Ukraina pirmoreiz ziemā iztiek bez importa gāzes

Ukrainas premjers Deniss Šmihaļs pavēstījis, ka Ukrainai pirmoreiz izdosies saviem spēkiem pārvarēt ziemu un iztikt bez gāzes importa. Līdz pat 2015. gadam Ukraina gāzi importēja no Krievijas, bet pēc Krimas okupācijas šis process tika apturēts un pēcāk Ukraina iepirka papildus gāzi no Slovākijas un Polijas tirgotājiem.

Taču šogad, par spīti pilna apmēra iebrukumam un Krievijas nemitīgiem centieniem iznīcināt enerģētikas infrastuktūru, ukraiņiem pirmo reizi varētu izdoties aizvadīt apkures sezonu tikai ar savu gāzi. 

Pašvaldības nedrīkst paaugstināt apkures cenas

"Pirmo reizi Ukrainas vēsturē mēs izdzīvojam šo apkures sezonu, izmantojot tikai pašmāju ieguvi. Vēlos uzsvērt, ka "Naftogaz Ukraina" un valsts uzņēmums "UkrGaz" ir palielinājuši kopējo gāzes ieguvi par 11%, tāpat ir atvēruši jaunus gāzes urbumus diezgan lielam apjomam. Šobrīd mūsu glabātuvēs ir tuvu 10 miljardiem kubikmetru gāzes, un mēs patiešām ejam cauri šai sezonai, izmantojot tikai Ukrainā iegūtu gāzi," teica Šmihaļs.

Lai palīdzētu Ukrainas iedzīvotājiem pārvarēt otro pilna apmēra kara ziemu, valdība ar likumu arī noteikusi liegumu komunālo pakalpojumu piegādātājiem paaugstināt gāzes, siltā ūdens un siltumapgādes pakalpojumu cenas.

Tie ir pakalpojumi, kas tiek nodrošināti pašvaldību līmenī, un valdība sola pilnu atbalstu vietvarām, lai tās neceltu tarifus. Valdība arī par 25% palielinājusi summu, kas tiek izmaksāta pabalstos iedzīvotājiem. Tiek aplēsts, ka atbalstu varētu saņemt apmēram 3 miljoni cilvēku un kopumā tam atvēlēta summa, kas līdzvērtīga 1,2 miljardiem eiro.

Daļai parādnieku var atslēgt komunālos pakalpojumus

Tomēr, salīdzinot ar pilna apmēra kara pirmo ziemu, izdzīvošanas apstākļi maznodrošinātajiem ukraiņiem šajā sezonā ir kļuvuši skarbāki.

Janvāra vidū valdība atcēla aizliegumu pārtraukt komunālo pakalpojumu sniegšanu patērētājiem, kuri kavē maksājumu veikšanu.

Šis moratorijs tika ieviests Krievijas pilna apmēra iebrukuma pirmajā ziemā – 2022. gada martā. Toreiz liels skaits ukraiņu pameta valsti, un valdība aizliedza aprēķināt un iekasēt soda naudas par novēlotu vai nepilnīgu komunālo pakalpojumu apmaksu.

Tāpat tika noteikts aizliegums atslēgt pakalpojumus komunālo maksājumu parādniekiem.

Tagad moratorijs saglabāts attiecībā uz tām teritorijām, kurās joprojām notiek karadarbība vai tās šobrīd atrodas okupācijas karaspēka kontrolē, bet visiem parējiem parādniekiem, kas neveic norēķinus, var draudēt komunālo pakalpojumu atslēgšana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti