RD apstiprina pašvaldības nākamā gada budžetu; deficīts - 669 000 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgas domes (RD) deputāti sēdē otrdien pēc vairāk nekā pusotru stundu ilgas lemšanas un diskusijām atbalstīja pašvaldības nākamā gada budžetu.

RD nākamā gada budžets paredz, ka pašvaldības ieņēmumi būs 809,512 miljoni eiro, bet izdevumi - 810,181 miljons eiro.

Savukārt pašvaldības nākamā gada budžeta deficīts paredzēts 669 000 eiro apmērā. Šis gan ir precizētais RD budžets - sākotnēji pašvaldības ieņēmumi bija plānoti 791,713 miljoni eiro, bet izdevumi - 793,093 miljoni eiro.

Par budžetu balsoja 38 deputāti, 17 bija pret, bet divi atturējās.

Tostarp iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) nākamajā gadā plānots iekasēt 507,059 miljonu eiro apmērā. Savukārt nekustamā īpašuma nodoklī 2016.gadā Rīgas pašvaldība plāno iekasēt 107,4 miljonus eiro.

Savukārt budžeta uzkrājumi nākamā gada beigās paredzēti ne mazāki kā 27,5 miljoni eiro. Tas ir aptuveni četras reizes mazāk nekā bija 2009. gadā, kad pašreizējā koalīcija nāca pie varas. Tad pašvaldības uzkrājumi bija ap 120 miljoniem eiro. Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņa") to noveļ uz parādsaistībām, ko viņa vadītā dome saņēma mantojumā no iepriekšējās vadības.

„2009.gadā mēs dabūjām pašvaldību ar parādsaistībām – viens miljards un 54 miljoni eiro. Visu laiku, kad stāsta, ka pašvaldība bija atstāta ar kaut kādu milzīgu rezervi, es gribu parādīt – viens miljards un 54 miljoni eiro (..) Tagad, ja palūkojamies uz 2015.gadu, parādsaistības ir mazākas kā viens miljards (..) 2017.gadā, kad būs vēlēšanas – 890 miljoni eiro (..),” saka Ušakovs.

Nākamgad 11 miljoni eiro tiks investēti ielu seguma atjaunošanai. Plānoti ievērojami ielu seguma atjaunošanas darbi Rīgas maģistrālajā ielā – Brīvības ielā no Brīvības pieminekļa līdz Lāčplēša ielai un no Gaisa tilta līdz Silciema ielai. Plānots atjaunot ielas segumu visā Lāčplēša ielas garumā. Līdzīgi kā tas jau ir uz Krišjāņa Barona ielas, arī Lāčplēša ielā būs bruģa seguma velojoslas. Domē informēja, ka šāds risinājums izstrādāts, lai velojoslas iekļautos kopējā satiksmes tīklā. Velobraucējiem tiks atvieglota satiksme Turgeņeva ielā, kas savienos Dzirnavu ielas velojoslu ar Spīķeru promenādi un Salu tiltu.

Būvdarbi turpināsies Krišjāņa Barona ielā - visā ielas garumā tiks atjaunots ietvju segums, kā arī Juglas ielā no Kvēles līdz Malienas ielām tiks atjaunots segums.

Tāpat pašvaldības budžeta līdzekļi 8,5 miljonu eiro apmērā tiks ieguldīti ielu izbūvē un pārbūvē. RD Satiksmes departaments plāno izbūvēt ietves, veikt pilnīgu ielu rekonstrukciju un grantēto ielu pārbūvi, kā arī izbūvēt jaunu tiltu pār Bieķēngrāvi.

Iecerēts arī, ka 2016.gadā RD turpinās iekšpagalmu sakārtošanas programmu, atvēlot tam četrus miljonus eiro. Pārdaugavā iekškvartālu remonti turpināsies 30 adresēs, tostarp vairāku pagalmu piebraucamie ceļi tiks sakārtoti Imantā un Zolitūdē. Savukārt Daugavas labā krasta apkaimēs kopumā nākamajā gadā tiks atjaunoti vairāk nekā desmit iekšpagalmu, tajā skaitā Ķengaragā, Pļavniekos un Dārzciemā.

Dažādu aktīvās atpūtas vietu labiekārtošanai RD 2016.gadā iecerējusi apmēram divus miljonus eiro. Aptuveni puse no šiem līdzekļiem atvēlēti Lucavsalas atpūtas zonas paplašināšanai (posmā no Salu tilta līdz dārziņu kooperatīviem) un Juglas promenādes atpūtas vietas izveidei, tostarp gājēju ietves gar Juglas kanālu ierīkošanai apmēram 850 metru garumā. Turpināsies AB dambja, Anniņmuižas meža teritorijas, Ķīpsalas pludmales, Daugavmalas promenādes un bijušās izgāztuves teritorijas pie A.Deglava ielas labiekārtošana. Visas izmaksas tiks precizētas pēc iepirkuma rezultātiem.

Savukārt skolu apkārtējo teritoriju labiekārtošanai ir paredzēts 8,4 miljonu eiro liels finansējums. Par šiem līdzekļiem Rīgas Juglas vidusskolai, Kvēles ielā 64 un Rīgas 84.vidusskolai, Lielvārdes ielā 141 tiks izbūvēti jauni sporta stadioni un uzstādītas jaunas iekārtas. Pie 22 bērnudārziem un divām skolām tiks izbūvēti jauni rotaļlaukumi. Savukārt 11 izglītības iestādēs tiks uzstādīts jauns nožogojums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti