Rīta Panorāma

Gaļinas Poļiščukas izrāde "Dzīvības Kvota"

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Skolu un bērnudārzu ēdnīcu kontrolēs bieži atklāj pārkāpumus

Skolu un bērnudārzu ēdnīcu kontrolēs bieži atklāj pārkāpumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Tikai 9% skolu un bērnudārzu ēdnīcu spēj īstenot valsts uzstādītās prasības. Nereti pārkāpumi saistīti ar nepietiekami silta ēdiena nodrošināšanu bērniem, reizēm porcijas ir pārāk mazas, vai neatbilst noteiktajām enerģētiskajām uzturvērtības prasībām.

Skolu un bērnudārzu ēdnīcas Pārtikas un veterināras dienests (PVD) kontrolē biežāk kā citus ēdināšanas uzņēmumus. Šodien esam ieradušies pārbaudē Rīgas 80. vidusskolā.

Valsts noteikusi virkni higiēnas un uztura normu prasības, kas jāievēro ēdināšanas uzņēmumiem. Šī gada pirmajā pusgadā pēc pārbaudēm nācies secināt, ka visus noteikumus izpilda tikai 9% ēdnīcu. Kontrolēts viss tiek ļoti skrupulozi. „Te ir skolas, kur mēs mērām ēdienu iekšējo temperatūru. Jābūt ne mazāk kā 63 grādiem. Šobrīd ir 65 grādi. Tā ir ļoti laba, ideāla temperatūra,” stāsta PVD inspektore Žanna Remeiķe.

Pārbaudīts tiek viss, gan higiēnas prasību ievērošana, gan ēdienu kvalitāte, gan izejvielu uzglabāšanas temperatūras. Tiek rēķināts arī tas, vai pusdienu galdā klātais ir uztura ziņā pietiekams augošiem bērniem.

PVD dati liecina – šā gada pirmajā pusgadā 28% gadījumu tikušas konstatētas uzturvērtības ziņā nepietiekamas ēdnīcu piedāvātās bērnu pusdienas.

Tomēr, tā kā porcijas galdā tiek klātas 15 minūtes pirms zvana, brīdī, kad ierodas bērni, tās jau ir padzisušas. Pārtikas veterinārais dienests aicinās Rīgas 80. vidusskolas vadību un ēdnīcu meklēt risinājumu, kā nodrošināt patiešām siltu maltīti. „Pēc likuma ir jābūt siltām, bet kā ir, tā ir. Mēs neko nevaram izdarīt. Ja bērni stāvēs tikai rindā pie sadales, tad tikai viņi var saņemt ļoti siltu,” norāda Rīgas 80. vidusskolas ēdnīcas pavāre Oksana Pučkova.

Cita starpā skolu ēdnīcās un kafejnīcās nedrīkst tirgot produktus, kas satur ģenētiski modificētus organismus, saldinātājus vai konservantus ar atsevišķiem izņēmumiem, kā arī tādus ēdienus, kas satur krāsvielas un garšas pastiprinātājus, nedabīgos aromatizētājus. PVD atzīst, lai gan prasību ir daudz, ja piestrādā, tad tās izpildīti ir iespējams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti