Kultūra / Skatuve
Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena: Mani var pārsteigt ar tīru emociju un precīzām attiecībā...
Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena: Mani var pārsteigt ar tīru emociju un precīzām attiecībām
Valmieras Drāmas teātra direktore Evita Ašeradena teātrī turpina Oļģerta Krodera ceļu un mācību: ir jārada un jāuztur sajūta par visu cilvēku piederību un vajadzību kopējai lietai! Laikā, kad teātra ēkas restaurācija aizvien turpinās, Evitai, kura tagad zina visu par skrūvēm, naglām un caurulēm, grīdām, gaismām un kulisēm, jautāts, ar ko gan viņu vispār iespējams pārsteigt teātrī. Evita Ašeradena atbild: "Ar absolūti parastām lietām izrādēs – ar tīru emociju un precīzām attiecībām."
Sirēnu dziesmas un Robinsona Krūzo ceļojumi – Liepājas Leļļu teātris sāk jauno sezonu
Sirēnu dziesmas un Robinsona Krūzo ceļojumi – Liepājas Leļļu teātris sāk jauno sezonu
"Liepājas Leļļu teātra 35. sezonu iedvesmojuši latviešu un pasaules literatūras klasikas darbi un to varoņi – Daniela Defo Robinsons Krūzo, Hansa Kristiana Andersena Sniega karaliene, Annas Brigaderes Sprīdītis un sengrieķu mitoloģiskais varonis Ahillejs. Pazīstamie stāsti tiek risināti jaunos un neierastos kontekstos, kas rada krāsainu un iespaidiem bagātu teātra piedzīvojumu gan bērniem, gan viņu vecākiem un skolotājiem," sezonu raksturo teātra vadītāja Lelde Vīksna. 
Ko pieredzēt teātrī? Trīs ierosmes Rīgā un Liepājā
Ko pieredzēt teātrī? Trīs ierosmes Rīgā un Liepājā
Ģertrūdes ielas teātrī angļu valodā skatāma Laimas Jaunzemas izrāda "Piecas dziesmas – pasauli apdzīvojot", "Dirty Deal Teatro" gaidāma Ingas Tropas izrāde "Tu mani nesaproti", bet Liepājā pirmizrādi piedzīvos Ingas Krasovskas izrāde "Svešā āda" pēc Daces Rukšānes romāna "Krieva āda" motīviem. Teātra aktualitātes ieskicē teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.
Kā Raiņa aprakstītā Velna rija izskatās šodien? Nacionālajā teātrī «Spēlēju, dancoju» Seņkova režijā
Kā Raiņa aprakstītā Velna rija izskatās šodien? Nacionālajā teātrī «Spēlēju, dancoju» Seņkova režijā
"Esam uzmanīgi – Velna rija joprojām eksistē!" – tā sava jaunā iestudējuma "Spēlēju, dancoju" saistībā brīdina režisors Elmārs Seņkovs. Kāda savulaik Raiņa aprakstītā Velna rija izskatās šodien, kas ir tās iemītnieki un kā ar viņiem cīnīties, – par to vēsta viņa jaunā izrāde, veidota muzikālās satīras žanrā. Izrāde ir Raiņa lugas iedvesmota, citāti no lugas tajā savijas kopā ar aktuāliem mūsdienu tekstiem, ko radījusi izrādes dramaturģe Justīne Kļava. Nemainīgi – galvenais varonis ir Tots, kura mākslas spēks ir brīvībā būt patiesam, drosmīgam un ziedoties spējīgam. Bet vai ir vērts tādam būt? – arī tas ir viens no izrādes jautājumiem.
Džons Malkovičs par traģēdiju, komēdiju un vājprātīgu nežēlību. Saruna pirms «Leopoldštates» pirmizr...
