pie ekrāna noteikti nevajadzētu. Kad gribas iekost, vajag aiziet prom no datora, uzservēt skaistu uzkodu, paņemt nelielu pauzi un izbaudīt mirkli.”

Atļauti arī konservi un saldumi


Nevainojamā variantā katrai maltītei būtu jāgatavo savs, svaigs ēdiens, taču uzturvērtības zudums iepriekš gatavotam ēdienam nav tik ievērojams, lai no tā atteiktos, īpaši ārkārtējā situācijā.

“Labāks ir tikko gatavots, bet reālā dzīvē cilvēki gatavo ēdienu vairākām dienām. Ja kaut ko taisa vakariņām, tad atlikušo var atlikt nākamās dienas pusdienām – galvenais, uzreiz ielikt ledusskapī; lai tas nestāv siltumā, kad ir lielāki infekciju riski,” stāsta dietoloģe.
Līdzīgi ir ar konservētiem un saldētiem produktiem – labāk ēst svaigus, bet neviens no šiem uzglabāšanas veidiem ēdiena uzturvērtību nemazina graujoši.

Izvēloties konservus, jāpievērš uzmanība tam, lai sastāvā nav daudz pārtikas piedevu un sāls, kas vienmēr norādīts uz iepakojuma – tam jābūt vismaz mazāk par gramu uz 100 gramiem.  “Pērkot konservētu zivi, piesārņojuma riska dēļ labāk izvēlēties tās, kuras ir nelielā izmērā un no tīrākiem ūdeņiem. Sardīnes vai skumbrija būs labākas par tunci,” iesaka dietoloģe. Labs vakariņu vai pusdienu variants var būt arī Latvijā tik iecienītā siļķe kopā ar kartupeļiem, biezpienu ar bezpiedevu jogurtu un dārzeņu salātiem. Taču noteikti jāņem vērā dalītā šķīvja princips – zivs un biezpiens veido ceturtdaļu porcijas, kartupeļi tāpat, bet pārējo aizņem salāti.

Dietoloģe saka, ka reizēm nevajag sev liegt arī kādu saldumu: “Nebūs nekāds nāves grēks apēst nelielu gabaliņu šokolādes, nedaudz halvas vai augļu. Var izcept biezpiena sacepumu vai kādu plātsmaizi. Gatavojot pašam, vienmēr var pielikt mazāk cukura, izvēlēties pilngraudu miltus.” Attiecībā uz ēšanu cilvēkiem ir dažādas galējības – vieni vispār nekontrolē, ko ēd, citi baidās apēst jebko. Dietoloģe iesaka ieturēt maltīti mierīgā, patīkamā gaisotnē un atgādina:

“Ēst ir normāli, par to nav jājūtas vainīgam, un ēdiens jābauda ar prieku.” Meija uzsver, ka, arī ēdot sabalansēti, nedrīkst aizmirst par kustībām: “Mēs esam laimīgi, ka drīkstam iet ārā, atšķirībā no citām valstīm.”

 

PIRMDIENA

Gaļas un lēcu pīrāgs brokastīm.

Brokastis - pilngraudu maize ar vājpiena biezpienu un lociņiem

Nepieciešams:

  • 100 g vājpiena biezpiena,
  • 3 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta,
  • 2 šķēles pilngraudu rupjmaizes,
  • 6 ķiršu tomāti,
  • lociņi.

Pagatavošana:

Biezpienu sajauc ar bezpiedevu jogurtu, ziež uz maizes, rotā ar lociņiem un ķiršu tomātiem.

 

Pusdienas - gaļas un lēcu pīrāgs ar salātiem

Nepieciešams:

Pīrāgam (šāds produktu daudzums pietiks 4 maltītēm, ja esat viens ēdājs. Pārējo pīrāgu var sasaldēt priekšdienām):

  • 1 glāze lēcu,
  • 1 burkāns,
  • 1/4 selerijas saknes,
  • ¼ paprikas,
  • 1 neliels sīpols,
  • 1 daiviņa ķiploka,
  • 1 ola,
  • 1 tējkarote ķimeņu,
  • 400 grami maltas tītara vai vistas gaļas. (Pērkot jāpievērš uzmanību, vai maltajai gaļai nav pievienoti konservanti. Var iegādāties arī fileju un samalt to mājās.)

Salātiem:

  • 1 vārīta biete,
  • 1 bieza šķēle selerijas saknes,
  • 1 burkāns,
  • 1 tējkarote olīveļļas,
  • balzamiko etiķis vai citrona sula.

Pagatavošana:

Iepriekš izvāra lēcas. Eļļā apcep sarīvētu burkānu, selerijas sakni, sagrieztu sīpolu, ķiploku un papriku. Dārzeņus un lēcas atdzesē, sajauc ar malto gaļu, olu, pievieno sāli, tējkaroti ķimeņu. Cep garenā veidnē 180 grādos apmēram stundu. Tikmēr sagatavo salātus – sarīvē bieti, burkānu un seleriju, pievieno eļļu un balzamiko etiķi vai citrona sulu.

 

Vakariņas - olu kultenis ar dārzeņiem un salātiem

Nepieciešams:

Olu kultenim:

  • 2 olas,
  • 4 ēdamkarotes piena,
  • 1 neliels sīpols,
  • 3 šampinjoni,
  • 1 tomāts,
  • 1 tējkarote eļļas,
  • ½ bumbas jeb aptuveni 60 grami mocarellas siera.

Salātiem:

  • 2 saujas dažādu salātlapu,
  • ½ garā gurķa,
  • lociņi,
  • 1 tējkarote eļļas.

Piedevas:

  • 1 šķēle pilngraudu maizes.

Pagatavošana:

Dārzeņus apcep, pievieno tiem ar pienu sakultas olas. Visu maisa, līdz ola apcepusies. Olu kulteni pārklāj ar šķēlēs sagrieztu mocarellu, ļauj sieram izkust. Tikmēr pagatavo salātus – gurķi un lociņus sasmalcina, salātlapas saplucina ar rokām, visu samaisa kopā ar olīveļļu. Pasniedz kopā ar grauzdētu pilngraudu maizes šķēli.

 

OTRDIENA

Pilngraudu auzu pārslu putra brokastīm

Brokastis- pilngraudu auzu pārslu putra

Nepieciešams:

  • ½ glāzes jeb aptuveni 70 g pilngraudu auzu pārslu,
  • 1 glāze ūdens,
  • ½ glāzes piena,
  • 1 ēdamkarote ievārījuma,
  • saldētas ogas, kanēlis vai svaigs banāns pēc izvēles.

Pagatavošana:

Auzu pārslas vāra ūdenī. Kad tas gandrīz pilnībā uzsūcies, pievieno pienu. Turpina vārīt, līdz putra iegūst vēlamo konsistenci. Ēd kopā ar ēdamkaroti ievārījuma vai saldētām ogām, kanēli un banānu.

Pusdienas - gaļas un lēcu pīrāgs ar salātiem

Nepieciešams:

  • Pīrāgs no iepriekšējās dienas.

Salātiem:

  • ½ garā gurķa,
  • 8 ķiršu tomāti,
  • lociņi,
  • 1 tējkarote eļļas,
  • balzamiko etiķis pēc garšas.

Pagatavošana:

Uzliek sildīties pīrāgu, tikmēr pagatavo salātus – sagriež gurķi, tomātus, lociņus, visu sajauc ar tējkaroti eļļas un pievieno balzamiko etiķi.

 

Vakariņas - krāsnī cepti dārzeņi ar biezpienu

Nepieciešams:

Dārzeņi:

  • 1 kartupelis,
  • 2 burkāns,
  • ¼ selerijas saknes,
  • 1 daiviņa ķiploka,
  • 1 biete,
  • ½ paprikas,
  • 1 šķēle ķirbja (ja joprojām saglabājies no rudens krājumiem),
  • parmezāna siers pārkaisīšanai.

Piedevas:

  • ½ paciņa jeb aptuveni 100 grami biezpiena,
  • 3-4 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta.

Pagatavošana:

Dārzeņus nomizo, sagriež gabaliņos, samaisa kopā ar tējkaroti olīveļļas, cep krāsnī 180 grādos apmēram 20 minūtes. Gatavus pārkaisa ar parmezāna sieru, pasniedz ar biezpienu, kas sajaukts ar bezpiedevu jogurtu un lociņiem.

 

TREŠDIENA

Aukstā zupa vakariņām.

Brokastis - pilngraudu maize ar mocarellas sieru un ķiršu tomātiem

Nepieciešams:

  • 2 pilngraudu rupjmaizes šķēles,
  • pusbumba jeb aptuveni 60 grami mocarellas siera, kas atlikusi no pirmdienas vakariņām,
  • 6 ķiršu tomāti,
  • 1 tējkarote sviesta.

Pagatavošana:

Maizi apziež ar sviestu, liek virsū mocarellu un tomātus.

 

Pusdienas - grūbas ar vistu un lapu salātiem

Nepieciešams:

Pamatēdienam (no šī sastāvdaļu daudzuma sanāks divas porcijas):

  • 200 grami grūbu,
  • 100 grami šampinjonu,
  • 200 grami vistas filejas,
  • 1 neliels sīpols,
  • parmezāna siers,
  • pāris tējkarotes olīveļļas,
  • pētersīļi.

Piedevas:

  • 2 saujas dažādu salātlapu.

Pagatavošana:

Vistas fileju apcep eļļā. Kad gaļa sāk apbrūnēt, pievieno sīpolus un cep, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Liek klāt iepriekš aukstā ūdenī noskalotas grūbas, nedaudz apcep uz pannas kopā ar pārējām sastāvdaļām, tad visam pievieno karstu ūdeni, kas ir attiecībā 1:2 pret grūbām nevārītā veidā. Kad viss ūdens uzsūcies, ēdienu pārkaisa ar parmezāna sieru un pētersīļiem. Pasniedz ar lapu salātiem.

Vakariņas - aukstā zupa

Nepieciešams:

 (No šī produktu daudzuma sanāks 3-4 porcijas. Ja esat viens ēdājs, izvēlaties mazāku izejvielu daudzumu un pusi pataupiet nākamās dienas vakariņām, negatavojot tad paredzētos turku zirņu salātus.)

  • 1 litrs kefīra,
  • 1 burciņa marinētu biešu,
  • 2-3 cieti vārītas olas,
  • 1 garais gurķis,
  • 1 sauja redīsu,
  • lociņi,
  • pētersīļi,
  • pēc izvēles – sinepes un mārrutki.

Pagatavošana:

Dārzeņus, olas un zaļumus sīki sasmalcina, sajauc ar kefīru un marinētām bietēm. Pēc izvēles pievieno sinepes, mārrutkus, sāli.

 

CETURTDIENA

Grūbas ar vistu pusdienām.

Brokastis - prosas putra

Nepieciešams:

  • 100 grami prosas,
  • 1 glāze ūdens,
  • 1 glāze piena,
  • 1 ēdamkarote ievārījuma,
  • saldētas ogas, kanēlis vai svaigs banāns pēc izvēles.

Pagatavošana:

Prosu iepriekšējā vakarā iemērc ūdenī. Gatavošanas dienā uzliek katliņā vārīties glāzi ūdens, kamēr tas sasniedz vārīšanās temperatūru, zem tekoša ūdens skalo izmērcētos prosas putraimus. Pirms likšanas katliņā noskalo tos ar aptuveni litru vāroša ūdens – tas palīdzēs noņemt rūgteno putraimu garšu. Liek prosu vārīties, kad ūdens teju pilnīgā uzsūcies, pievieno pienu un vāra, līdz putra iegūst vēlamo konsistenci. Ēd ar ievārījumu vai saldētām ogām, kanēli un banānu.

 

Pusdienas - grūbas ar vistu un lapu salātiem

Nepieciešams:

  • grūbu un vistas porcija no iepriekšējās dienas,
  • pāris saujas lapu salātu.

Pagatavošana:

Uzsilda grūbas ar vistu. Pasniedz kopā ar salātlapām.

Vakariņas - turku zirņu salāti

Nepieciešams:

  • ½ kārbas konservētu jeb apmēram 100 grami vārītu turku zirņu,
  • ¼  garā gurķa,
  • 4 redīsi,
  • 4 ķiršu tomāti,
  • pētersīļi,
  • lociņi,
  • tējkarote olīveļļas (var aizvietot ar pāris tējkarotēm pesto, ja krājumos ir),
  • rīvēts parmezāna siers pārkaisīšanai.

Pagatavošana:

Dārzeņus un zaļumus sasmalcina, sajauc ar tekošā ūdenī noskalotiem turku zirņiem, pievieno olīveļļu vai pesto, visu samaisa un pārkaisa ar sieru.

 

PIEKTDIENA

Pilngraudu makaroni pusdienās.

Brokastis - olu un avokado salāti ar maizi

Nepieciešams:

  • 1 cieti vārīta ola,
  • 1 avokado,
  • ½ kārbas turku zirņu, kas atlikuši no vakardienas salātiem,
  • atlikušie ķiršu tomāti,
  • 1 tējkarote eļļas,
  • 1 pilngraudu maizes šķēle.

Pagatavošana:

Olu, avokado un tomātus sagriež, sajauc ar eļļu. Ēd kopā ar grauzdētu maizes šķēli. 

 

Pusdienas - makaronu salāti ar skumbriju

Nepieciešams:

  • 80 grami pilngraudu makaronu,
  • ½ kārba konservētas skumbrijas jeb makreles savā sulā,
  • ¼ paprikas,
  • atlikušie zaļumi,
  • atlikušās salātlapas,
  • atlikušie redīsi,
  • tējkarote olīveļļas,
  • balzamiko etiķis pēc garšas.

Pagatavošana:

Makaronus izvāra, skumbrijai notecina šķidrumu, pārējās sastāvdaļas sagriež. Visu sajauc ar olīveļļu un balzamiko etiķi.

 

Vakariņas - dārzeņu plācenīši

Nepieciešams:

  • 1 burkāns,
  • 1 kartupelis,
  • 1 biete,
  • 1 ēdamkarote pilngraudu miltu,
  • 1 ola,
  • 1 ēdamkarote parmezāna siera,
  • 3 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta,
  • eļļa cepšanai.

Pagatavošana:

Dārzeņus un sieru sarīvē (ja tas iegādāts nesarīvētā veidā), sajauc ar miltiem un olu. Cep nelielā eļļas daudzumā, ēd kopā ar bezpiedevu jogurtu.

 

SESTDIENA

Sautējums pusdienām.

Brokastis - pilngraudu auzu pārslu putra

Nepieciešams:

  • 1 glāze jeb aptuveni 140 g pilngraudu auzu pārslu,
  • 2 glāze ūdens,
  • 1 glāze piens,
  • 1 ēdamkarote ievārījuma,
  • saldētas ogas, kanēlis vai svaigs banāns pēc izvēles.

Pagatavošana:

Auzu pārslas vāra ūdenī, kas tas gandrīz pilnībā uzsūcies, pievieno pienu. Turpina vārīt, līdz putra iegūst vēlamo konsistenci. Ēd kopā ar ēdamkaroti ievārījuma vai saldētām ogām, kanēli un banānu. Pusi paglabā kā sagatavi rītdienas brokastīm.

 

Pusdienas - sautējums un salāti

Nepieciešams:

Sautējumam (no šāda produktu daudzuma 2 porcijas):

  • 300 grami cūkgaļas,
  • 1 liels burkāns,
  • 2 kartupeļi,
  • 1 kārba konservētu smalcinātu tomātu, 
  • ½ selerijas saknes,
  • ½ paprikas,
  • 1 neliels sīpols,
  • 1 ķiploka daiviņa,
  • 2 tējkarotes eļļas,
  • svaigos dārzeņus, izņemot sīpolu un ķiploku, var aizvietot arī ar 2 pakām saldētu dārzeņu.

Salātiem:

  • ½ kolrābja,
  • burkāns,
  • ½ tējkarote eļļas,
  • balzamiko etiķis pēc garšas.

Pagatavošana:

Sagriež gaļu, dārzeņus (ja izvēlas svaigus, nevis saldētus). Cūkgaļu apcep, kamēr tā sāk apbrūnēt. Tad pievieno sīpolus, ķiplokus, cep, kamēr kļūst caurspīdīgi. Visu pārliek katlā, pievieno dārzeņus un pielej karstu ūdeni tik daudz, lai tas nosedz apmēram 2 centimetrus no katla apakšas. Sautē, kamēr dārzeņi kļūst mīksti, beigās pievieno konservētus tomātus. Salātiem sarīvē kolrābi un burkānu, sajauc ar eļļu un balzamiko etiķu.

 

 

Vakariņas - pārlocītā omlete ar skumbriju un salātiem

Nepieciešams:

Omletei:

  • 2 olas,
  • 4 ēdamkarotes piena,
  • 1 ēdamkarote auksta ūdens,
  • ½ kārba skumbrijas, kas atlicis no iepriekšējās dienas,
  • Dažas šķēlītes tomāta,
  • Parmezāna siers,
  • Tējkarote eļļas.

Salātiem:

  • ½ gurķa,
  • no omletes atlikušais tomāts,
  • tējkarote eļļas.

Pagatavošana:

Olas sakuļ ar pienu un ūdeni, sakulto masu vienmērīgi uzlej uz kārtīgi uzkarsētas pannas, kur iepriekš uzlieta eļļa. Silda uz mērenas liesmas līdz masa savelkas un kļūst viendabīga, tad vienā omletes pusē izliek skumbriju, pārklāj to ar plānām tomāta šķēlītēm un pārkaisa ar parmezāna sieru. Nepārklāto omletes pusi uzmanīgi pārloka pāri pārklātajai, pannai uzliek vāku un uz lēnas liesmas karsē to vēl pāris minūtes. Tikmēr sagriež tomātu un gurķi, sajauc kopā ar olīveļļu.

 

SVĒTDIENA

Banānu pankūkas brokastīm.

Brokastis - auzu pārslu pankūkas ar banānu un kanēli

Nepieciešams:

  • auzu pārslu putras pārpalikumi no iepriekšējās dienas,
  • 2 ēdamkarotes pilngraudu kviešu miltu,
  • 1 banāns,
  • 1 ola,
  • 1 tējkarote eļļas,
  • kanēlis,
  • ¼ glāzes piena,
  • ½ tējkarotes cepamā pulvera,
  • medus vai ievārījums.

Pagatavošana:

Banānu sagriež gabaliņos, visas sastāvdaļas sajauc kopā, arī eļļu. Mīklai ļauj 15 minūtes atpūsties. Cep bez papildu taukvielām uzkarsētā pannā. Ēd ar ēdamkaroti ievārījuma vai medus – atkarībā no tā, kas ir krājumos.

 

Pusdienas - sautējums un salāti

Nepieciešams:

Sautējuma porcija no iepriekšējās dienas.

Salātiem:

  • ½ kolrābja,
  • burkāns,
  • ½ tējkarote eļļas,
  • balzamiko etiķis pēc garšas.

Pagatavošana:

Uzsilda sautējumu no vakardienas. Salātiem sarīvē kolrābi, burkānu un sajauc ar eļļu un balzamiko etiķi.

Vakariņas - lēcu virums

Nepieciešams :

(Ar šo daudzumu pietiks divām porcijām. Ja esat viens ēdājs, pusi var pataupīt nākamās dienas vakariņām vai pusdienām.)

  • ½ glāze šķelto lēcu,
  • 2 burkāni,
  • 1 kārba konservētu smalcinātu tomātu,
  • ķiploki, sīpols, ingvers – pēc gaumes un situācijas pārtikas krājumos,
  • 1 tējkarote eļļas.

Pagatavošana:

Burkānu sarīvē skaidiņās, lēcas iepriekš noskalo. Sīpolu, ķiploku un ingveru apcep, pievieno burkānu skaidiņas, lai nedaudz apbrūninātu. Visu ieliek katliņā, pārlej ar ūdeni, kura daudzumu regulē atkarībā no tā, cik biezu virumu vēlas. Vāra, līdz visas sastāvdaļas kļūst mīkstas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti