Diagnoze vēzis
Eiropas vēža pacienti prasa politiķiem mazināt nevienlīdzību slimības ārstēšanā
Eiropas vēža pacienti prasa politiķiem mazināt nevienlīdzību slimības ārstēšanā
Iespējas izārstēties no vēža un turpināt kvalitatīvu dzīvi ne visās Eiropas valstīs ir vienlīdzīgas un pašsaprotamas. Nevienlīdzība izpaužas galvenokārt naudas daudzumā, no kā atkarīga arī savlaicīga diagnostika un mūsdienīgu zāļu esamība, uzsver vēža pacienti. Šodien Rīgā notika Eiropas valstu vadošās vēža pacientu organizācijas kongress, kurā arī Latvijas politiķiem tika pieprasīts mazināt nevienlīdzību vēža aprūpē. 
Vēža operāciju kvalitāte būtiski atšķiras
Vēža operāciju kvalitāte būtiski atšķiras
Latvijā vēža operācijas ir atļauts veikt vairākās slimnīcās, bet izrādās, ka pacients pat nezina, ka vienā vietā audzēju izgriezīs atbilstoši Eiropas labākajai praksei, bet citā, iespējams, tikai daļēji. Tas nozīmē, ka ar vienādu diagnozi dažādās slimnīcās operētiem pacientiem izredzes izdzīvot var būt ļoti atšķirīgas. Tas ir viens no Latvijas Televīzijas (LTV) secinājumiem, pētot vēža ārstēšanā pastāvošās problēmas mūsu valstī.
Vēža modernā diagnostika Latvijā -  labs līmenis ar «baltajiem plankumiem»
Vēža modernā diagnostika Latvijā - labs līmenis ar «baltajiem plankumiem»
Atklāt vēzi – cik vien ātri iespējams. Novērot audzēja attīstību, noteikt pareizāko ārstēšanas plānu un palīdzēt atrast labākās zāles individuāli katram pacientam pat tad, ja diagnozes neatšķiras. To visu arvien labāk spēj modernā diagnostika. Latvija ir labā līmenī – tā vērtē gan speciālisti, gan veselības politikas veidotāji, tomēr "baltie plankumi" pastāv.
Puse jaunatklāto vēža gadījumu – pacientiem no Rīgas un Pierīgas
Puse jaunatklāto vēža gadījumu – pacientiem no Rīgas un Pierīgas
Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju dzīvo galvaspilsētā Rīgā un pašvaldībās, kuras statistiķi pieskaita Pierīgas reģionam*. Šī iedzīvotāju skaita attiecība atspoguļojas ar vēža saslimstības un mirstības rādītājos. Absolūtos skaitļos rēķinot, puse no pirmreizējiem vēža pacientiem dzīvo Rīgā un Pierīgā (2017. gadā 50,52%). Un arī puse vēža dēļ mirušo 2017. gadā bija no Rīgas un Pierīgas pašvaldībām (50,16%).
«Diagnoze – vēzis»: Onkoloģijā «pateicības» – diezgan izplatītas
«Diagnoze – vēzis»: Onkoloģijā «pateicības» – diezgan izplatītas
Tieši nepietiekamais ārstu atalgojums bieži tiek minēts par vienu no iemesliem, kura dēļ no pacientiem pie medicīnas personāla ceļo aploksnītes ar naudā izteiktu pateicību. Šis "pateicību" temats ir ārkārtīgi jūtīgs – par to Latvijas Televīzija (LTV) pārliecinājās arī pētījumā "Diagnoze – vēzis".