Labrīt

Re:Check: Latvija ar varu no valsts neizmet valodas eksāmenu nenokārtojušos

Labrīt

Eiropā novecošana un iedzīvotāju skaita mazināšanās kļūst arvien asāka

Mākslas akadēmijas Stikla mākslas katedra svin 60 gadu jubileju

Ar starptautisku izstādi un konferenci Mākslas akadēmijā atzīmē Stikla mākslas katedras 60 gadu jubileju

Ar starptautisku izstādi un konferenci Mākslas akadēmijā atzīmē Stikla mākslas katedras 60 gadu jubileju. Izstāde atspoguļo stikla mākslas daudzveidību un bagātību, izmantojot to kā mediju skulpturāliem objektiem un instalācijām. Mākslas akadēmijas aulā mēneša garumā būs skatāmi stikla darbi no Portugāles, ASV, Čehijas, Vācijas, Ukrainas, kā arī pašmāju autoru darbi.

Latvijas Mākslas akadēmijas aulā iekārto stikla darbu izstādi, kurā apkopoti vairāku valstu mākslinieku eksperimenti ar dažādām plaknēm un dimensijām. Izstādes scenogrāfs, akadēmijas docents Viktors Jansons iekārto izstādi ar augstām sarkanām un baltām sienām kā labirintu, kurā tieši stikla darbi būs tie, kas meklē un uzrunā skatītāju.

Izstāde “Stikla mākslas 60 gadi Latvijas Mākslas akadēmijā”
Izstāde “Stikla mākslas 60 gadi Latvijas Mākslas akadēmijā”

"Gaismai ir milzu nozīme, bet, ja arī tās nav, tad te mēs uzspīdināsim telefona gaismu uz objektu, un stikls tev atbildēs. Kad stiklu vajag eksponēt, tas nav vienkāršākais uzdevums, tā nav bilde, tā vispirms ir enerģija, un stikls ir ļoti agresīva parādība," stāsta Jansons. "Tas ir ļoti skaists, un ar to jābūt ļoti uzmanīgam.

Stikls sevī ietver dziļu noslēpumu un maģiju. Tad, kad ar to ir saskarsme, tev ir jābūt uzmanīgam ne tāpēc, ka tu vari sagriezt rokas, bet tāpēc, ka, šeit padzīvojot, tas stikls ir jāsavalda."

1963. gadā Mākslas akadēmijā Keramikas nodaļu papildināja ar pirmo stikla mākslinieciskās apstrādes kursu, un jaunajā specialitātē studentus ievadīja stikla mākslinieks Arnolds Vilbergs. Izstādē akcents likts uz šo gadu laikā veidotajām saiknēm ar dažādām partneraugstskolām un stikla māksliniekiem ārvalstīs. Kopumā būs skatāms 21 darbs no Portugāles, ASV, Čehijas, Vācijas, Ukrainas, kā arī pašmāju stikla darbi, kuru vidū arī tēlnieka Bruno Strautiņa veidots darbs "Hadronu paātrināšanās". Mākslinieks tajā stiklu apvienojis ar metālu.

Bruno Strautiņš
Bruno Strautiņš

"Daba un vielu substance sastāv no dažādām sīkām daļām, notiek pētniecība, un es šo ideju mēģināju transformēt asociatīvi tēlainā vizualizācijā," skaidro Bruno Strautiņš. "Šī metāla apaļā forma ir tunelis, kas ir pāršķelts, un hadrons, tur viena tā daļiņa, kura patiesībā nav saredzama, bet es to saredzu kā tādu stikla kubistisku formiņu."

Izstādes kuratore, Latvijas Mākslas akadēmijas profesore Vineta Groza cer, ka stikla darbu izstāde arī kalpos kā iedrošinājums nākotnei un kā laika kapsula, kas iemūžina stikla mākslā paveikto gadu gaitā. Viņa uzsver: "Pirmkārt tie ir svētki Stikla mākslas katedrai, kopš tika radīta iespēja ienākt siklam augstākajā izglītībā. Un mēs arī esam tikušies ar visiem šiem stikla māksliniekiem savā radošajā praksē, un šī laika kapsula apliecina, ka tiešām ir 60 gadi pagājuši, mēs esam, un ar to mēs gribam pateikt, ka arī būsim.

Stikls ir brīnišķīgs materiāls gan filozofiskā, gan praktiskā, gan arī vēsturiskā izpratnē.

Un mēs esam uzaicinājuši arī Līvānu stikla amatniecības centru piedalīties ar savu vēsturisko ekspozīcijas daļu, kurā mēs parādīsim izcilu mākslinieku kristāla stiklu, jo tā arī ir mūsu daļa."

No kreisās: Bruno Strautiņš, Vineta Groza, Viktors Jansons
No kreisās: Bruno Strautiņš, Vineta Groza, Viktors Jansons

Atzīmējot Stikla mākslas katedras 60 gadu jubileju otrdien, 24. oktobrī, Mākslas akadēmijas konferencē prezentēs zinātniskos darbus un radošos sasniegumus stikla mākslas jomā. Savukārt stikla darbu izstāde būs skatāma no 25. oktobra līdz 25. novembrim Mākslas akadēmijas aulā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti