Atklās Ravennas mozaīku izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jaunajā Nacionālajā bibliotēkā ceturtdien atklās vēsturisko Ravennas mozaīku izstādi. Trijās zālēs būs izvietoti 36 krāšņi darbi, galvenokārt par kristietības, vēstures un arī dabas tēmām.

Itālijas pilsēta Ravenna ir slavena ar savām unikālajām mozaīkām, kas tapušas 5. un 6. gadsimtā un kuru dēļ septiņas Ravennas baznīcas iekļautas arī UNESCO kultūras mantojumu sarakstā.

Rīgā būs apskatāmas ļoti precīzas šo mozaīku kopijas, kas jau kopš pagājušā gadsimta 50. gadiem apceļo visu pasauli.

„Es pati nevaru formulēt, ko es gaidīju, bet ir ļoti interesanti. Tāds  negaidīts piesātinājums," tāds ir mākslas zinātnes doktores Elitas Grosmanes pirmais vērtējums, Ravennas mozaīku kopijas vienkopus ieraugot jaunās bibliotēkas izstāžu zālē.

Grosmane oriģinālus redzējusi pašā Ravennā, bet tur tie ieraugāmi sakrālo būvju interjeros, bieži vien ļoti augstu pie sienām vai uz griestiem, tādēļ grūti apskatāmi, taču šī kopiju kolekcija piedāvā tos redzēt tuvplānā ļoti tieši.

Pie tam kopijas ir ļoti precīzas, pagājušā gadsimta 50.gados tās darinājuši Ravennas Mākslas akadēmijas mozaīku meistari, sekojot ļoti stingri nosacītai metodei.

Mozaīkas veidotas no krāsainiem stikla gabaliņiem, ko mozaīku mākslā dēvē par smaltām, ļoti svarīgs ir šo smaltu izvietojums mozaīkās.

„Ir izmantotas stikla smaltas. Tie ir nelieli, pārsvarā taisnstūra stikla gabaliņi, kas ir darināti slavenajās Murano stikla darbnīcās. Katra šīs mozaīkas smalta ir novietota tā, lai padarītu sarežģītāku šo virsmu un ļautu darboties dažādiem gaismas efektiem. Un to mēs jūtam - ja mēs kustēsimies pa telpu, tad mainīsies arī apgaismojums un parādīsies kādas citas nianses,” norāda Grosmane.

Tematiski kolekcijas darbos visvairāk dominē kristīgās tēmas - redzami svēto apustuļu portreti, tādi pazīstami sižeti kā samariete pie akas, Jūdas skūpsts, Kristus Ģetzemenes dārzā un daudzi citi.

Līdzās kristīgai tematikai mozaīkās var ieraudzīt arī dabas motīvus - īpaši putnus, tāpat ir arī valdniekiem veltītas mozaīkas. Lielākā no tām apskatāma pēdējā zālē, kas atspoguļo valdnieka Justiniāna portretu.

„Vislielākajā mozaīkas fragmentā attēlota valdnieks Justiniāna sieva Teodora ar galma dāmām. Viņa ir attēlota kompozīcijas pašā centrā, un viņai rokās ir grezns kauss,” klāsta Grosmane.

Vēsturiskais vēstījums mozaīkā cieši savijas ar dažādiem simboliem, kas atklāj valdnieku statusu un sasniegumus. Vienā no mozaīkām redzams pats Justiniāns, kuram galvā kronis, bet ap galvu nimbs, kas simbolizē viņa varas dievišķo izcelsmi.

Viena no skaistākajām izstādē skatāmajām mozaīkām veltīta Kristus tēlam. „Kristus ir attēlots, iekļauts lielā krustā, bet pārsteidz tas, cik ārkārtīgi mākslinieciski izteiksmīgi ir veidota šī figūra, tā pieder pie izcilākā Ravennas mozaīku snieguma,” atzīst Grosmane.

Kolekcijas eksponēšanai galvenokārt tiks izmantota dienas gaisma, kas mozaīku kopijas ļauj novērtēt pilnvērtīgāk nekā mākslīgais apgaismojums.

Ravennas krāšņo vēsturisko mozaīku izstādi atklās ceturtdien, to veido 36 mozaīku fragmentu kopijas, kas būs izvietotas trijās Gaismas pils zālēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti