«Riga IFF» - astoņas filmu programmas desmit dienās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) šoruden desmit dienu laikā piedāvās skatītājiem astoņas filmu programmas, informē festivāla rīkotāji, atklājot arī spilgtāko filmu nosaukumus.

Astoņās festivāla programmās desmit dienu garumā – no 15. līdz 25. oktobrim kinoteātrī „Splendid Palace” – skatītāji varēs baudīt pasaules jaunāko un interesantāko kino, Latvijas filmas sadarbībā ar festivālu „Lielais Kristaps”, vēsturisko retrospektīvu, ziemeļvalstu kino izlasi, īsfilmas, videoklipus un eksperimentālo kino programmā "Short Riga", svarīgāko krievu dokumentālo kino sadarbībā ar neatkarīgo festivālu "Artdocfest", filmas pavisam mazajiem un ģimenēm, kā arī kino par pieaugšanu jaunajiem kino skatītajiem.

Programmā "Riga IFF izlase" iekļautas vairākas spilgtas šī gada lentes: Eiropas kino klasiķa Benuā Žako „Istabenes dienasgrāmata” ar Francijas “jauno laiku dīvu” Leu Seidū, kādreizējās skotu kulta grupas „The Beta Band” dalībnieka Džona Maklīna debijas darbs Sandensā „Gausie rietumi” ar Maiklu Fasbenderu vienā no galvenajām lomām, Roterdamas Starptautiskā kinofestivāla pērle – austrieša Lukasa Valentas Rinera Argentīnā filmētā debija „Parabellum”. Visas minētās filmas būs arī Latvijas pirmizrādes.

Jauniešu programmā „Jauniešu lietas / #Youth_Matters!” tiks izrādītas Kannu Palmas zaram nominētās norvēģu brīnumbērna Joahima Trīra pirmās filmas angļu valodā – „Skaļāk par sprādzieniem” ar zvaigžņu komandu, kuru vidū arī Oskaram nominētais Džese Eizenbergs un franču kino un teātra leģenda Izabella Ipēra, un Kristiansandas festivāla drāmu „Mana tievā māsa”, kas atklāj stāstu par bulīmiju. Bērnu filmu programma „Bērnu brīvdienas / Kids Weekend būs pasākums visai ģimenei – nedēļas nogale ar animācijas darbnīcām un filmām, kas tapušas ziemeļvalstīs. Viena no pērlēm – Igaunijas kases hits „Zupas pilsētas slepenā biedrība”.

Retrospekcijas programmā „In Kino Veritas” iekļauta arī francūža Žana Ruša „Vienas vasaras hronika” (1961), amerikāņu kulta režisora Džona Kasavītisa „Sejas” (1968). Sadarbībā ar Dānijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Somijas vēstniecībām, Dānijas Kultūras institūtu un Ziemeļvalstu Ministru padomes biroju Latvijā tapusi programma „Ziemeļu gaismas / Nordic Highlights”. Viena no tās spilgtākajām filmām ir režisora J. P. Valkeapē otrā kinolente „Viņi ir izbēguši”, kas saņēmusi arī Somijas nacionālo balvu.

Ar šo gadu "Riga IFF" iedibinājis arī starptautisku konkursu. Filmas un žūrija tiks izziņoti septembra vidū – programmā iekļautas astoņas kinolentes, visas ir pilnmetrāžas darbi, un šim konkursam nav ne žanrisku, ne stilistisku ierobežojumu.

Viens no "Riga IFF" pasākumiem ārpus lielā ekrāna būs Zigmāra Jaujas unikālā izstāde “Zudušos kinoteātrus meklējot”. Ar to 15.oktobrī atklās festivālu – personisko pētījumu par Rīgas pilsētas kinoteātriem un to, kā to aprises mainījušas pilsētas seju.

Pirmās filmas un festivāla programmas publicētas festivāla mājaslapā "rigaiff.lv".

Kā vēstīts, kopš pagājušā gada Rīgai ir savs starptautiskais kino festivāls Riga IFF - kinematogrāfa svētki un Eiropas mēroga tikšanās, lai kopīgi meklētu un diskutētu ne vien par to kultūru, kura mūs veidojusi, bet arī par to, kā redzam tās attīstību rītdienas kino veidolā. Festivāls ir visu Latvijas kino nozares institūciju un organizāciju sadarbībā veidots notikums, kurā norisinās dažādas filmu seansu programmas un konkursu skates, kā arī saviesīgu un izglītojošu pasākumu programma desmit dienu garumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti