Ukraina un Krievija nevienojas par gāzes cenu; Maskava draud pirmdien pārtraukt padevi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Krievija pret Ukrainu turpina izmantot arī spiedienu dabasgāzes piegāžu kontekstā. Svētdien abu valstu pārstāvjiem atkal nav izdevies vienoties par energoresursu līgumiem. Krievija draud pārtraukt piegādes, ja pirmdien Ukraina nesamaksās tās prasīto cenu.

Decembrī, kad toreizējais prezidents Viktors Janukovičs nolēma nerakstīt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES), Krievija samazināja gāzes piegādes cenu Ukrainai no 400 līdz 268 dolāriem par 1000 kubikmetru. Pēc Janukoviča gāšanas Krievija paaugstināja gāzes piegādes cenas Ukrainai no 268 dolāriem par 1000 kubikmetriem līdz 485 dolāriem, skaidrojot to ar iepriekšējo atlaižu atcelšanu.

Svētdien notikušās sarunas starp Krievijas kompāniju „Gazprom” un ukraiņu „Naftogaz” noslēgušās bez progresa. Ukrainas valdība  kopā ar Eiropas Komisiju meklēs veidus, kā palielināt dabasgāzes piegādes no Eiropas valstīm. 

Krievijas puse uzstāj, lai Ukraina par dabasgāzi maksātu vienu no augstākajām cenām, kādu „Gazprom” noteicis klientiem. Eiropas Komisijas piedāvāto kompromisa variantu, kas paredzēja par aptuveni trešdaļu zemāku cenu – 326 dolārus par 1000 kubikmetru, nekā pieprasa „Gazprom”, Krievijas pārstāvji noraidīja. Krievija pieprasa, lai Ukraina pirmdien samaksā aptuveni divus miljardus dolāru vērto parādu, citādi pārtrauks gāzes padevi jau pirmdien no rīta. 

„Gazprom” brīdināja – ja Ukraina neapmaksās parādu, gāzes piegādes notiks tikai ar priekšapmaksu, kas faktiski nozīmē piegāžu apturēšanu.

 Ukraina savukārt pauda gatavību apmaksāt parādu, ja Krievija piekritīs ES piedāvātajai gāzes cenai.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti