Sadaļas Sadaļas

Nedzirdīgajiem

Ielas garumā. Jelgava. Prohorova un Cepļu ielas

Nedzirdīgajiem

Dienas ziņas

Pārtikas revidents

Kofeīna analīzes: Cik stipra ir Latvijā nopērkamā kafija?

Lai noskaidrotu, cik stipra ir Latvijā nopērkamā kafija, Latvijas Televīzijas raidījums “Pārtikas revidents” zinātniskajā institūtā "Bior" analīzēm nodeva veikalos, degvielas uzpildes stacijās un kafejnīcās nopērkamu kafiju. Analīzes atklāja, ka kofeīna daudzums ir optimāls visās pārbaudītajās kafijās, izņemot šķīstošās kafijas maisījumu "Nescafe 3in1”, kur tas bija zemāks.

Analīzēm tika nodota jau pagatavota melna kafija no Latvijas populārākajām kafejnīcām "Double Coffee", "Caffeine" un "Costa Coffee", kā arī degvielas uzpildes stacijām – "Circle K", "Virši" un "Narvesen". Tāpat vētītas tika pašrocīgi pagatavojamas kafijas no lielveikala, kas ir iecienītākā Latvijas pircēju vidū – "Merrild" maltā kafija, "Jacobs" šķīstošā kafija un "Nescafe 3in1” šķīstošas kafijas dzēriens.

Uztura zinātniece Ilze Laukalēja norādīja, ka optimāls kofeīna daudzums kafijā ir 70–150 miligrami uz 150–200 mililitru krūzi.

Veikala kafija

Vispirms laboratorijā tika pārbaudīta veikalā iegādāta kafija, kas pagatavota tā, kā norādīts uz produkta iepakojuma.

Rezultāti atklāja, ka no mājās gatavotajām kafijām visvairāk kofeīna ir “Jacobs” šķīstošajā kafijā – gandrīz 93 miligrami, taču, piemēram, “Nescafe 3in1” kafijas dzēriens neatbilst pat optimālajam kofeīna daudzumam kafijā.

Uztura zinātniece Laukalēja norādīja, ka tā gluži vairs nav kafija, bet drīzāk karstais dzēriens ar kafijas garšu.

Degvielas uzpildes staciju kafija

Tikmēr starp degvielas uzpildes stacijās piedāvātajām visspēcīgākā ir “Narvesen” kafija, taču gan “Virši”, gan arī “Circle K” piedāvātā kafija atbilst optimālajai kofeīna devai šajā dzērienā.

Kafejnīcu kafija

Analīzes liecina, ka pārbaudīto kafejnīcu kafiju vidū spēcīgākā ir “Costa Coffee” iegādātā. Teju tikpat spēcīgs dzēriens pieejams arī “Double Coffee”. Savukārt “Caffeine” kafijā ir vismazāk kofeīna – gandrīz uz pusi mazāk nekā šī topa līderim.

"“Caffeine” kafija ir filtra kafija, ko izfiltrē caur papīru. Līdz ar to, protams, nobloķējam kofeīna tālāku nokļūšanu kafijas krūzītē, un šis daudzums tāpēc arī būs mazāks nekā pārējos dzērienos,” skaidroja uztura zinātniece.

Laukalēja norādīja, ka ikdienā, kad analīzes nav pieejamas, izvēloties kafiju, ir vērts pievērst uzmanību pupiņu šķirnei – vai tās ir 'arabika' vai 'robusta'.

"Tā ir galvenā izsekojamības zīme, kas var liecināt, cik daudz kofeīna varētu būt. Ja šķirne ir 'arabika', tad zinām, ka tur nebūs daudz kofeīna. Ja būs 'robustas' šķirnes piemaisījums, tad kofeīna būs vairāk," paskaidroja uztura zinātniece.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Ikdienai
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt