Gunta Sloga

Baltijas Mediju izcilības centra izpilddirektore

Apskatīt autora rakstus: Latviski Krieviski

Autora ziņas
Gunta Sloga: Kā 72 stundu somā ietilpināt medijpratību?
Gunta Sloga: Kā 72 stundu somā ietilpināt medijpratību?
Ik gadu oktobra beigās pasaulē tiek atzīmēta medijpratības nedēļa. Arī Latvijā tā kļuvusi par tradīciju, tieši pēc mūsu un citu līdzīgi domājošu valstu ierosmes šo sākotnējo UNESCO ideju ANO Ģenerālā asambleja pirms diviem gadiem nodēvēja par Globālo medijpratības nedēļu.[i] Šīs nedēļas ietvaros Baltijas Mediju izcilības centrs (BMIC) 26. oktobrī rīko medijpratības dienu[ii], kuras ietvaros notiks paneļdiskusija ar vadošiem jomas ekspertiem par medijpratību valsts drošības aspektā, kā arī praktiski, izglītībā strādājošiem domāti semināri.
Nešpetna un augstprātīga? Vīķes-Freibergas skandāli
Nešpetna un augstprātīga? Vīķes-Freibergas skandāli

Nešpetna, augstprātīga, ļaunatminīga un pārliecībā par savu izredzētību gatava pārmērībām. Šādi pārmetumi Vairai Vīķei-Freibergai izskanējuši gan prezidentūras laikā, gan vēlāk. Tiesa, tikai retais atļāvies publiski nākt klajā ar šādu viņas novērtējumu.

Vairas Vīķes-Freibergas dzīve pirms prezidentūras
Vairas Vīķes-Freibergas dzīve pirms prezidentūras

Vairas Vīķes-Freibergas dzīve līdz nokļūšanai prezidentes amatā parasti tiek atainota kā smags bārenītes un bēgļu bērna ceļš uz pašas un visas Latvijas nokļūšanu atpakaļ “saulītē”. Taču šī, kaut arī būtiska, ir tikai viena no daudzajām prezidentes dzīves šķautnēm, bez kurām stāsts par viņu nebūtu pilnīgs.

Prezidente un iekšpolitika: Neprata vai negribēja?
Prezidente un iekšpolitika: Neprata vai negribēja?
Žurnālistiem, kas intervējuši prezidenti, ir labi pazīstams auksti metāliskais tonis, kāds ieskanas viņas balsī, kad Vairai Vīķei-Freibergai uzdotais jautājums nav patīkams. Taču nevienu pārmetumu viņa neuztver tik sāpīgi kā apgalvojumus, ka nav pietiekami darbojusies valsts iekšpolitikā.
Gunta Sloga: Kā uzvarēt LTV simtgades seriāla konkursā?
Gunta Sloga: Kā uzvarēt LTV simtgades seriāla konkursā?

Man ļoti patīk skatīties seriālus, un man par to nav kauns. To jau sen metuši pie malas arī daudzi pasaulslaveni kinorežisori, kas aktīvi ķērušies pie šī žanra apgūšanas. Tāpēc nav nekāds pārsteigums, kad, saticis kino jomas intelektuāli, tu tiec iesaistīts diskusijā par to, vai Paolo Sorentīno „Jaunais pāvests” (The Young Pope) ar Džūdu Lovu titullomā ir tikpat labs kā Pītera Morgana radītais „Kronis” (The Crown).

Gunta Sloga: Slutišķi. Pārmaiņu priekšā
Gunta Sloga: Slutišķi. Pārmaiņu priekšā

Vecticībnieki bijuši lieli skaistuma mīļi, nodomāju, vērojot nelielo Slutišķu sādžu. Ir klusa augusta pievakare, plosts ar mūsu filmēšanas grupu lēni slīd garām ciemam. Tas iespraucies starp zaļiem pauguriem un vienu no Daugavas lokiem. 

FOTO: «Viens ciems, visa Latvija» - Slutišķu stāsti
FOTO: «Viens ciems, visa Latvija» - Slutišķu stāsti

LTV projekts “Viens ciems, visa Latvija” augustā nonācis Latgalē, pie Daugavas lokiem. Rakstniece Nora Ikstena nolēmusi meklēt iedvesmu saviem stāstiem vecticībnieku sādžā Slutišķos. Šis ciems ir īpašs latgaliskās un vecticībnieku kultūras sajaukums. Pastāvīgi ciemā šobrīd dzīvo viena ģimene un tā dzīvību uztur nelielais muzejs. Vasarā Slutišķi atdzīvojas. Savās mājās pavadīt vasaru atgriežas daudzi vecticībnieku pēcteči, kuru ikdiena paiet Daugavpilī vai Rīgā. Tāpat ciemā ierodas tūristi, kurus te pievilina gan krāšņā daba un miers, gan šīs vietas īpašā vēsture.

Gunta Sloga: Visa dzīve vienā somā
Gunta Sloga: Visa dzīve vienā somā

Viņi runā viens pār otru, virknēdami savus stāstus par Apē satikto un redzēto. Pabijuši te vien pāris dienas, rakstnieks Pauls Bankovskis un LTV filmēšanas komanda satikto un uzklausīto apēniešu dzīves stāstos jau atraduši sižetus ne vienam vien stāstam un filmai. Skaudrais mijas ar komisko, mazpilsētas nākotni apliecinošus stāstus nomaina pesimisms par nomaļās Igaunijas pierobežas iedzīvotāju izredzēm.

Gunta Sloga: Daļa no Latvijas
Gunta Sloga: Daļa no Latvijas

Viņa mūs sagaida savā spodrajā verandā, uz galda balts galdauts ar smaržīgu ceriņu vāzi. Alvīne Priede (90) ir Valgalciema vecākā iedzīvotāja. Centīgākie kino dekoratori nevarētu iekārtot autentiskāku vidi – vecs skapis vienos kokgriezumos, tādi paši krēsli, mirtes pods uz skapīša ar gaišu lina drānu, saimes galds. Ap verandu savas pogu galvas slej baltu un rozā marijpuķīšu pulki.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd