Ķirbim vasara bija lieliska! Lielās ogas labi padevušās. Šķirnes - piena, rožu, mandeļu. Arī svešzemju mēlēs godājami un eksotiskiem nosaukumiem. Uz galda gozējas arī Latvijas simtgades ķirbis. Lai radīto jauno šķirni, vietējiem selekcionāriem vajadzēja astoņus gadus. "Kā Latvija - nedaudz pelēks. Bet, kad gatavs, iekrāsojas nedaudz oranžs. Kad sagriež, riktīgi oranžs," par simtgades ķirbi stāsta dārzniecības "Neslinko" pārstāve Saiva Pekuse.
Arī ķirbju izstādei šoreiz jubilejas reize. Lielās ogas uz skati Dabas muzejā tiek vestas jau 20. gadu! Šoreiz vairāk nekā 200 šķirnes. A. Sildes dārzkopības entuziastu kluba "Tomāts” biedre Valentīna Cuznecova stāsta, ka viņai kolekcijā ir 136 šķirņu ķirbji, bet uz izstādi atvedusi 58. "Tas bija pirms 14 gadiem, kad es atnācu uz izstādi. Tas man bija ļoti liels brīnums, un tā pa mazam mēs sākam arī audzināt," pauda Cuznecova.
Audzētāji uzver - lai nebūtu jāviļas, jau pirms sēšanas jāzina, ko grib darīt ar lielo ogu, un tad jāizraugās atbilstoša šķirne. Viens un tas pats ķirbis nederēs visam - marinēšanai, cepšanai un sulai. "Ķirbji kļuvuši garšīgi. Agrāk pazinām ķirbjus, kas bija liels dzeltens, biezāks, plānāks, bet tas garšoja ļoti specifiski. Tas bija vairāk domāts vai nu pārstrādei, vai lopu barošanai," saka dārzniecības “Neslinko” vadītāja saka Velga Bražūne.
Lielās ogas Dabas muzejā varēs izzināt līdz svētdienai.