Ivars Soikāns

"Latgales Laiks" žurnālists un LSM.lv autors Latgalē

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Pavasara pali Augšdaugavas novadā nodarījuši 300 000 eiro kaitējumu 
Pavasara pali Augšdaugavas novadā nodarījuši 300 000 eiro kaitējumu 
Lai arī ne tik lielu kā pērn, materiālo kaitējumu augstais ūdens līmenis Daugavā Augšdaugavas novadā ir nodarījis arī šogad. Lai arī darbs pie informācijas apkopošanas par palu nodarītajiem postījumiem vēl turpinās, provizoriskā informācija liecina, ka šī summa varētu būt aptuveni 300 000 eiro, noskaidroja portāls LSM.lv.
Motora pārsegs, stresa spilventiņi un interaktīvais dēlis – Daugavpilī pārsteidz skolēnu biznesa ide...
Motora pārsegs, stresa spilventiņi un interaktīvais dēlis – Daugavpilī pārsteidz skolēnu biznesa idejas (precizēts)
Daugavpilī sestdien, 10. februārī, norisinājās skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) reģionālais pasākums "Cits bazārs", kurā piedalījās vairāk nekā 60 jauniešu veidoti SMU no 33 vidusskolām un 30 pamatskolām no Daugavpils, Rēzeknes, Rēzeknes novada, Viļāniem, Madonas un Gulbenes novada, piedāvājot dažādus oriģinālos izstrādājumus – suvenīrus, dāvanas, preces mājai un interjeram, kosmētiku, preces skaistumam, aksesuārus un bižutēriju, auduma izstrādājumus, dažādus pakalpojumus, kā arī pārtikas/konditorejas preces. 
Daugavpilī skolēniem pusdienās piedāvā «zviedru galdu»
Daugavpilī skolēniem pusdienās piedāvā «zviedru galdu»
Līdz ar mācību procesa atsākšanos pēc Ziemassvētku brīvdienām vairumā Daugavpils vispārizglītojošo skolu būtiski ir mainījusies skolēnu ēdināšanas kārtība. Lielākajā daļā mācību iestāžu izglītojamajiem pusdienās piedāvā izvēles iespējas jeb tā saucamo "zviedru galdu". Līdz 1. martam to plānots nodrošināt arī tajās skolās, kur "zviedru galda" ieviešanu aizkavējusies iepirkumu pārsūdzību dēļ.
Daugavpils budžets solās būt smags; vienīgā attīstības cerība – iepriekš atbalstīti ES fondu projekt...
Daugavpils budžets solās būt smags; vienīgā attīstības cerība – iepriekš atbalstīti ES fondu projekti
Daugavpils valstspilsētas pašvaldības šī gada budžets solās būt gana smags un sarežģīts, portālam LSM.lv atzina pilsētas mērs Andrejs Elksniņš. Pilsētas attīstībai pašvaldības līdzekļi budžetā praktiski nebūs paredzēti. Vienīgā cerība uz pilsētas attīstību ir iepriekš atbalstītie projekti ar Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzfinansējamu. 
Daugavpils lidostas projekts pārtop tālā nākotnes sapnī
Daugavpils lidostas projekts pārtop tālā nākotnes sapnī
Iedzīvotāju skaita samazināšanās, karš Ukrainā, prioritāšu izmaiņas Eiropas Savienības struktūrfondu  finansējuma sadalē, Latgales pašvaldību nostāja, lidlaukam paredzētā zemes gabala ierobežojumi, kā arī virkne citu faktoru Daugavpils lidostas atjaunošanas projektu, pie kura ieceres īstenošanas Daugavpils valstspilsētas pašvaldība strādājusi jau ilgus gadus, ir padarījuši par tālas nākotnes sapni.
FOTO: Preiļu slimnīcā atklāj atjaunoto dienas stacionāru – ar domu par sabiedrības nākotni uzlabo pa...
FOTO: Preiļu slimnīcā atklāj atjaunoto dienas stacionāru – ar domu par sabiedrības nākotni uzlabo pakalpojumus
Trešdien, 27. decembrī, Preiļu slimnīcā svinīgi atklātas atjaunotās 4. stāva telpas, kuras pārbūvēja Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstītā projektā. Drīzumā atjaunotajās telpās darbu uzsāks dienas stacionārs, kur pacientiem būs pieejama medicīniskā palīdzība neiroloģisko un iekšķīgo slimību ārstēšanā, ginekoloģiskie izmeklējumi, kā arī vispārējās ķirurģijas un gastrointestinālās endoskopijas pakalpojumi. No vecā slimnīcas korpusa uz pārbūvētajām telpām pārvietos operāciju zāles un sterilizācijas bloku.
Izkārpīties no zaudējumiem Daugavpils slimnīca cer ar valsts atbalstu, vairāk pakalpojumiem un mazāk...
Izkārpīties no zaudējumiem Daugavpils slimnīca cer ar valsts atbalstu, vairāk pakalpojumiem un mazāk virsstundām
Pēc valsts iecerētās iesaistes Daugavpils Reģionālās slimnīcas pārvaldībā tā funkcionēs un diennakts režīmā sniegs tos pakalpojumus, kas nav pieejami citās reģiona slimnīcās. Turklāt nākotnē slimnīcas varētu kļūt par Rīgas Austrumu slimnīcas sadarbības partneri. Tā kā slimnīca šo gadu noslēgs ar 6 miljonu eiro zaudējumiem, nākamgad tā cer situāciju uzlabot, pateicoties lielākam valsts finansējumam nozarei, kāpinot sniegto pakalpojumu apjomu un reformējot atalgojuma sistēmu, lai mazinātu virsstundu skaitu, intervijā ziņu portālam LSM.lv pastāstīja slimnīca valdes priekšsēdētāja Inta Vaivode.
Inta Vaivode iecelta par Daugavpils reģionālās slimnīcas pastāvīgo vadītāju
Inta Vaivode iecelta par Daugavpils reģionālās slimnīcas pastāvīgo vadītāju
Daugavpils valstspilsētas pašvaldības izsludinātā amata kandidātu atlase uz SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca" (DRS) valdes priekšsēdētāja amata vietu ir noslēgusies ar ārstniecības iestādes pagaidu vadītājas Intas Vaivodes iecelšanu par pastāvīgu valdes priekšsēdētāju, portālam LSM.lv pastāstīja Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš. 
Daugavpils Lokomotīvju rūpnīca: Neesam izgudrojuši tramvaju, bet esam to uzbūvējuši
Daugavpils Lokomotīvju rūpnīca: Neesam izgudrojuši tramvaju, bet esam to uzbūvējuši
Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda atbalstītā projektā AS "Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca" (DLRR) patlaban tiek būvēts trešais no pasūtītajiem četriem jaunajiem četrasu tramvaju vagoniem. Pirmie divi jau ir piegādāti pasūtītajam – pašvaldības AS "Daugavpils satiksme". Pēc tam, kad LSM.lv bija publicējusi materiālu par pirmo DLRR uzbūvēto tramvaju, parādījās komentāri, ka jaunie tramvaji Daugavpils uzņēmumā tiek nevis ražoti, bet gan tikai komplektēti. Taču DLRR uzsvēra – viņi nodarbojas ar tramvaju ražošanu, lai arī tos izgudrojis cits uzņēmums.
Daugavpils Lokomotīvju rūpnīca realizē 20 gadus vecu sapni – sāk ražot tramvajus
Daugavpils Lokomotīvju rūpnīca realizē 20 gadus vecu sapni – sāk ražot tramvajus
Kohēzijas fonda atbalstītā projektā AS "Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca" (DLRR) ir izgatavojusi un piegādājusi pasūtītājam – pašvaldības AS "Daugavpils satiksme" – pirmos divus no četriem jaunajiem tramvaju vagoniem. Tādējādi viens no senākajiem Daugavpils uzņēmumiem ir piepildījis savu sapni par tramvaju ražošanas uzsākšanu.
Apmāca paši un piesaista arī no Kolumbijas. Kā uzņēmumi Latgalē cīnās ar darbaroku trūkumu
Apmāca paši un piesaista arī no Kolumbijas. Kā uzņēmumi Latgalē cīnās ar darbaroku trūkumu
Lai arī Latgalē ir Latvijā augstākais reģistrētā bezdarba līmenis – septembra beigās saskaņā ar Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) datiem šajā reģionā bez darba bija 10,7% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju –, tomēr arī tur uzņēmumi saskaras ar darbaroku trūkumu. LSM.lv uzrunātie uzņēmumi problēmu risina, piesaistot viesstrādniekus – pat no tālās Kolumbijas, kā arī paši apmācot speciālistus, kurus Latvijas izglītības iestādes negatavo.
Daugavpils slimnīca: Ārstējam pacientus mazo slimnīcu vietā; gaida no ministra lielāku finansiālu at...
Daugavpils slimnīca: Ārstējam pacientus mazo slimnīcu vietā; gaida no ministra lielāku finansiālu atbalstu
Daugavpils reģionālajai slimnīcai (DRS) nākas uzņemt pacientus, kuri būtu jāārstē mazākajās blakus slimnīcās. To sarunā ar LSM.lv norādīja DRS galvenā ārsta pienākumu izpildītājs Mihails Romanovs. Šo un citus ar slimnīcu un kopumā veselības aprūpi saistītos problēmu jautājumus plānots pārrunāt jaunnedēļ, kad Daugavpili apmeklēs jaunais veselības ministrs Hosams Abu Meri ("Jaunā Vienotība").
Daugavpilī kaimiņi gadiem spiesti sadzīvot ar agresīvu, iespējams, mentāli slimu vīrieti
Daugavpilī kaimiņi gadiem spiesti sadzīvot ar agresīvu, iespējams, mentāli slimu vīrieti
Daugavpilī, kādā daudzdzīvokļu mājā Minskas ielā kaimiņi vairākus gadus ir spiesti sadzīvot ar agresīvu, iespējams, mentāli slimu vīrieti, kurš viņiem ir piedraudējis gan ar izrēķināšanos, gan sitis pa durvīm, gan arī septembra beigās pie durvīm izlējis kādu nezināmas izcelsmes šķidrumu, liecina LSM.lv rīcībā nonākusī informācija. Par notikušo ir informēta Valsts policija, saistībā ar notikušo sākta izmeklēšana.
Daugavpils slimnīcas mediķi: Semjonova pēcteci iestādes vadībā sagaida lieli izaicinājumi
(papildinā...
Daugavpils slimnīcas mediķi: Semjonova pēcteci iestādes vadībā sagaida lieli izaicinājumi (papildināts)
Pirms dažām dienām sabiedrību pāršalca vēsts, ka pēc četriem amatā pavadītiem gadiem atlūgumu iesniedzis Daugavpils reģionālās slimnīcas (DRS) valdes loceklis Grigorijs Semjonovs. Savu rīcību viņš motivēja ar izdegšanu, kā arī slimnīcas finansējuma un politiskās aizmugures trūkumu. Uz slimnīcas valdes locekļa amatu izsludināts konkurss. Slimnīcas mediķi atzina, ka Semjonova pēcteci iestādes vadībā sagaida lieli izaicinājumi.
Daugavpils slimnīcā paplašina iespējas ārstēt sirds un perifēro asinsvadu slimības
Daugavpils slimnīcā paplašina iespējas ārstēt sirds un perifēro asinsvadu slimības
Daugavpils Reģionālajā slimnīcā piektdien, 6. oktobrī, atklāta ar jaunu, modernu angiogrāfijas iekārtu, kas ļaus mediķiem nodrošināt nepārtrauktu neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu pacientiem ar dažādām asinsvadu slimībām, kā arī pavērs plašākas iespējas palīdzēt tā saucamajiem smagajiem pacientiem. Jaunās iekārtas iegāde izmaksājusi 1,2 miljonus eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. 
Daugavpilī ar jauno šķeldas katlumāju cer mazināt siltuma tarifus
Daugavpilī ar jauno šķeldas katlumāju cer mazināt siltuma tarifus
Daugavpilī, pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" siltumcentrāles Nr.2 teritorijā, jaunbūvējamās šķeldas katlumājas ēkas pamatos otrdien, 3. oktobrī, pēcpusdienā svinīgi iemūrēta laika kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Plānots, ka tā sāks darbu jau nākamgad, un pateicoties tai, varētu samazināt arī siltuma tarifu.
Daugavpils reģionālajā slimnīcā nonāk aizvien vairāk pacientu ar ielaistu Covid-19 infekciju
Daugavpils reģionālajā slimnīcā nonāk aizvien vairāk pacientu ar ielaistu Covid-19 infekciju
Jau ilgāku laiku Daugavpils reģionālajā slimnīcā ik dienas iestājas daudz ar Covid-19 inficētu pacientu ar ielaistu un smagu slimības gaitu. Rezultātā ārstniecības iestāde ir pārpildīta ar smagiem Covid-19 pacientiem un mirstības rādītāji ir kļuvuši dramatiski – ik dienas ārstniecības iestādē mirst vidēji četri līdz pieci Covid-19 pacienti, bet ir dienas, kad šis skaitlis ir astoņi un deviņi. Tikai oktobrī Daugavpils reģionālajā slimnīcā ir miruši vairāk nekā 150 Covid-19 pacientu. 
Daugavpilieši labprāt šķirotu arī savu mūžu nokalpojušos tekstilizstrādājumus
Daugavpilieši labprāt šķirotu arī savu mūžu nokalpojušos tekstilizstrādājumus
Latvijā no 2023. gada pašvaldībām un atkritumu apsaimniekotājiem būs jānodrošina tekstilmateriālu dalītā savākšana, bet no 2024. gada – sadzīves bīstamo atkritumu dalītā savākšana. Latvijas Radio lūkoja, kā jau pašlaik Latgales lielākajā pilsētā Daugavpilī sokas ar to tekstila izstrādājumu šķirošanu, kas lietotājiem kļuvuši nevajadzīgi.
Daugavpilī plāno atteikties no Oskara Stroka koncertzāles būvniecības
Daugavpilī plāno atteikties no Oskara Stroka koncertzāles būvniecības
Pirms aptuveni pusotra mēneša Daugavpils pilsētas domes deputāti pieņēma lēmumu par Daugavpils lidostas būvprojekta izstrādes apturēšanu. Par vienu no galvenajiem iemesliem kļuva pārliecības trūkums par lidostas veiksmīgu darbību nākotnē. Līdzekļu ekonomijas nolūkos un sakarā ar iekavētajiem termiņiem, Daugavpilī nolemts nebūvēt arī pieminekli Latvijas simtgadei. Šobrīd publiskajā telpā ir parādījusies informācija, ka plānots atteikties arī no Oskara Stroka vasaras koncertzāles būvniecības pilsētas Centrālajā parkā.
Daugavpils tehnikumā bažījas par telpu un programmu iespējamo zaudēšanu
Daugavpils tehnikumā bažījas par telpu un programmu iespējamo zaudēšanu
Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) profesionālās izglītības strukturālā reforma Daugavpilī skars Daugavpils tehnikumu, Daugavpils Būvniecības tehnikumu un Daugavpils Tirdzniecības profesionālo vidusskolu, kuru paredzēts reorganizēt sākot ar nākamo gadu. Taču šīs nav vienīgās plānotās izmaiņas. Daugavpils tehnikumā arī ir nobažījušies par to, ka reorganizācijas rezultātā viņi var zaudēt daļu savu telpu, izglītības programmu un izglītojamos.
Zemessargiem praktiskās mācības notiek arī Covid-19 ierobežojumu laikā
Zemessargiem praktiskās mācības notiek arī Covid-19 ierobežojumu laikā
Poligonā “Meža Mackeviči” Daugavpils novada Vaboles pagastā jau trešo nedēļu turpinās Zemessardzes 3. Latgales brigādes zemessargu pamatapmācības nometne, kuru uzsāka 49 jaunie zemessargi no visām brigādes vienībām. Pirms piedalīšanās apmācībās dalībniekiem un personālam bija jāuzrāda negatīvs Covid-19 analīžu tests. Nometnes laikā maksimāli tiek ierobežota iesaistīto cilvēku pārvietošanās ārpus poligona teritorijas.
Višķu tehnikumā studētgribētāju grupas gandrīz nokomplektētas
Višķu tehnikumā studētgribētāju grupas gandrīz nokomplektētas
Kopš 1. jūlija bijusī Malnavas koledžas izglītības programmu īstenošanas vieta "Višķi" ir nonākusi Daugavpils Būvniecības tehnikuma pārraudzībā. Iepriekš nepietiekamā audzēkņu skaita dēļ Izglītības un zinātnes ministrijā vairākkārt izskanēja versija šo izglītības iestādi slēgt vai reformēt. Daugavpils novada pašvaldība meklēja iespējas saglabāt izglītības iestādi, jo tuvākajā apkaimē tā ir vienīgā skola, kur ir iespēja apgūt lauksaimniecības profesijas. Šobrīd grupas tehnikumā gandrīz jau ir nokomplektētas.
Garnizona kapos Daugavpilī iespējams izveidos memoriālu
Garnizona kapos Daugavpilī iespējams izveidos memoriālu
Jaunu apbedījumu vietu paplašināšanas gaitā Garnizona kapu apkaimē Daugavpilī atrasti cilvēku kaulu fragmenti. Pērn rudenī pašvaldības uzņēmums “Labiekartošana-D” veica teritorijas attīrīšanu no krūmiem un planēšanu. Šogad šajā vietā virs zemes tika atrastas kultūrvēsturiskās vērtības, munīcija un cilvēku mirstīgās atliekas. Šobrīd tiek veikta kapu teritorijas izpēte.
Par 10 miljoniem eiro Daugavpilī plāno iegādāties jaunus autobusus
Par 10 miljoniem eiro Daugavpilī plāno iegādāties jaunus autobusus
Saistībā ar to, ka Daugavpils var pretendēt uz Eiropas Savienības līdzfinansējumu autobusu iegādei, Daugavpils pilsētas dome ir iesniegusi Satiksmes ministrijai projektu par 35 jaunu autobusu iegādi pašvaldības AS “Daugavpils satiksme”. Ministru kabinets atbalstījis lēmumu par desmit miljonu eiro piešķiršanu Daugavpilij 35 jaunu pilsētas autobusu iegādei. Tagad ir gaidāma šī projekta saskaņošana ar Eiropas Komisiju. Uzņēmumā spriež par to, kādus autobusus varētu iegādāties.
Daugavpilī pašvaldība plāno nojaukt privātpersonai piederošu graustu
Daugavpilī pašvaldība plāno nojaukt privātpersonai piederošu graustu
Daugavpilī pēdējā laikā īpaši aktualizēta neapsaimniekoto ēku problēma. Šādas ēkas visai bieži kļūst par iecienītu uzturēšanās vietu pusaudžiem un bezpajumtniekiem, laika gaitā pārtopot par graustiem. Viena no šādām ēkām atrodas arī Inženieru ielā 3, Ķīmiķu mikrorajonā Daugavpilī. Patlaban pašvaldībā tiek gatavots lēmumprojekts par minētās ēkas piespiedu nojaukšanu.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd