Dienas ziņas

Labdarības akcija "Nāc līdzās Ziemassvētkos!"

Dienas ziņas

Atjaunots Valmieras cietuma izmeklēšanas izolators

Zemniekiem bažas par ziemāju ražu

Zemnieki: Mainīgo laika apstākļu dēļ ziemāju raža ir neprognozējama

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pārmērīgi mitro vasaru un sauso rudeni tagad nomainījusī nepastāvīga ziema, kurā sals un bieza sniega kārta mijas ar atkusni, nelabvēlīgi ietekmējot graudkopju darbu Latgalē. Vasarā laukus klāja ūdens un  aizkavēja vasarāju ražas novākšanu un ziemāju sēšanu. Tagad lēnāka ir ziemāju augšana. Preiļu un Rēzeknes novada zemnieki uzsver, ka iepriekš tik liela neziņa par nākamā gada ražas daudzumu un kvalitāti bija 2013. gadā. Šis gads nozarē esot vēl smagāks.

Ziemāju laukos vēl joprojām redzamas mitrās vasaras atstātās pēdas: lielas, bet jau sasalušas ūdens peļķes, dziļas rises neizbraucamos ceļos. Māris Zalāns Preiļu novadā apsaimnieko vairāk nekā 200 hektārus zemes, pusi no sējumiem veido ziemāji: kvieši, rapsis un tritikāle. Graudkopja 20 gadu ilgajā pieredzē bijuši vairāki zemniekiem smagi gadi, tomēr šis ir pirmais tik ļoti nepastāvīgais gads.

„Tik interesantu gadu kā 2016. gads es laikam pat neatceros,” atzīst z/s „Drivas” īpašnieks Māris Zalāns.

Ar graudkopību Preiļu novadā nodarbojas teju 300 zemnieki, un labības lauki aizņem gandrīz 6000 hektārus novada teritorijas. Biežo lietavu dēļ augustā aizkavējās vasarāju kulšana un ziemāju sēšana, kas tagad atspoguļojas arī vēlākā graudaugu veģetācijā. „Šis lauks ir sēts 9.septembrī. Viņam faktiski vajadzēja jau būt kuplam un sazarojušam. Bet viņš ir tāds pusgatavs. Viņš pat vietām ir sadīdzis. Uz lielu ziemas kviešu ražu šogad un nākamgad es neceru,” atzīst Zalāns.

Viņu papildina SIA „Muns lauks” īpašnieks Kaspars Vaivods. „Protams, kad sējām, tie apstākļi nebija tie labvēlīgākie. Bija sausums. Bet tomēr lēni sadīga beigu beigās. Apsējām līdz 20. septembrim. Tas bija savlaicīgi. Tiem, kas sēja vēlāk, nedaudz bēdīgāk izskatās tā situācija. Jo laika apstākļi tiešām izaicina mūs – zemniekus,” norāda Vaivods.

Viņš ir viens no aktīvākajiem jaunajiem zemniekiem Rēzeknes novadā. Jaunietis piecu gadu laikā labības laukus paplašinājis līdz 100 hektāriem. Par spīti grūtībām viņš nākamā gada ražu uzlūko optimistiskāk.

Arī Preiļu novada pusē atsevišķām kultūrām nelabvēlīgie laikapstākļi nav kaitējuši. „Rapsi iesējām stipri pavēlu. Bet viņš saauga ļoti labi. Pārsteidzoši ļoti labi izskatās rapsis. Rapsis pat izskatās labāk nekā ziemas kvieši uz šo brīdi,” saka Zalāns.

Zemniekiem šobrīd grūti spriest par to, cik kvalitatīva nākamgad būs ziemāju raža. Ziema tikai nupat sākusies, un lielākais drauds tās laikā ir kailsals, kas pagaidām laukus Latgalē nav skāris.

Tomēr, ja laika apstākļi arī turpmāk pārsteigs, ziemāju kvalitāte un cena būs vēl zemāka nekā pērn.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti