Andris Lācars

LTV Ziņu dienests

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Klintone pulcē rekordlielu mītiņu, bet Tramps aicina padzīt korumpantus
Klintone pulcē rekordlielu mītiņu, bet Tramps aicina padzīt korumpantus

Izmantojot pēdējo dienu pirms vēlēšanām, kad atļauta aģitācija, ASV prezidenta amata kandidāti pirmdien, 7.novembrī, vērsās pie vēlētājiem tā dēvētajos svārstīgajos štatos. Demokrātu kandidāte Hilarija Klintone pirms atgriešanās Vašingtonā pabija Ziemeļkarolīnā un Mičiganā. Savukārt republikāņu kandidāts Donalds Tramps pabija piecos štatos.

ASV dažviet jau sākas balsošana par ASV prezidentu
ASV dažviet jau sākas balsošana par ASV prezidentu

Dažviet Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) jau ir iespējams klātienē nobalsot prezidenta un kongresa velēšanās. Ohaijo štatā balsošana pie iecirkņiem pulcē lielas vēlētāju rindas.

FOTO: Honkongā notiek neatkarības piekritēju protesti
FOTO: Honkongā notiek neatkarības piekritēju protesti

Ķīnai piederošajā Honkongā izcēlušies reģiona neatkarības piekritēju protesti. Tas noticis pēc tam, kad Ķīnas varasiestādes liegušas ieņemt amatu diviem jaunievēlētiem Honkongas likumdevējiem. 

FIB neizvirzīs apsūdzības Klintonei e-pastu lietā
(papildināts)
FIB neizvirzīs apsūdzības Klintonei e-pastu lietā (papildināts)

Dienu pirms ASV prezidenta vēlēšanām demokrātu Baltā nama kandidātei Hilarijai Klintonei dots papildu stimuls popularitātei. Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) atkārtoti atzinis, ka  e-pasta lietā nav mainījusi aģentūras sākotnējo slēdzienu un bijušajai valsts sekretārei nav jāizvirza apsūdzības.

Romu skāris virpuļviesulis
Romu skāris virpuļviesulis

Nedēļās nogalē spēcīgs viesulis skāris Itālijas galvaspilsētu Romu un Lacio pilsētu. Stihija paņēmusi divu cilvēku dzīvības, bet vēl desmit ievainoti.

Turcijā turpinās opozīcijas žurnālistu aresti
Turcijā turpinās opozīcijas žurnālistu aresti

Turcijas varas iestādes turpina represijas per medijiem, kas nešķiet lojāli valdībai. Apcietinājumā nonākuši deviņi laikraksta "Cumhuriyet” darbinieki ieskaitot galveno redaktoru. Šis izdevums, kam ir tikpat gadu, cik Turcijas republikai, bija pēdējais no lielākajiem neatkarīgajiem medijiem.

 

Turcijā arestē kurdu partijas līderus
(papildināts)
Turcijā arestē kurdu partijas līderus (papildināts)

Turcijā policija aizturējusi lielākā kurdu politiskā spēka - Tautas demokrātiskās partijas - līderus. Kopumā aiz restēm var nonākt piecpadsmit šīs frakcijas deputāti. Viņus tur aizdomās par atbalstu radikālajiem kurdu separātistiem. Šāda rīcība izsaukusi Eiropas Savienības un Turcijas NATO sabiedroto bažas par likuma varas pakļaušanu valsts prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana interesēm.

Austrijā dedzis parlaments
Austrijā dedzis parlaments

Piektdien, 4.novembrī, Austrijas galvaspilsētā Vīnē aizdegusies valsts parlamenta ēka.   Ugunsdzēsējiem izdevies namu paglābt no lieliem postījumiem. 

Krievija mēģina šķelt Eiropas Savienību
Krievija mēģina šķelt Eiropas Savienību

Krievija turpina uzmundrināt tos no Eiropas Savienība (ES) dalībvalstu politiķiem, kas iebilst pret Krievijai noteiktajām starptautiskajām sankcijām. Tā trešdien, 2.novembrī, vizītē Grieķijā Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka Atēnu skepse par ES sankcijām pelnījusi atzinību.

Džihādisti Mosulā veido «dzīvo vairogu»
Džihādisti Mosulā veido «dzīvo vairogu»

 Džihādistu grupējums “Islāma valsts” Irākas pilsētā Mosulā un tās apkaimē ar varu pulcē mierīgos iedzīvotājus, lai viņus izmantotu kā dzīvo vairogu. Par to informējuši izbēgušie iedzīvotāji.            

Visticamāk, Ilvesam  būs jāatmaksā ap 170 000 eiro par māju, kas celta par ES līdzekļiem
Visticamāk, Ilvesam būs jāatmaksā ap 170 000 eiro par māju, kas celta par ES līdzekļiem

Ļoti iespējams, ka Igaunijas Investīciju un tirdzniecības aģentūra (EAS) sāks 90% piešķirtā finansējuma jeb aptuveni 170 000 eiro atgūšanas procedūru pret Igaunijas bijušajam prezidentam Tomasam Hendrikam Ilvesam piederošo uzņēmumu "Ermamaa", kas apsaimnieko Ilvesa lauku īpašumu, trešdien paziņoja EAS padomes priekšsēdētājs Erki Melders.

Lietuvas aizejošais premjers vaino Grībauskaiti sabotāžā
Lietuvas aizejošais premjers vaino Grībauskaiti sabotāžā

Lietuvas aizejošais premjerministrs un Sociāldemokrātu partijas līderis Aļģirds Butkevičs paziņojis, ka prezidente Daļa Grībauskaite sabotējusi viņa valdību un sekmējusi partijas zaudējumu vēlēšanās.  

 

Vācija aicina ECB izbeigt «naudas drukāšanu»
Vācija aicina ECB izbeigt «naudas drukāšanu»

Vācijas Ekonomikas ekspertu padome aicinājusi Eiropas Centrālo banku (ECB) mazināt apjomīgo valsts un privāto obligāciju iegādes programmu. Šī faktiskā naudas drukāšana, pēc ekspertu domām, ļāvusi atsevišķām eirozonas valstīm vilcināties ar nepieciešamajām reformām.

Malaizijas pazudusī lidmašīna nekontrolēti iegāzusies okeānā
Malaizijas pazudusī lidmašīna nekontrolēti iegāzusies okeānā

Pirms diviem gadiem Indijas okeānā pazudušās Malaizijas aviokompānijas "Malaysia Airlines" lidmašīna nekontrolēti iegāzusies jūrā. Par to liecina datu un atlūzu analīze. Visticamāk, neviens to nav vadījis un lidmašīnai beigusies degviela.

 

Irākas spēki ienākuši Mosulas nomalē
Irākas spēki ienākuši Mosulas nomalē

Irākas speciālo operāciju spēki iegājuši valsts otrās lielākās pilsētas Mosulas nomalē. Cenšoties padzīt no pilsētas grupējumu “Islāma valsts”, valdība spēki saskaras ar sīvu pretestību.  

Sīrijā grūtības evakuēt Alepo iedzīvotājus
(papildināts)
Sīrijā grūtības evakuēt Alepo iedzīvotājus (papildināts)

Sīrijā radušas problēmas izmantot pamieru pie Alepo pilsētas, lai evakuētu civiliedzīvotājus. Krievija un tās sabiedrotie izsludinājuši trīs dienu uguns pārtraukšanas humāno pauzi, bet apsūdz savus pretiniekus evakuācijas kavēšanā.   

«Islāma valsts» sola asinspirti Mosulā
«Islāma valsts» sola asinspirti Mosulā

Džihādistu grupējums “Islāma valsts” heb "Daīš" sola asiņainu cīņu par savu galveno atbalsta punktu Irākā – Mosulas pilsētu. Teroristu propagandisti apgalvo, ka viņus atbalstīšot arī visi pilsētas iedzīvotāji.  

Veidos «ceļa karti» mieram Ukrainā
(papildināts)
Veidos «ceļa karti» mieram Ukrainā (papildināts)

Līdz novembra beigām plānots izstrādāt "ceļa karti" Minskas miera līgumu īstenošanai par miera panākšanu Ukrainas austrumos. Par to tā dēvētā Normandijas četrinieka samitā Berlīnē vienojušies Vācijas, Francijas, Krievijas un Ukrainas līderi.  

Vairāk

Svarīgākais šobrīd