Džons Malkovičs par traģēdiju, komēdiju un vājprātīgu nežēlību. Saruna pirms «Leopoldštates» pirmizrādes
Dailes teātrī 15. septembrī pirmizrādi piedzīvos jauniestudējums "Leopoldštate" Džona Malkoviča režijā. Darba procesā iesaistīta starptautiska komanda, bet uz skatuves Vīnes ebreju ģimenes liktenīgajos notikumos lugas autors Toms Stopards atklāj dramatiskas peripetijas no 1900. līdz 1955. gadam. "Vienmēr ir vērts atgādināt, uz ko cilvēki ir spējīgi," raksturojot lugas nozīmi šodien, teic Malkovičs.
Oktobrī gaidāmo Baltijas baleta festivālu varēs piedzīvot arī ārpus Rīgas
Oktobrī gaidāmo Baltijas baleta festivālu varēs piedzīvot arī ārpus Rīgas
Vairāku mēnešu garumā, sākot no oktobra, Latvijā norisināsies 28. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls. Tā rīkotāji sola plašu programmu, kurā ietverti kino seansi, Portugāles un Itālijas laikmetīgās dejas trupu viesošanās, kā arī koncerts ar izcilākajiem baleta solistiem no visām Baltijas valstīm.
Par izvēlēm, kas atrod tevi. Stāsta jaunās Dailes teātra aktrises Madara Viļčuka un Marta Lovisa Jan...
Par izvēlēm, kas atrod tevi. Stāsta jaunās Dailes teātra aktrises Madara Viļčuka un Marta Lovisa Jančevska
"Pēc tam, kad tu pa īstam, apzināti saproti, ka gribi būt aktrise/aktieris, tas visnotaļ nav saistīts ar sapņiem un priekšstatiem par profesiju, bet gan ar kaut ko, kas ir šeit – iekšā," par savu ceļu teic aktrise Madara Viļčuka. Kopā ar kolēģi profesijā Martu Lovisu Jančevsku arī viņa uzsākusi savu pirmo darba sezonu Dailes teātrī. Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" aktrises stāsta par lēmumu citu teātru skatuves mainīt pret Daili un par iestudējumiem, kuros šobrīd ir nodarbinātas.
Šogad festivālā «Patriarha rudens» – jaunu mākslinieku šaubas un apjukums
Šogad festivālā «Patriarha rudens» – jaunu mākslinieku šaubas un apjukums
No 30. septembra līdz 8. oktobrim norisināsies jau četrpadsmitais Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls "Patriarha rudens", kas skatītājiem sniegs plašu LKA bakalaura, maģistrantūras un doktorantūras studentu darbu izlasi. Festivāla galvenie vadmotīvi šajā gadā ir jaunu mākslinieku šaubas un apjukums, kā arī veltījums teātra mākslas personībām-jubilāriem – Pēterim Pētersonam, Rūdolfam Blaumanim, Mārai Ķimelei un Mihailam Gruzdovam, informēja organizatori.
Mākslā par smagām tēmām ir jārunā. Latvijas Nacionālā teātra izrāde «Sievietes daļas»
Mākslā par smagām tēmām ir jārunā. Latvijas Nacionālā teātra izrāde «Sievietes daļas»
Mākslā ir jārunā par smagām tēmām, tā ir visērtākā vide, kur tās analizēt, jo savā veidā mēs esam attālināti un personiski katrs ar to nesastopamies, bet mēs par to domājam un apspriežam, sarunā par skatuves darbu "Sievietes daļas" uzsver aktrise Esmeralda Ermale. Latvijas Nacionālā teātra iestudējums vēsta par sievieti, kura zaudējusi bērnu un savas sēras cenšas slēpt pat no savas ģimenes. Lugas autore Kata Vēbere to sarakstījusi par pašas pieredzi. Par zaudējumu un nepieciešamību sarunāties raidījumā "Teātris.zip" diskutē izrādes "Sievietes daļas" režisore Ināra Slucka un galveno lomu atveidotājas – Laura Siliņa un Esmeralda Ermale.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd