Sintija Ambote

Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Lauksaimniecības tehniku šogad vairāk apzog Vidzemes reģionā
Lauksaimniecības tehniku šogad vairāk apzog Vidzemes reģionā
Šogad lauksaimniecības tehniku vairāk apzog Vidzemes reģionā. No kopumā valstī reģistrētajām 14 GPS signālantenu un monitoru zādzībām astoņas fiksētas augustā Limbažu un Valmieras novados, pavēstīja Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa priekšnieks Jānis Goba.
Latvijā ik gadu tiek atklāts ap 1300 jaunu prostatas vēža gadījumu
Latvijā ik gadu tiek atklāts ap 1300 jaunu prostatas vēža gadījumu
Latvijā ik gadu tiek atklāts ap 1300 jaunu prostatas vēža gadījumu. Tas ir galvenais Latvijas vīriešu nāves iemesls pēc sirds un asinsvadu slimībām. Katru gadu novembrī tiek aktualizēti vīriešu veselības jautājumi, un arī šogad Latvijas Urologu asociācijas speciālisti izglītos par vēža diagnostiku un ārstēšanu, bet Rīgā noritēs gājiens, aicinot vīriešus veikt regulāras veselības pārbaudes.
«Delnas» pētījums: Latvijā jāstiprina partiju iekšējā demokrātija
«Delnas» pētījums: Latvijā jāstiprina partiju iekšējā demokrātija
Latvijā jāstiprina partiju iekšējās demokrātijas līmenis, pētījumā secinājusi biedrība "Sabiedrība par atklātību – Delna".  Latvijas partiju problēmas ir sabiedrības zemā uzticēšanās partijām, pašu partiju mainīgums, mazs biedru skaits, neskaidrā ideoloģiskā orientācija, pārmērīga atkarība no privātiem ziedotājiem, kā arī pārāk maza iekšējā demokrātija, iesaistot biedrus lēmumu pieņemšanā.
Vairāk nekā 500 zemnieku sapulcē ministrijai prasa nekavējošu rīcību atbalsta piešķiršanā
(papildinā...
Vairāk nekā 500 zemnieku sapulcē ministrijai prasa nekavējošu rīcību atbalsta piešķiršanā (papildināts)
Vairāk nekā 500 zemnieku no visas Latvijas ceturtdien pulcējās Slampes Kultūras pilī, pieprasot Zemkopības ministrijas (ZM) nekavējošu rīcību atbalsta piešķiršanā nozarei. Biedrība "Zemnieku saeima" norādījusi, ka ZM nav uzklausījusi jau vasarā paustās lauksaimnieku bažas un nav radījusi atbalsta instrumentus krīzes pārvarēšanai. Turklāt īpašu spriedzi lielai daļai lauksaimnieku radot joprojām neizmaksātie tiešmaksājumi un jaunās likmes, kas šo atbalstu daudziem samazinājušas. 
Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņas vietu plāno pabeigt līdz 2025. gada pavasarim
(papildināts)
Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņas vietu plāno pabeigt līdz 2025. gada pavasarim (papildināts)
Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņas vietu plānots pabeigt 2025. gada pavasarī. Paredzēts, ka cietušie un bojāgājušo tuvinieki Atceres parkā varēs netraucēti noturēt piemiņas brīžus, bet pārējiem iedzīvotājiem tā būs mierīgas atpūtas vieta. Iedzīvotāji priecājas par jauno ieceri, bet vienlaikus atzīst, ka vietas labiekārtošana krietni iekavējusies, jo apritējuši jau 10 gadi, kopš dzīvību zaudēja 54 cilvēki, sabrūkot lielveikalam "Maxima".
Lauksaimnieki mazāk aizņemas zemes iegādei; konkurence par zemi – liela
Lauksaimnieki mazāk aizņemas zemes iegādei; konkurence par zemi – liela
Šogad lauksaimnieki mazāk ņem kredītus zemes iegādei, kas skaidrojams gan ar augstākām izejvielu cenām lauksaimniecības nozarē, gan kreditēšanas sadārdzināšanos. "Altum" zemes iegādes aizdevumu atbalsta programmā šogad prognozē lauksaimnieku aktivitātes samazinājumu par 20%. Tikmēr zemnieki norāda, ka konkurence par lauksaimniecības zemi arī šobrīd ir liela, un, neskatoties uz citu izdevumu pieaugumu, ir situācijas, kad zemes pirkumu nav iespējams atlikt.
Zināmais un noslēpumainais izstādē «Bilderingshof-Bilderiņi-Bulduri»
Zināmais un noslēpumainais izstādē «Bilderingshof-Bilderiņi-Bulduri»
Bulduru Izstāžu namā skatāma izstāde par Bulduru vēsturi. Apskatāmas fotogrāfijas, pastkartes, teritorijas plānojums, kāds sens monētu depozīts, video materiāli, kas iepazīstina gan ar zināmiem, gan noslēpumainiem notikumiem Bulduru apkārtnē. Tāpat līdz ar jauno izstādi Jūrmalas muzejs aicina jūrmalniekus un citus interesentus piedalīties Bulduru jaunās ekspozīcijas veidošanā, daloties ar savām atmiņām un vēsturiskiem priekšmetiem. 
Šogad vēl nelems par neapliekamā minimuma celšanu
Šogad vēl nelems par neapliekamā minimuma celšanu
Neraugoties uz uzņēmēju un arodbiedrības mudinājumu līdz ar minimālās algas pieaugumu, kas nākamgad plānots no 620 uz 700 eiro, celt arī ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu, konkrēti lēmumi par pārskatīšanu paredzēti vien līdz nākamā gada aprīlim.
Ar starptautisku izstādi un konferenci Mākslas akadēmijā atzīmē Stikla mākslas katedras 60 gadu jubi...
Ar starptautisku izstādi un konferenci Mākslas akadēmijā atzīmē Stikla mākslas katedras 60 gadu jubileju
Ar starptautisku izstādi un konferenci Mākslas akadēmijā atzīmē Stikla mākslas katedras 60 gadu jubileju. Izstāde atspoguļo stikla mākslas daudzveidību un bagātību, izmantojot to kā mediju skulpturāliem objektiem un instalācijām. Mākslas akadēmijas aulā mēneša garumā būs skatāmi stikla darbi no Portugāles, ASV, Čehijas, Vācijas, Ukrainas, kā arī pašmāju autoru darbi.
Vai Latvijas darba tirgus kļūst pieejamāks cilvēkiem ar invaliditāti? Saruna ar «Apeirons» vadītāju...
Vai Latvijas darba tirgus kļūst pieejamāks cilvēkiem ar invaliditāti? Saruna ar «Apeirons» vadītāju Ivaru Balodi
Ilgstošo bezdarbnieku vidū ik gadu ir arī vairāki tūkstoši cilvēku ar invaliditāti. Invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" vadītājs Ivars Balodis secina, ka daudzās Eiropas Savienības valstīs efektīvi šajā jomā darbojas atbalstītā darba sistēma, kas Latvijā nav attīstījusies. Vai bez valsts politikas arī darba devēji ir atvērti šo cilvēku nodarbināšanā, cik pieejama ir izglītība, lai šie cilvēki arodu apgūtu un kā cilvēkus ar invaliditāti darba tirgū integrē citās Eiropas valstīs? Saruna ar Ivaru Balodi.
Rīgā bez maksas var nodot savāktās koku un krūmu lapas
Rīgā bez maksas var nodot savāktās koku un krūmu lapas
Rīgā no sestdienas, 21. oktobra, bez maksas var nodot savāktās koku un krūmu lapas. Pilsētas apkaimēs savāktās lapas iedzīvotāji varēs galvenokārt nodot sestdienās un svētdienās, bet dažās vietās – arī darba dienās.
Saeimā vērtēs mazāk bargu sodu atcelšanu par dzīvnieku mocīšanu un nogalināšanu
Saeimā vērtēs mazāk bargu sodu atcelšanu par dzīvnieku mocīšanu un nogalināšanu
Saeimā turpina virzīt iedzīvotāju iniciatīvu, kas aicina piespriest reālus cietumsodus par dzīvnieku spīdzināšanu un nogalināšanu. Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijā secināts, ka problēmas ir ar likuma piemērošanu, jo tas jau šobrīd par vardarbību pret dzīvniekiem ļauj sodīt ar brīvības atņemšanu. Tāpēc Saeimā apspriests priekšlikums par vardarbību pret dzīvniekiem mazināt mazāk bargo sodu alternatīvu skaitu.
Rīgā top jauns dienas centrs pilngadīgajiem ar autismu
Rīgā top jauns dienas centrs pilngadīgajiem ar autismu
Rīgā top jauns dienas centrs personām ar autismu. Jaunie pakalpojumi paredzēti tieši pilngadīgām personām, kam šobrīd tie nav pietiekami pieejami, lai, piemēram, veiksmīgi iekļautos darba tirgū. Ar speciālistu konsultācijām un dažādu praktisku iemaņu nodarbībām sākotnēji cer uzlabot 17 centra apmeklētāju spējas iekļauties sabiedrībā. Kavējoties pašvaldības līdzfinansējumam, nācies atlikt plānus par centra atklāšanu – nu tā labiekārtošanu plānots pabeigt līdz oktobra beigām.
Labo darbu nedēļā visaktīvāk iesaistījušies ļaudis Grobiņā un Gulbenē
Labo darbu nedēļā visaktīvāk iesaistījušies ļaudis Grobiņā un Gulbenē
Labo darbu nedēļā paveikti jau 200 darbi ar vairāk nekā 7000 dalībnieku iesaisti visā Latvijā, bet visaktīvākie bijuši ļaudis Grobiņā un Gulbenē. Tikmēr Valmieras novada skolēnu sarūpējuši rotaļlietas Vidzemes slimnīcas bērnu nodaļas pacientiem, Rēzeknē seniori iepriecināti ar tēju, medu, saldumiem un pašdarinātām kartiņām ar laba vēlējumiem. Savukārt Gulbenes pusē brīvprātīgie savākuši lietotās segas un barību patversmes dzīvniekiem.
Pēc 7 gadiem īpašo bērnu vecākiem arvien trūkst atbalsta. Atskats uz otro «Dod pieci!» labdarības ma...
Pēc 7 gadiem īpašo bērnu vecākiem arvien trūkst atbalsta. Atskats uz otro «Dod pieci!» labdarības maratonu
Otrajā "Dod pieci!" labdarības maratonā 2015. gadā ziedojumi tika vākti ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām, lai tās spētu nodrošināt asistentu. Vairākus gadus pēc labdarības maratona secināms – situācija nedaudz uzlabojusies, bet īpašo bērnu vecākiem arvien trūkst atbalsta. Latvijas Radio ierakstu sērijā katru sestdienu atgriežas pagātnē, lai atskatītos uz katru no 9 aizvadītajiem "Dod pieci!" maratoniem un noskaidrotu, kādiem tematiem tie tika veltīti, kā tie pagāja, kur nonāca saziedotie līdzekļi un vai ir panāktas kādas izmaiņas.
Izraēlā dzīvojoša latviete par «Hamas» uzbrukumiem: Esam satraukti, ceram – karš neievilksies
(papil...
Izraēlā dzīvojoša latviete par «Hamas» uzbrukumiem: Esam satraukti, ceram – karš neievilksies (papildināts)
Izraēlas civiliedzīvotāju vidū ir arī latvieši, tostarp valsts ziemeļos dzīvojošie Aiva Kamhi un Grigorijs Zilbers, ar kuriem Latvijas Radio izdevās sazināties. Valstī izsludinātais kara stāvoklis no Gazas sektora tālāko reģionu iedzīvotāju ikdienu nav paralizējis, taču civiliedzīvotāji visā valstī arvien ir šokēti par uzbrukumiem, uzmanīgi klausās paziņojumus medijos un ir satraukti par ķīlniekiem, kā arī sēro par bojā gājušajiem.
Stradiņa slimnīcai risks pazaudēt 46 miljonus eiro ES naudas; no amatiem atsauc padomi
(papildināts)
Stradiņa slimnīcai risks pazaudēt 46 miljonus eiro ES naudas; no amatiem atsauc padomi (papildināts)
Valsts SIA "Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca" (PSKUS) ārkārtas dalībnieku sapulcē ceturtdien, 5. oktobrī, no amatiem atsaukta slimnīcas padome un ievēlēta jauna pagaidu padome. Šāds lēmums pieņemts, jo līdzšinējā PSKUS padome nav operatīvi un padziļināti izvērtējusi riskus, kas saistīti ar Eiropas Savienības (ES ) struktūrfondu finansējuma apguvi 46 miljonu eiro apmērā, informēja Veselības ministrijā (VM).
Tiesa atkārtoti atzīst minimālo ienākumu slieksni par neatbilstošu Satversmei 
(papildināts)
Tiesa atkārtoti atzīst minimālo ienākumu slieksni par neatbilstošu Satversmei  (papildināts)
Satversmes tiesa (ST) par neatbilstošām Satversmei pasludinājusi normas, kas nosaka minimālo ienākumu slieksni un tā pārskatīšanas kārtību. ST jau pirms 3 gadiem garantētā minimālā ienākuma apmēru atzina par neatbilstošu Satversmei – nu mainītajās normās atkal saskatīti trūkumi. ST atzina, ka esošais minimālo ienākumu slieksnis un tā pārskatīšanas kārtība zaudēs spēku ar 2025. gadu.
Lauku konsultāciju centrs: Šis bijis viens no sliktākajiem graudu ražas gadiem
Lauku konsultāciju centrs: Šis bijis viens no sliktākajiem graudu ražas gadiem
Sals, ilgstošs sausums, mitrums un krusa šogad būtiski samazinājusi graudu ražas. Lauku konsultāciju centrs lēš, ka ražas samazinājums ir 20–50% apmērā un šis bijis viens no sliktākajiem ražas gadiem. Tāpat daļa zemnieku norāda, ka, neskatoties uz daudzās saimniecībās kritisko situāciju, šajā gadā ir ļoti neliels krīžu atbalsts zemniekiem.
PVD šogad saņem vairāk sūdzību par pārtikas kvalitāti; pārkāpumi apstiprinās reti
PVD šogad saņem vairāk sūdzību par pārtikas kvalitāti; pārkāpumi apstiprinās reti
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pārtikas jomā šī gada astoņos mēnešos saņēmis 906 sūdzības, kas ir vairāk nekā pērn šajā periodā. Iedzīvotāji lielākoties norāda uz pārtikas kvalitātes problēmām. Latvijas Tirgotāju asociācijā atzīst, ka pārtikas veikaliem šobrīd netrūkst izaicinājumu, tomēr sūdzības par pārtikas kvalitātes nodrošināšanu gan bieži esot nepamatotas.
Iejusties astronauta ikdienā, treniņos un eksperimentos – Cēsīs durvis vērs Kosmosa izziņas centrs
Iejusties astronauta ikdienā, treniņos un eksperimentos – Cēsīs durvis vērs Kosmosa izziņas centrs
Cēsīs šajā nedēļā durvis vērs Kosmosa izziņas centrs. Tajā skolēni un arī pieaugušie var izzināt cilvēces izpētes vēsturi, izstaigāt Starptautiskās kosmosa stacijas repliku, iejusties astronauta ikdienā, treniņos un zinātniskos eksperimentos. Ar jauno ekspozīciju cer veicināt skolēnu interesi par STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātika) priekšmetiem un arī pedagogiem dot iespēju apgūt jaunas mācīšanas metodes.
Kādu piesārņojumu un riskus rada Baltijas jūrā nogremdētā munīcija? Intervija ar pētnieci Andu Ikaun...
Kādu piesārņojumu un riskus rada Baltijas jūrā nogremdētā munīcija? Intervija ar pētnieci Andu Ikaunieci
Aptuveni 300 000 tonnu nesprāgušas munīcijas joprojām atrodas Baltijas jūras dzelmē, radot piesārņojumu un kavējot saimnieciskās darbības attīstību jūrā. Palangā, Lietuvā, šonedēļ pulcējās ministri no astoņām Eiropas Savienības valstīm, kas ieskauj Baltijas jūru. Arī jūras pētnieki aicina šo problēmu risināt aktīvāk. Par Baltijas jūrā nogremdētās munīcijas vietām, apjomiem, piesārņojuma riskiem un jau radīto ietekmi plašāk intervijā Latvijas Radio stāsta Latvijas Hidroekoloģijas institūta vadošā pētniece Anda Ikauniece.
Latvijas augu aizsargātājiem bažas par kartupeļu vēža un tomātu slimības ievazāšanas risku
Latvijas augu aizsargātājiem bažas par kartupeļu vēža un tomātu slimības ievazāšanas risku
Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) aicina ceļotājus Latvijā neievest "zaļos suvenīrus", kuros var būt bīstamas augu karantīnas slimības. Tās var ieviest pat ar čiekuriem, kādu krāšņu tomātu vai bonzai kociņu. Augu aizsargātājiem bažas arī par iespējamu kartupeļa vēža ienākšanu Latvijā, jo risks tam tikt ievazātam pastāvīgi ir augsts. Tāpat kategoriski aizliegts no ārzemēm vest tomātus, jo nesen Eiropā ienācis karantīnas organisms, kas postoši ietekmē tomātu ražu.
Nav skaidrs, kur sūdzēties par attieksmi bāriņtiesās; vēlas izmaiņas likumā
Nav skaidrs, kur sūdzēties par attieksmi bāriņtiesās; vēlas izmaiņas likumā
Gadījums, kas šopavasar skaļi izskanēja par kādas bāriņtiesas darbinieku neētisku izturēšanos pret apmeklētājiem, licis aktualizēt bāriņtiesu ētikas kodeksu. Bāriņtiesu asociācija zināmas problēmas atzīst un runā par to ar saviem darbiniekiem, bet iedzīvotājiem trūkst skaidrības, kur vērsties, ja piedzīvo neētisku attieksmi bāriņtiesā.  Tiesībsarga birojs norādīja, ka vajag skaidri likumā noteikt – kas izskata bāriņtiesas darbinieku ētikas pārkāpumus.
VARAM: Latvija iesniegusi invazīvo sugu apkarošanas plānu Eiropas Komisijā un izvairīsies no soda
VARAM: Latvija iesniegusi invazīvo sugu apkarošanas plānu Eiropas Komisijā un izvairīsies no soda
Eiropas Komisijai (EK) iesniegts Latvijas invazīvo sugu apkarošanas plāns, par ko EK šogad vērsās Eiropas Savienības (ES) Tiesā pret Latviju. Līdz ar to Latvijai nedraudot soda sankcijas, norādīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), jo lieta tikšot izbeigta. Tikmēr šovasar sešas reizes pieaudzis iedzīvotāju ziņojumu skaits par invazīvo sugu novērojumiem Latvijas dabā. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd