Biškopis: Sen nav bijis tik garšīgs un interesants medus, sausais laiks bijis labvēlīgs

Medus raža vasaras pirmajā pusē padevusies laba, un tas ir ar labām garšas kvalitātēm, atzīst Rucavas pagasta biškopis Gatis Graudužis. Lauku sētā "Kurzemnieki", kur viņš pats savām rokām šobrīd būvē ģimenes māju, goda vietā stāv arī dāvinātais strops par iegūto apbalvojumu "Jaunais biškopis 2015". Gatis Graudužis izveidojis zīmolu "Bišu dārgumi" un šobrīd turpina attīstīt prasmes biškopībā.

Biškopis: Sen nav bijis tik garšīgs un interesants medus, sausais laiks bijis labvēlīgs
00:00 / 03:48
Lejuplādēt

Gatis Graudužis ir rucavnieks vairākās paaudzēs, ar biškopību sāka nodarboties pirms aptuveni divdesmit gadiem, pēdējā desmitgadē jau nopietnāk, saknes aroda izvēlei meklējams tieši ģimenē, atklāj Gatis.

Biškopis Gatis Graudužis
Biškopis Gatis Graudužis

"Gan vectēvs, gan otra ome tīri hobija līmenī darbojās ar bitēm. Tad es sāku, pamēģināju piepelnīties kabatas naudai, iepatikās, un tā lieta aizgāja," stāsta biškopis.

Ikdienā Gatis Graudužis rūpējas par aptuveni 100 saimēm. Dalās ar savām zināšanām un stāsta par biškopību bērniem, arī kopā ar dzīvesbiedri gatavo vaska sveces un rada pievienoto vērtību bišu produktiem. Kopumā šī gada pirmā puse ir bijusi bišu saimēm labvēlīga un bitēm dravās sokas labi.

"Pašlaik nevar sūdzēties, vēl gads gan nav beidzies, vēl ceram uz viršiem. Pavasarī likās, ka tas laiks nemaz nav tik piemērots, bet ir tīri labi. Medus ir ļoti garšīgs, sen nav bijis tik interesants," saka Gatis. "Garša gandrīz kā bērnībā, ziedu vairāk, tā bagātība. Bitēm sausums ir bijis labāks, jo, ja līst lietus, nektārs izskalojas, nekas prātīgs nesanāk. Vairāk sēž mājās, nekā lido pēc medus."

Sausā laikā ievākts medus arī labāk glabājoties, bez lieka mitruma, tas ir biezāks, stāsta biškopis. Biškopis uzsver, ka arī pārējiem sokas labi, taču

arvien vairāk tiek runāts par grūtībām medu pārdot. Cenas Latvijas tirgū vidēji šobrīd svārstās no 8 līdz 12 eiro par litru.

"Liepājas pusē kolēģi arī saka, ka ir labi, rapšu medus daudz ievākts, priecīgi, bet ar realizēšanu ir, kā ir. Ir ienācis Eiropā lētais medus, uzpircēji vairs negrib tā pirkt," skaidro biškopis. "Ar uzpirkšanu esot visādi. Stāsta, ka paņēma, bet samaksāja tikai pavasarī, arī tā notiek."

Gata Grauduža apiterapijas namiņš
Gata Grauduža apiterapijas namiņš

Senajā lauku sētā "Kurzemnieki" zem kuplās liepas biškopis ļauj cilvēkiem izbaudīt bišu skaņas un medus tapšanas procesā radītās smaržas. Ir apiterapijas namiņš, kas palīdz dziedināt cilvēkus ar bišu produktiem.

"Ar sietu lāviņa, lai labāk skaņa un smarža iet cauri. Cilvēks kādu pusstundu vai stundu var relaksēties, biškopis to sajūt katru dienu. Patiesā smarža ir uzreiz, kad biškopis strādā vai sviež medu, burkā vairs nav tas," atklāj Gatis.

Pašlaik bites vēl vāc nektāru liepās, kaut gan parasti tas process notiek ātri, šogad bites liepās uzturoties ilgāk. Vasaras otrajā pusē bites aktīvi strādās viršos, kas vietām Latvijā jau sākuši ziedēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti