Inta Pīrāga

Latvijas Radio 3 - "Klasika" žurnāliste

Apskatīt autora rakstus: Latviski

Autora ziņas
Mūzikas nama «Daile» saimniece Anda Zadovska: Ir koncerti, kas var notikt 9 no rīta, un zāle būs pil...
Mūzikas nama «Daile» saimniece Anda Zadovska: Ir koncerti, kas var notikt 9 no rīta, un zāle būs pilna
"Jubilejai tuvojoties, paskaitīju, ka mūsu namam ir izgājis cauri pusotrs miljons skatītāju pa šiem gadiem. Tas ir gandrīz kā visa Latvija," aicinot uz mūzikas nama "Daile" 10. dzimšanas dienas koncertiem novembrī, Latvijas Radio 3 – "Klasika" raidījumā "Diena sākusies" stāsta mūzikas nama "Daile" direktore Anda Zadovska, kurai labāk patīk, ja viņu dēvē par nama saimnieci.
Iespaidi tik raibi kā dzeņa vēders! Jāzepa Vītola Starptautiskā pianistu konkursa dienasgrāmata
Iespaidi tik raibi kā dzeņa vēders! Jāzepa Vītola Starptautiskā pianistu konkursa dienasgrāmata
Jāzepa Vītola 8. Starptautiskais pianistu konkurss iegājis nākamajā fāzē, un šobrīd savu māku parādījuši jau pirmie seši no kopumā 12 otrās kārtas dalībniekiem. Otrajā kārtā iekļuvuši četri Latvijas pārstāvji – Ērika Jākobsone, Andrejs Mārtiņš Grīnbergs, Daniils Mickevičs un Evelīna Jēkabsone, kā arī Jans Škrobāneks (Čehija), Edvins Švaikovskis  (Lietuva / Polija), Mantas Šernius (Lietuva), Mikita Burzanica (Ukraina), Džuljens Čans (Malaizija), Tobiass Dītrihs (Vācija), Tīts Tomps (Igaunija) un Nils Hansons Mengs (Zviedrija).
Mīlestība, sviedri un priecīgas emocijas Ūzedomas mūzikas festivālā Vācijā, kur šogad goda vietā – L...
Mīlestība, sviedri un priecīgas emocijas Ūzedomas mūzikas festivālā Vācijā, kur šogad goda vietā – Latvija
Ūzedomas sala Vācijā, kur no 16. septembra līdz 7. oktobrim notiek ikgadējais mūzikas festivāls, starp 10 Baltijas jūras reģiona valstīm šogad uz pjedestāla cēlusi Latviju. Iemesls ir mūsu Dziesmu svētku 150. gadskārta, kas festivāla komandai raisījusi vēlmi pēc iespējas tuvāk un dziļāk iepazīstināt ar  valsti, kurā ne tikai dzied, bet arī spēlē, un no kuras nākuši daudzi talantīgi mūziķi. Pateicoties festivāla aicinājumam, Latvijas Radio 3 "Klasika" bija iespēja sekot līdzi pirmo četru dienu notikumiem.
Cenzūra, mākslīgais intelekts un audzināšana mūzikā. Rīgā notiks muzikālai izglītībai veltīta konfer...
Cenzūra, mākslīgais intelekts un audzināšana mūzikā. Rīgā notiks muzikālai izglītībai veltīta konference
"Mums ir ārkārtīgi svarīgi saprast, kas mūzikas nozarē ir tās jomas, kas mums ir jāaizpilda, kur nozarei jāpalīdz," Latvijas Radio 3 raidījumā "Pa ceļam ar Klasiku" sacīja Latvijas Mūzikas informācijas centra (LMIC) vadītājs Egīls Šēfers, iezīmējot konferences "IAMIC 2023" (International Association of Music Information Centres) tematus.

Pulcējot mūzikas nozares profesionāļus un ekspertus no vairāk nekā 30 dalībvalstīm, pirmo reizi Latvijā 14. un 15. septembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies "IAMIC konference 2023", kas 16. un 17. septembrī turpināsies Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars". Konferences programmā 15. septembrī notiks arī Latvijas Radio kora koncerts Sv. Jāņa baznīcā.
Jau no pirmās dienas elpot teātra gaisu. Par jaunu aktieru audzināšanu stāsta Dailes teātra mūzikas...
Jau no pirmās dienas elpot teātra gaisu. Par jaunu aktieru audzināšanu stāsta Dailes teātra mūzikas aizbildnis Juris Vaivods
"Mums ir jāaudzina jaunā maiņa, ja vēlamies turpināt Dailes teātra muzikālo tradīciju," LR3 raidījumā "Pa ceļam ar klasiku" teic komponists un Dailes teātra Muzikālās daļas vadītājs Juris Vaivods. Par jauno muzikālo aktieru kursu, kas top sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, viņš atklāj, ka vadība tam teātrī ir atvēlējusi vienu spārnu: "Šie jaunieši savā ziņā elpos Dailes teātra gaisu, diezgan indīgo gaisu, labā ziņā indīgo."
Ķermenis kā auditorija. Horeogrāfes Olgas Žitluhinas radošā simbioze ar komponistu Platonu Buravicki
Ķermenis kā auditorija. Horeogrāfes Olgas Žitluhinas radošā simbioze ar komponistu Platonu Buravicki
"Mēs esam dažādi, un ir jāpriecājas par to dažādību, sevišķi par to, ka katra diena, katrs mirklis mums nes dažādību," Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Rīta regtaims" stāsta horeogrāfe un dejotāja Olga Žitluhina. 4. augustā pulksten 19.00 RSU Anatomijas muzeja pagalmā ar Platona Buravicka jaundarba pirmatskaņojumu tiks atklāts skicēšanas un mūzikas festivāls "Samaņa: Anatomija". Jaundarbs "Anatomija" būs arī pirmā komponista Buravicka un horeogrāfes un dejotājas Olgas Žitluhinas radošā simbioze, kurā abus autorus vienojis eksperimenta, laikmetīguma un aktualitātes gars. Jaundarba ideja paredz radīt performanci, kas atklās, kā tieši mūzika spēj ietekmēt cilvēka fizisko ķermeni.
Cik trausla ir brīvība. Saruna ar diriģentu Matīsu Circeni
Cik trausla ir brīvība. Saruna ar diriģentu Matīsu Circeni
"Laiks, kurā patlaban dzīvojam, visā pasaulē ir ārkārtīgi sarežģīts un bieži vien ļoti sāpīgs. Koncerta programma izvēlēta ar nodomu rosināt klausītājos iespējamās atbildes uz jautājumiem, ko nozīmē valstiskā piederība un cik trausla ir brīvība. Svētkos būtiski ne tikai svinēt to, kas mums ir, bet arī apzināties, ko nedrīkstam zaudēt," Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Pārmijas" par gaidāmo 4. maija koncertu stāsta koncerta idejas autors un mākslinieciskais vadītājs Matīss Circenis.
Tas ir process dvēselei. Kā Dziesmu un deju svētkiem gatavojas pūtēju orķestri
Tas ir process dvēselei. Kā Dziesmu un deju svētkiem gatavojas pūtēju orķestri
Pagājušajā nedēļā paziņoti pūtēju orķestru fināla skates-konkursa dalībnieku vārdi. Latvijas Radio 3 "Klasika" tiekas ar vienu no laimīgajiem – Siguldas novada kultūras centra "Absolventu orķestri", uzrunājot gan tā diriģentu Andri Muižnieku, gan dažus uzticīgus un centīgus orķestra mūziķus: Guntaru, Gati, Sandi, Madaru un Ēriku.
Latvijas Radio 3 «Klasika» TOP 10 jeb 2022. gada jaudīgākie muzikālie akcenti
Latvijas Radio 3 «Klasika» TOP 10 jeb 2022. gada jaudīgākie muzikālie akcenti
Noslēgumam pietuvojies gads, kurā cerības par pandēmijas mazināšanos un dzīves iegrozīšanos ierastajās sliedēs mūsu emocionālajā kartē uz brīdi noslaucīja Krievijas izraisītā kara šausmu, neziņas un baiļu sajūtas. Kad šķita, esam bīstami tuvu apokaliptiskam iznākumam, un nekam citam šajā pasaulē vairs nav nozīmes.
Karuselis, mistērija un evaņģēlijs. Koris «Latvija» adventes laika koncertā piedāvās virkni pirmatsk...
Karuselis, mistērija un evaņģēlijs. Koris «Latvija» adventes laika koncertā piedāvās virkni pirmatskaņojumu
"Midzinošais kovidlaiks, kad dzīve ieņēma "lento" tempu, ir aiz muguras, un atsākusies spriedze, pie kādas mēs vienmēr bijām pieraduši: tas nebija nekas īpašs, ja skatāmies četru, piecu gadu distancē – tas bija normāli. Ir jauki, ka pilnasinīgā dzīve kūsāt kūsā," atzīst Valsts akadēmiskā kora (VAK) "Latvija" mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais. Korim decembra sākums iezīmējies ar sprinta cienīgu ātrumu un intensitāti. Aizvadīti Raimonda Tigula jubilejas koncerti Rīgā un Ventspilī, 10. decembrī gaidāma pirmā oficiālā tikšanās ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) jauno galveno diriģentu Tarmo Peltokoski, bet 7. decembrī koris aicina klausītājus uz īpašu Adventes laika koncertu jaunajā kultūras centrā "Ulbrokas pērle", kurā izskanēs vairāki pasaules pirmatskaņojumi. Tiešraidē šo koncertu dzirdēs Latvijas Radio 3 "Klasika" klausītāji.
Ukraiņu diriģente Natālija Ponomarčuka: Mūzikai tulkojums neeksistē
Ukraiņu diriģente Natālija Ponomarčuka: Mūzikai tulkojums neeksistē
"Ilgu laiku ukraiņu mūziķi trakajos padomju laikos bija, tā teikt, iekapsulēti, jo atradās tādā kā izolācijā. Tagad laiki ir mainījušies, un izolācija vairs nepastāv. Tas ir milzīgs vēsturisks pavērsiens pozitīvā virzienā mūsu valstij un tautai," intervijā Latvijas Radio 3 "Klasika" uzsver Ukrainas Nacionālās filharmonijas Kijivas kamerorķestra galvenā diriģente Natālija Ponomarčuka. 4. novembrī pulksten 19.00 Lielajā ģildē viņa diriģēs mūsu Valsts kamerorķestri "Sinfonietta Rīga", ar kuru viņu iepazīstinājis Pēteris Vasks. Rīgas publikai diriģente dāvās savas nācijas laikmetīgās mūzikas atklājumus, vienlaikus sapņojot par atgriešanos Kijivā un koncertiem no jauna uzceltajās Ukrainas pilsētās. Koncerta tiešraidi piedāvās Latvijas Radio 3 "Klasika". 
Pirmo reizi «BBC Promenādē» uzstāsies kvintets «Carion». Stāsta mūziķis Egīls Šēfers
Pirmo reizi «BBC Promenādē» uzstāsies kvintets «Carion». Stāsta mūziķis Egīls Šēfers
15. augustā pulksten 15 Latvijas Radio 3 "Klasika" piedāvās tiešraidi no Kārdifas Karaliskās Velsas mūzikas un drāmas koledžas, kur prestižā festivāla "BBC Promenade" ietvaros pirmo reizi muzicēs pūtējkvintets "Carion" (Latvija / Dānija). Par to telefonintervijā plašāk stāsta "Carion" dalībnieks - klarnetists, Latvijas Mūzikas informācijas centra direktors Egīls Šēfers.
Vajag runāt skaļi. Performance «Klusums krīt» nonāvēto ebreju piemiņai tieksies atdot mirušajiem bal...
Vajag runāt skaļi. Performance «Klusums krīt» nonāvēto ebreju piemiņai tieksies atdot mirušajiem balsi
12., 13. un 14. augustā Cēsu Mākslas festivāla izskaņā skatītājiem tiks piedāvāta audiovizuāla performance ar virtuālu kori "Klusums krīt": tā būs lūgšana par mirušajiem ar mūzikas un valodas klātbūtni, kas noritēs mežā, kurā nacistiskās okupācijas laikā 1941. gada augustā tika nogalināti apmēram divi simti Cēsu ebreju. Katras performances laikā divi simti skatītāju tiks aicināti pieminēt mirušos ebrejus, dodoties ceļā ar autobusu no Cēsu pilsētas Rožu laukuma uz netālu esošo mežu. Performance notiks latviešu un angļu valodā.
Skanīgo vietu mednieces. «Saucējas» festivālā «Dabā» atdzīvinās āra dziedāšanas tradīcijas
Skanīgo vietu mednieces. «Saucējas» festivālā «Dabā» atdzīvinās āra dziedāšanas tradīcijas
Pēc grupas "Saucējas" iniciatīvas 4. un 5. augustā Ļaudonas pagastā norisināsies pirmais starptautiskais tradicionālās āra dziedāšanas festivāls "Dabā", kas pulcēs dziedātājus, mūziķus un folkloras pētniekus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas. Festivāla mērķis ir vērst uzmanību uz ārā dziedamo tautasdziesmu repertuāru un tā ciešo sasaisti ar dabas ainavas veidoto akustisko vidi. Galvenās aktivitātes būs divas: āra dziedāšanai veltīts simpozijs un akustiskais koncerts Sāvienas pilskalnā.
«Mazais princis» pārtop muzikālos zīmējumos. Komponists Andris Vecumnieks stāsta par jauno koncertuz...
«Mazais princis» pārtop muzikālos zīmējumos. Komponists Andris Vecumnieks stāsta par jauno koncertuzvedumu
"Beidzot tas notiks!" izsaucas komponists Andris Vecumnieks, runājot par koncertuzveduma "Mazais princis" pirmizrādi, kas 30. jūlijā pulksten 15 risināsies Rundāles pils Zaļajā teātrī, Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotā festivāla "Liepājas skaņas Rundāles pilī" ietvaros. Uzvedumu, kas adresēts ģimenēm ar bērniem, veido Spēlmaņu nakts un Lielās mūzikas balvas laureāte – režisore Zane Kreicberga tandēmā ar komponistu Andri Vecumnieku, kurš Antuāna de Sent-Ekziperī "Mazo princi" ietērpis jaunās skaņu drānās, radīdams partitūru pūšaminstrumentu kvintetam un trompetei.
Spēlētprieks ir galvenais. Noslēgsies «Vasaras muzikālais tilts Rīga–Rostoka–Grāca»
Spēlētprieks ir galvenais. Noslēgsies «Vasaras muzikālais tilts Rīga–Rostoka–Grāca»
Šonedēļ Nacionālās Mākslu vidusskolas (NMV) Emīla Dārziņa mūzikas skola uzņem starptautisku jauniešu projektu, kura laikā jaunie mūziķi veido kopīgu orķestri. Projekts noslēgsies 30. jūlijā ar koncertu "Vasaras muzikālais tilts Rīga–Rostoka–Grāca", kas izskanēs Emīla Dārziņa koncertzālē. "Latvijā ar tik lielu orķestri no profesionālo kolektīvu vidus man nav nācies sastapties. Varbūt ne visos skaņdarbos tik liels orķestris ir vajadzīgs, bet neatsaku nevienam un nevienu nenosēdinu rezervistos, jo tas spēlētprieks jau ir galvenais," uzsver Dārziņskolas simfoniskā orķestra vadītājs Andris Vecumnieks, kurš šajā projektā stājas apvienotā simfoniskā orķestra priekšā.
Mūzika ir sajūtu, ekstāzes un spēkpilnības lieta. Jubilejas saruna ar komponistu Uģi Prauliņu
Mūzika ir sajūtu, ekstāzes un spēkpilnības lieta. Jubilejas saruna ar komponistu Uģi Prauliņu
"Mūzika ir sajūtu lieta, ekstāzes lieta, meditācijas, pārsteiguma un spēkpilnības lieta. Cilvēkiem ar neatšifrēto talantu izdodas daudz kas tāds, par ko viņš pats nezina – kāpēc viņš tā ir iedziedājies vai iekliedzies, vai kāpēc aizgājis tieši tajā noskaņā. Klasiskajā mūzikā pēdējos trīssimt gadus viss lielā mērā ir ļoti iecementēts nošu rakstā, bet pati dzīve ārpus šīs esences jau ir daudz plašāka," ir pārliecināts komponists un multiinstrumentālists Uģis Prauliņš, kurš 17. jūnijā svinēja 65. dzimšanas dienu.
Talantu kalve. Saruna ar Vidzemes kamerorķestra vadītāju Andri Veismani
Talantu kalve. Saruna ar Vidzemes kamerorķestra vadītāju Andri Veismani
1. aprīlī  koncertzālē "Cēsis", muzicējot īpašajiem viesiem Annai Amandai Stolerei, Madarai Liepiņai, Laimai Lodiņai, Olīvijai Lu un Uldim Marhilevičam, Vidzemes kamerorķestris mākslinieciskā vadītāja un diriģenta Andra Veismaņa vadībā atzīmēs savu 40 gadu jubileju. "Cilvēku, kas orķestrī spēlē no pirmās dienas, vairs nav tik daudz, bet daži ir, un tas ir jauki. Daži orķestranti man gan teikuši – varbūt pietikšot spēlēt, bet es saku – nē! Jo domāju, ka mēs vienmēr varēsim atrast arī īsto repertuāru šiem cilvēkiem, neskatoties uz to, ka gadi vairs nav tie paši lielākie jaunības gadi," atzīst diriģents Andris Veismanis, kurš Igora Grapa 1981. gadā izveidoto kamerorķestri vada jau kopš 1995. gada. 
Šķērslis kā solis tālāk – Lielajai mūzikas balvai nominētie jaunie talanti
Šķērslis kā solis tālāk – Lielajai mūzikas balvai nominētie jaunie talanti
8. marta vakarā Latvijas Nacionālajā operā Lielo mūzikas balvu jeb tēlnieka Armanda Jēkabsona veidoto sudraba statueti saņems atkal jauni laureāti. Divi no viņiem jau zināmi – balva par mūžu piešķirta diriģentam Imantam Resnim un operdziedonim Samsonam Izjumovam. Bet kuri būs uzvarētāji pārējās septiņās nominācijās, uzzināsim tikai ceremonijā, ko tiešraidē pulksten 19.00 piedāvās Latvijas Radio 3 "Klasika" un LSM.lv, bet pulksten 21.05 – arī LTV1. Mirkli pirms ceremonijas laiks tuvāk iepazīt arī kategorijai "Gada jaunais mākslinieks" izvirzītos pretendentus. Ko katram no viņiem nozīmē šī nominācija, ar ko 2021. gads bijis īpašs, kur sevī rast spēku, lai pārvarētu ikdienas šķēršļus, kas dzīvē iepriecina un iedvesmo – šie ir tikai daži no jautājumiem, uz kuriem atbild koklētāja Līga Griķe, bass Edgars Ošleja un flautiste Egija Sproģe.
Krista Audere uzvar Ērika Eriksona kordiriģentu konkursā Stokholmā
Krista Audere uzvar Ērika Eriksona kordiriģentu konkursā Stokholmā
Stokholmas Bervalda zālē 24. oktobrī noslēdzās Ērika Eriksona starptautiskais jauno diriģentu konkurss. No 90 pretendentiem uz pusfinālu tika izvirzīti astoņi mūziķi, toskait arī divi Latvijas pārstāvji – Krista Audere un Jurģis Cābulis. Fināla trijniekā iekļuva Krista Audere, kura saņēma arī konkursa galveno balvu.
Svētki uz jaunās tūkstošgades sliekšņa. Arvīds Platpers stāsta par 2000. gada dziesmu un deju svētki...
Svētki uz jaunās tūkstošgades sliekšņa. Arvīds Platpers stāsta par 2000. gada dziesmu un deju svētkiem
"Tas bija interesants laiks, jo mainījās simtgade un mainījās arī tūkstošgade. Un ne velti svētku moto bija "Slieksnis". Mēs it kā pārkāpjam nākamajā gadsimtā. Un mums vajadzēja padomāt, ar ko mēs varam turpināt, ar ko mēs varam iepriecināt un ko mēs jaunu varam ieviest šajā kustībā, lai tā būtu attīstoša, un domāju, ka kopumā mums tas arī izdevās," tā VIII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus, kas notika 2000. gadā no 26. jūnija līdz 2. jūlijam, atceras virsdiriģents Arvīds Platpers.
Pianists Reinis Zariņš par koncertizrādi «Dailes kanonā»: Monta Kroma man šķiet tāda čomiska
Pianists Reinis Zariņš par koncertizrādi «Dailes kanonā»: Monta Kroma man šķiet tāda čomiska
"Mani vienmēr sajūsminājusi katra iespēja sadarboties ar citiem māksliniekiem. Ir aizraujoši, ja tev pretī ir kāds cits mūziķis, bet sadarbība ar citas mākslas jomas pārstāvi – tas ir pavisam ekskluzīvi," saka pianists Reinis Zariņš, kurš nule saņēmis valsts augstāko apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni. 24. un 25. augustā pulksten 20.00 Dailes teātrī koncertcikla "Dailes kanons" ietvaros viņš satiksies ar brīnišķīgo aktrisi Lilitu Ozoliņu. Vienojošā būs Montas Kromas dzeja.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd