Pašā Madrides centrā esošais Botēna restorāns tika atklāts 1725.gadā, kad to savā vārdā nosauca franču pavārs Žans Botēns. Kā oficiāli tagad apstiprinājusi Ginesa pasaules rekordu grāmata – tas ir vissenākais joprojām strādājošais restorāns pasaulē un nu jau teju vai trīssimt gadus strādājis bez ilgstošiem pārtraukumiem.
Pati ēka, kurā atrodas restorāns, ir vēl senāka – tās pamati tika ielikti 1590.gadā, kad te tika atvērts krogs, kurā viesi varēja ierasties un pagatavot paši savu ēdienu. Mūsdienās restorāna specialitāte ir krāsnī cepta cūka jeb končiniljo, kas grilēta timiānā, olīveļļā un ķiplokos.
“Mums ir ļoti labi gaļas un zivju ēdieni, taču končiniljo ir mūsu specialitāte. Pašlaik izmantojam manas vecmāmiņas recepti, kas ir ļoti tradicionāla. Lai to pareizi pagatavotu, absolūti ir nepieciešama malkas krāsns,” atklāj restorāna īpašnieks Hosē Gonzaless.
Restorāna īpašnieka Hosē Gonzalesa ģimene ir tikai otrā, kas restorānu uzturējusi kopš tā atklāšanas 18.gadsimta sākumā, pārņemot to no tā pirmajiem saimniekiem 1930.gadā.
Lai pierādītu, ka tas ir senākais restorāns, Ginesa pasaules rekordu glabātājiem bija jāpierāda trīs lietas – bija jābūt liecībām, ka restorāns visus šos gadsimtus tiešām strādājis nepārtraukti, un ka šajā laikā nav mainījis ne nosaukumu, ne atrašanās vietu.
Tas viss ticis pierādīts, un tagad tūristi, kas to apmeklē kuplā skaitā, tiešām var teikt, ka pabijuši senākajā restorānā pasaulē.
“Kamēr gaidīju draugus, izpētīju restorāna interjeru, un man tas šķita ļoti romantisks. Man tas ļoti patika, un es nevaru sagaidīt, kad varēšu nogaršot tā ēdienu,” atzīst tūriste no Ķīnas Žu Jana.
Ja nu kādam vēl ir šaubas par restorāna seno elpu, der apmeklēt tā vīna pagrabu. Tajā ļoti labi redzams, ka tam tik tiešām ir gadsimtos mērāma vēsture.