Pieprasījums ir liels gan tādēļ, ka cilvēki terašu atvēršanu ļoti gaidījuši, gan tāpēc, ka ne visas ēdināšanas nozares iestādes tās atvērs, skaidroja Graikste.
Aptuveni 70% uzņēmēju atsāks darbu āra terasēs, aptaujājot uzņēmējus, secinājusi asociācija.
Pārējie uzņēmumi, izvērtējot savas iespējas nodrošināt terasē apmeklētājiem atbilstošus apstākļus laikapstākļiem, spēju ievērot valdības noteiktos drošības pasākumus un to, vai terases atvēršana būs rentabla, izvēlējušies darbu terasēs neatsākt.
Tāpat Graikste atzina, ka “ceļš līdz terašu atvēršanai bija gana ilgs un gana sarežģīts”. Viņa sacīja, ka lēmums atļaut ēdinātājiem atvērt terases apmeklētājiem ir nozīmīgs, lai uzņēmēji spētu saglabāt darbiniekus. Vienlaikus uzņēmējiem svarīgi atsākt darbu, jo drīzumā beigsies apgrozāmo līdzekļu grantu piešķiršana Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem.
Graikste skaidroja – vidēji aptuveni 50% no kopējā uzņēmuma apgrozījuma tiek iegūti no terašu darbības.
Asociācijas izpilddirektore norādīja, ka ēdināšanas un viesmīlības nozares organizācijas sadarbojas ar Slimību kontroles un profilakses centra epidemiologiem, lai pārliecinātos par nepārtrauktu epidemioloģisko drošības pasākumu ievērošanu. Graikste atzīmēja, ka terasēs epidemioloģiskās prasības nebūs grūti ievērot, tomēr viņa pieļāva, ka terašu atvēršanas sākumā cilvēkus varētu būt grūtāk izkontrolēt.
Vienlaikus Graikste sacīja: “Terašu atvēršana un veiksmīga epidemioloģisko prasību ievērošana ir neliels sākums tam, ka tuvākajā laikā varētu atļaut pakalpojumu sniegšanu arī iekštelpās.” Ņemot vērā, ka uzņēmēji vēlas strādāt ilgtermiņā, drošības pasākumu ievērošanas kontrole darbiniekiem nesagādās problēmas, pauda Graikste.
KONTEKSTS:
Saeima pirms nedēļas atbalstīja grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas paredz no 7. maija atļaut sabiedriskās ēdināšanas atsākšanu āra terasēs, ignorējot iepriekšējo valdības lēmumu vēl nespert otro soli Covid-19 ierobežojumu atvieglošanā. Šāds lēmums pieņemts saistībā ar Covid-19 saslimstības pieaugumu pēdējās nedēļās.
Āra terasēs varēs atsākt darbu, ievērojot valdības noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem. Ēdinātāji slēgs memorandu, lai nodrošinātu, ka restorāni klientu apkalpošanu terasēs uztver ļoti atbildīgi.
Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai, kas beidzās 9. jūnijā. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība novembrī atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, bet, tā kā saslimstība ar Covid-19 nemazinājās, ārkārtējā situācija tika pagarināta līdz 6. aprīlim, ieskaitot Lieldienu brīvdienas. Pēc ārkārtējās situācijas beigām valstī saglabājušies vairāki drošības pasākumi.