Pa ceļam ar Klasiku

Lai katrs koncerts būtu svētki. Saruna ar klarnetistu un diriģentu Gunti Kuzmu

Pa ceļam ar Klasiku

Leonardo raksta vēstuli Monai. Saruna ar komponisti Renāti Stivriņu

No vasaras muzikālā tilta līdz Mazajam princim. Stāsta Andris Vecumnieks un Agneta Volkova

Spēlētprieks ir galvenais. Noslēgsies «Vasaras muzikālais tilts Rīga–Rostoka–Grāca»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šonedēļ Nacionālās Mākslu vidusskolas (NMV) Emīla Dārziņa mūzikas skola uzņem starptautisku jauniešu projektu, kura laikā jaunie mūziķi veido kopīgu orķestri. Projekts noslēgsies 30. jūlijā ar koncertu "Vasaras muzikālais tilts Rīga–Rostoka–Grāca", kas izskanēs Emīla Dārziņa koncertzālē. "Latvijā ar tik lielu orķestri no profesionālo kolektīvu vidus man nav nācies sastapties. Varbūt ne visos skaņdarbos tik liels orķestris ir vajadzīgs, bet neatsaku nevienam un nevienu nenosēdinu rezervistos, jo tas spēlētprieks jau ir galvenais," uzsver Dārziņskolas simfoniskā orķestra vadītājs Andris Vecumnieks, kurš šajā projektā stājas apvienotā simfoniskā orķestra priekšā.

Kopš 2017. gada Nacionālās mākslu vidusskolas Emīla Dārziņa mūzikas skolai (EDMS) izveidojusies lieliska partnerība ar Rostokas Mūzikas un teātra augstskolas Jauniešu akadēmiju. Šo gadu laikā realizēti vairāki projekti, izveidojot jauno mūziķu simfonisko orķestri.

Šajā gadā projektam pievienojas jauns sadarbības partneris no Austrijas – Grācas Johana Jozefa Fuksa konservatorijas / Vīnes Mūzikas un skatuves mākslas universitātes audzēkņi. Šogad pirmo reizi intensīvais mēģinājumu process un publiskais koncerts notiek Rīgā.

Diriģents Andris Vecumnieks teic, ka tas ir jaunības azarta inspirēts radošs projekts, kura vēsture mērāma jau piecus gadus. Projekts, kuru nespēja apstādināt pat Covid-19 pandēmija; projekts, kurā Latvijas, Vācijas un nu jau arī Austrijas jaunie talanti vienojas kopīgā orķestra kopspēlē; projekts, kura dalībnieku skaits arvien aug un paplašinās, pārvēršoties par starptautisku Eiropas jauniešu orķestra projektu; projekts, kurš ir atvērts inovatīvām un radošām mākslinieciskām atklāsmēm, jo – jaunajiem pieder pasaule bez ierobežojumiem.

Andris Vecumnieks un Agneta Volkova
Andris Vecumnieks un Agneta Volkova

Rostoka ir Rīgas sadraudzības pilsēta jau kopš 1960. gada – tā ir pati pirmā sadraudzības pilsēta Latvijas galvaspilsētai. "Tomēr gribu vērst uzmanību uz to, ka skola, ar ko šobrīd draudzējamies, ir diezgan jauna, tā izveidota 2007. gadā, un

ļoti labi atceros, kā es, vēl būdams Mūzikas akadēmijas prorektors, devos uz Rostokas Mūzikas augstskolu – to pašu augstskolu, kur mācījusies arī Baiba Skride, lai sniegtu meistarklases un arī koncertu ar orķestri, un tad sākās pārrunas par to, vai es gadījumā nezinot – Latvijā esot tāda skola, kas apzināti virzīta uz jauno mūziķu audzināšanu," atceras Vecumnieks.

"Izstāstīju, ka pats nāku no turienes un savulaik tur arī strādāju. Pēc tam šī skola Rostokā tika dibināta, bet mūsu pirmā nopietnākā saskarsme ar viņiem bija viņu desmitgades jubilejas koncertā 2017. gadā."

Rīgas, Rostokas un Grācas jauniešu simfoniskā orķestra mēģinājums Dārziņskolā
Rīgas, Rostokas un Grācas jauniešu simfoniskā orķestra mēģinājums Dārziņskolā

Bet Grāca šim projektam pirmoreiz pievienojusies pagājušā gada jūlijā. "Pagājušogad viņi pirmoreiz piedalījās ar nelielu dalībnieku skaitu, bet kopprojekts viņus iedvesmoja. Andris jau pieminēja Baibas Skrides vārdu, un tieši pagājušogad izskanēja koncerts, kurā kā soliste tika uzaicināta Baiba Skride. Tas arī bija tāds vienojošais muzikālais tilts starp Rīgu un Rostoku. Šogad no Grācas atbraucis jau trīsdesmit viens dalībnieks, bet no Rostokas – divdesmit pieci, arī mēs paši esam vairāk nekā trīsdesmit," atklāj komponiste, Dārziņskolas projektu vadītāja Agneta Volkova. 

Orķestris šogad patiesi ir iespaidīgs. "Es jau saku, ka Latvijā ar tik lielu orķestri no profesionālo kolektīvu vidus man nav nācies sastapties. Varbūt pat ne visos skaņdarbos tik liels orķestris ir vajadzīgs, bet neatsaku nevienam un nevienu nenosēdinu rezervistos, jo tas spēlētprieks jau ir galvenais. Katrā ziņā mūsu zāle tagad iztur akustisko testu ne pa jokam, jo uz skatuves ir septiņdesmit cilvēku," atzīmē Vecumnieks.

Rīgas, Rostokas un Grācas jauniešu simfoniskā orķestra mēģinājums Dārziņskolā
Rīgas, Rostokas un Grācas jauniešu simfoniskā orķestra mēģinājums Dārziņskolā

"Interesants princips, kas vienmēr vijies cauri šiem projektiem, ir tāds, ka mainās koncertmeistari: koncerta pirmajā daļā koncertmeistars, piemēram, ir no Latvijas – pagājušogad, kad projekts notika Rostokā, mūsu koncertmeistars bija Daniils Bulajevs, bet otrajā daļā pirmā vijole bija no Rostokas. Šogad arī tas princips ir tāds, ka koncertmeistari sēž blakus mijiedarbībā: pie pirmās pults ir mūziķis no Rostokas un Latvijas, no Grācas un Rostokas vai no Grācas un Rīgas. Nekad nav atteikts kādiem pūšaminstrumentālistiem braukt līdzi, kaut arī mūziķi dažkārt pārklājas," stāsta Agneta Volkova.

Agneta Volkova
Agneta Volkova

Lai rastos spēlētprieks, pirms tam ir jāpasvīst, un šī nedēļa paiet krietnā darbā. "Bet tas jau nav nekas jauns, jo vismaz pagājušogad tāpat bija pilna nedēļa, arī 2019. gadā bija tāpat," uzsver Andris Vecumnieks. "Šajā projektā regulāri mainās arī diriģenti. Pirmajā gadā bija diriģents no Rostokas, tad biju es, pagājušogad atkal no Rostokas, un šogad atkal esmu es. Šis projekts notika arī pagājušogad, kad daudz kas vēl nenotika. Bet mums izdevās! (..) Šī projekta galvenais dzinulis un virzītājspēks ir tieši Rostokas skola, kura neatlaidīgi, mērķtiecīgi un pat stratēģiski viedi mūs paņēmusi kā savu ģenerālpartneri, un visā šajā kontekstā mēs tiešām

varam būt lepni, jo mūsu skolā un mūziķos Rostoka saskatījusi to mūzikas vidējās izglītības ideālo modeli, kas acīmredzot ir par pamatu arī viņu pašu izglītības sistēmai,

un izskatās arī, ka Grācas Johana Jozefa Fuksa konservatorijas metodoloģijai."

Rīgas, Rostokas un Grācas jauniešu simfoniskā orķestra mēģinājums Dārziņskolā
Rīgas, Rostokas un Grācas jauniešu simfoniskā orķestra mēģinājums Dārziņskolā

"Noteikti jāpiemin Rostokas Mūzikas un teātra augstskolas Jauniešu akadēmijas direktors Stefans Imorde, kurš ir arī šīs akadēmijas profesors, pianists. Viņš ir tas lielais iedvesmotājs, kurš vienmēr neatlaidīgi mūs aicina piedalīties atkal un atkal. No viņa vienmēr esam saņēmuši emocionālu un māksliniecisku atbalstu – jau kopš pirmās reizes, kad viņš bija atbraucis 2017. gadā. Sadarbība, pateicoties viņam, turpinājusies līdz pat šim brīdim," uzsver Agneta Volkova. 

Projekta noslēguma koncertā "Vasaras muzikālais tilts Rīga–Rostoka–Grāca" 30. jūlijā skanēs trīs virtuozi instrumentālie koncerti: Johana Nepomuka Hummeļa Koncerts trompetei Mibemolmažorā (solists – Kristofs Propsts (Austrija)), Kamila Sensānsa Pirmais koncerts čellam miminorā (soliste – Paula Prudlo (Vācija)) un Sergeja Prokofjeva Pirmais koncerts klavierēm Rebemolmažorā (solists – Daniils Mickevičs (Latvija)). Savukārt koncerta otrajā daļā klausītājiem būs iespēja dzirdēt Sezāra Franka Simfoniju reminorā. Franku šogad atceramies un godinām 200. jubilejā, un viņa Simfonija reminorā ir viens no komponista labāk zināmākajiem darbiem, kas tapis 19. gadsimtā. "Atļāvos paņemt šo sastāvā apjomīgo darbu, lai visiem būtu, ko darīt. Sastāvs ir liels, zāle skan uz nebēdu. Franku izvēlējos arī tāpēc, ka viņam ir 200 gadu dzimšanas diena," piezīmē Vecumnieks.

Rīgas, Rostokas un Grācas jauniešu simfoniskā orķestra mēģinājums Dārziņskolā
Rīgas, Rostokas un Grācas jauniešu simfoniskā orķestra mēģinājums Dārziņskolā

Šķiet, nemaz nav tik viegli jauniešiem tikt galā ar laikmeta liecībām no Vīnes klasikas līdz pat Prokofjevam un citiem 20. gadsimta pārstāvjiem, tomēr

Vecumnieks atzīmē: "Jaunieši principā var visu, jautājums ir tikai par to, ka pieredze varbūt nav tik liela, toties azarts to kompensē pilnā apmērā."

Vai ir doma, ka šī programma varētu skanēt arī kādā koncertā Rostokā vai Grācā? "Šobrīd tādu plānu nav. Ir plāni uz nākamgadu veidot jaunu programmu ar, iespējams, jaunu sadarbības partneri no Tallinas – redzēsim. Nākamgad koncerts plānots Ungārijā, kur būs viena no Eiropas kultūras galvaspilsētām. Starptautiskā jauniešu simfoniskā orķestra piedalīšanās jau apstiprināta, un noteikti orķestrī atkal piedalīsies jaunieši no Rostokas, no Rīgas un Grācas."

Muzicēšana starptautiskā orķestrī topošajiem mūziķiem ir īsta un taustāma motivācija, kādēļ ir vērts cīnīties un pūlēties. "Un šogad tā motivācija milzīga bija tieši rostokiešiem, jo beidzot nevis pie viņiem notiek šis projekts, bet beidzot viņi var atbraukt uz Rīgu, un viņi par to ir ārkārtīgi pateicīgi, ka tāda iespēja bijusi," teic Volkova. 

Rīgas, Rostokas un Grācas jauniešu simfoniskā orķestra mēģinājums Dārziņskolā
Rīgas, Rostokas un Grācas jauniešu simfoniskā orķestra mēģinājums Dārziņskolā

Vaicāts, vai starptautiskā orķestra mēģinājumi jāvada bilingvāli, Vecumnieks saka tā: "Konstatēju, ka mierīgi varu runāt vāciski un visi mūsējie saprot bez vārdiem. Tā ir normāla starptautiskā orķestra prakse. Bet vispār principā es parasti saku – jo mazāk diriģents runā, jo labāk. Katrā ziņā reakcija ir, un, ja tevi saprot, tad rādi, spēlē, liec uz sevi skatīties un klausīties. Man tikai ļoti žēl, ka mēģinājumu grafiks ir tik intensīvs, ka iespēja izbaudīt visu Rīgas un Vecrīgas burvību ir stipri ierobežota, bet izskatās, ka viņi prot atrast laiku arī mazajās pauzītēs, lai iegūtu to, kādēļ vispār viņi uz šejieni ir atbraukuši."

"Tiesa, trešdienas vakars jauniešiem būs brīvāks, bet sestdien no rīta viņiem noorganizēta arī ekskursija pa Vecrīgu, tā kā viņi redzēs gan Rīgu, gan seno Rīgu," piezīmē Agneta Volkova.

Jauniešu simfoniskā orķestra sniegumu būs iespējams dzirdēt arī 29. jūlijā plkst. 16.00, kad notiks publisks ģenerālmēģinājums. 30. jūlijā plkst. 18.00 ikviens interesents aicināts uz koncertu. Abi pasākumi notiks atjaunotajā NMV Emīla Dārziņa koncertzālē, ieeja ar bezmaksas ielūgumiem, ko iespējams saņemt 27.–29. jūlijā plkst. 10.00–18.00 EDMS vestibilā (Kalnciema ielā 12).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti