Stiprie stāsti

Ievas un Jāņa Meijeru "Sauleskalnā" apmeklētājus gaida Amatu māja un futbolgolfa laukums

Stiprie stāsti

Jelgavas novada saimniecībā "Mūsu avenes" darbos iesaistās visa ģimene

Mājas kafejnīcu dienās Kurzemes piekrastē viesus uzņem Justs Dzedons

Hobijs pārtop biznesā. Justs Dzedons Rojas pusē algotu darbu apvieno ar meža gaļas produktu cehu

Talsu novada Rojas pagasta "Kārandās" viesus uzņem Justs Dzedons. Justs izaudzis Rīgā, bet īpašumu Melnsilā viņa ģimene nopirka pirms 25 gadiem. Pandēmijas laikā Justs ar sievu un diviem bērniem pārcēlās uz pastāvīgu dzīvi Melnsilā un jau trešo gadu algotu darbu apvieno ar sava uzņēmuma vadīšanu. Justs ir mednieks, un Melnsilā no brieža gaļas top gan burgeri, gan citi produkti, viņš stāstīja Latvijas Radio raidījumā "Stiprie stāsti".

"Mums tā Kurzemes jūrmala vienmēr ir patikusi. Kad biju mazs, vienmēr ar mammu braucu tieši uz Kurzemes jūrmalu atpūsties. Kad radās doma un vēlme iegādāties īpašumu un izveidot vasaras mājiņu, tad mamma aktīvi meklēja šeit vietas, un starp visām vietām vienkārši šī gadījās," stāstīja Justs. 

Jūras piekrasti no viņa īpašuma šķir vien 400 metru. Kad jūrā ir lieli viļņi, tos pagalmā dzirdēt var ļoti labi.

"Esmu Rīgā nodzīvojis lielāko mūža daļu. Kad 3. ģimnāzijā pabeidzu devīto klasi, tieši tajā gadā Rīgā atvēra Rīgas komercskolu. Es iestājos uzreiz tur. Kad biju četrus gadus nomācījies, Rīgā tika atvērta Rīgas Ekonomikas augstskola, tā kā es uzreiz varēju kā pirmais mēģināt startēt tur un veiksmīgi tiku arī iekšā. Pēc Ekonomikas augstskolas Rīgas Biznesa skolā vēl studēju arī maģistrus," stāstīja Justs. 

Viņa darbs Rīgā bija saistīts ar pārdošanu, mārketingu un eksportu. To viņš šobrīd turpina darīt attālināti no Melnsila, paralēli attīstot savu medījumu produktu ražotni. 

"Tad, kad man tas dators apnīk, nāku bišķiņ pamalt gaļu," bilda Justs. 

Īpašumu Melnsilā Justa ģimene nopirka jau pirms 25 gadiem, nosaucot to par "Kārandām".

"Tas ir atvasinājums no lībiešu valodas. Nozīmē apmēram "māja krastā", "māja malā". Vārds tika šādi izveidots, lai iederētos vidē. Sākumā te bija maza, maza vasaras mājiņa, un tad tā pārtapa par vienu ļoti lielu māju. Pirms gadiem četriem, pieciem gadījās, ka tā lielā māja nodega. Tagad uzcēlām jaunu," stāstīja Justs. 

Tāpat uz blakus esošā zemes gabala ģimene izveidojusi nelielu viesu māju. Viesu uzņemšanas aktīvā sezona ir gan tikai pāris mēnešus vasarā, līdz ar to Justam radusies ideja savu brīvo laiku veltīt medībām. 

"Gribējās pamēģināt, bet mani visu laiku atturēja tas, ka man šķita, – visa tā foršā daļa, kad ejam medīt, ir tāda pakārtota, un vairāk ir visādas uzdzīvošanas un plītēšanas. Man šķita, pagaidi, ja ejam ar draugiem uzdzīvot, varam aiziet piektdienas vakarā Rīgā uz klubu un uzdzīvot, tāpēc man nav jāvelk gumijas zābaki un jābrauc 100 kilometri no Rīgas, lai iedzertu mežā," norādīja Justs. 

Tad Justa draugs paaicināja viņu uz dzinējmedībām kādā medību klubā, kas pilnīgi izdzēsis visus aizspriedumus par to, kā notiek medības, jo tajā viss process tiek pakārtots kvalitatīvām medībām, nevis atpūtai vai iedzeršanai.

"Biju ļoti patīkami pārsteigts, kad redzēju, jā, lūk, ir 25–30 mednieki un dzinēji, un visi darbojas kopā. Nav tā, ka ir divi, trīs priekšnieki, kas dara tikai to, ko viņi grib, un pārējie skrien pakaļ. Visi ir pilnīgi vienlīdzīgi, viss process ir sakārtots tā, lai dienas laikā maksimāli efektīvi medītu, lai nomedītos dzīvniekus pēc iespējas ātrāk dabūtu no meža ārā, apstrādātu un sadalītu. Viss bija pilnīgi savādāk nekā manos aizspriedumos," atzina Justs. 

Kopš tā laika viņš regulāri dodas medīt. Vismaz reizi vai divas katru nedēļu, jo ir aktīvs biedrs jau divos medību kolektīvos. Justa vaļasprieks tagad izaudzis par nelielu biznesu, un viņa radītie brieža gaļas produkti tiek tirgoti ar zīmolu "Wild’n’free".

"Tas produkts ir krietni veselīgāks. Meža gaļā ir daudz mazāk holesterīna, daudz mazāk tauku. Dzīvnieks ir audzis bez stresa, gaļa ir uzturvērtībā bagātāka, vieglāk sagremojama, bet tai ir sava specifika.

Tīri no garšas viedokļa ir jāsaprot, ko tu uztaisīsi, ir jābūt spējīgam notestēt uz saviem mājiniekiem katru jaunu recepti, lai saprastu, kas kuram garšo, kā to garšu noregulēt," stāstīja Justs. 

Medniekam  gan tas nesagādā lielas raizes, jo viņam ļoti patīk arī gatavot, tāpēc visas receptes nākušas no Justa paša virtuves. 

"Mums palīdzēja kovids. Pašā kovida sākumā ļoti pieauga pieprasījums pēc produktiem, kurus piegādā uz mājām. Tas bija labs brīdis, lai uzsāktu. Vienlaicīgi ar to arī mēs turpinājām attīstīt telpu, kurā ir ražotne. Sākotnēji tā bija iecerēta trīs reizes mazāka, gribēju to uzbūvēt tikai paša vajadzībām, bet, kad sāku to visu taisīt, māja uzbūvējās trīs reizes lielāka, nekā sākotnēji bija domāts," stāstīja Justs.

Gaļas cehs darbojas nu jau trešo gadu, tajā pamatā tiek malta brieža gaļa. Vasarās ir liels pieprasījums pēc burgeriem ar brieža gaļu, ko var arī nogaršot uz vietas "Kārandās". Saldētavas, svarus, vakuuma iekārtas, krāsnis un citas iekārtas Justs iegādājies ar Eiropas projektu palīdzību. 

Meža gaļu produktu ražošanai un tirgošanai Justs iegādājas no medību klubiem, kas to nogādā kautuvēs. Paša nomedītais medījums tiek apēsts ģimenes un draugu lokā.

"Konkurence nav ļoti liela, bet tā niša tomēr ir šaura. Pirmkāŗt, ir tikai zināms skaits patērētāju, kas lieto meža gaļu, ir cilvēki, kas to nelieto. Otrkārt, produkts ir krietni dārgāks par jebkuru standarta gaļas izstrādājumu," atzina Justs.

"Kārandās" iekārtots arī neliels veikaliņš, kurā var iegādāties apmēram 40 dažādus meža gaļas produktus. Ir pircēji, kas tajā iegriežas regulāri, bet ir cilvēki, kas meža gaļu iegādājas vien reizi mēnesī vai ceturksnī. Tiklīdz būs iespēja un ieinteresēti sadarbības partneri, produktus Justs plāno arī eksportēt uz Skandināvijas valstīm. 

"Stiprie stāsti"

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti