Zaļās enerģijas ražotājiem atbalsta saņemšanai nosaka peļņas griestus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Komersantiem, kas ražo elektroenerģiju no atjaunojamiem energoresursiem un augstas efektivitātes koģenerācijā, Ministru kabinets noteicis iekšējās peļņas normu 9% apmērā atbalsta saņemšanai.

Ekonomikas ministrijā skaidro, ka  izmaiņas atbalsta nosacījumos paredzētas, lai novērstu līdz šim nesamērīgi lielu atbalstu šiem komersantiem. Uz to iepriekš esot norādījusi arī Eiropas Komisija.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos paredz noteikt iekšējās peļņas normu 9% apmērā tiem komersantiem, kas ražo elektroenerģiju no atjaunojamiem energoresursiem vai augstas efektivitātes koģenerācijā. 

Ja konkrētās elektrostacijas peļņa būs virs 9%, ministrija, izmantojot cenas korekcijas koeficientu, samazinās attiecīgajai elektrostacijai izmaksājamo obligātā iepirkuma summu.

Komersants gan varēs iesniegt ministrijā zvērināta revidenta apstiprinātu aprēķinu un to pamatojošus dokumentus, ja tas nepiekritīs Ekonomikas ministrijas aprēķiniem par elektrostacijas iekšējās peļņas normas rezultātam.

Šāds valdības lēmums ļaušot nepalielināt obligātā iepirkuma komponentes negatīvo ietekmi uz ekonomiku, tostarp uz elektroenerģijas cenu mājsaimniecībām, lēš ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”).

“Šodien pieņemtais lēmums mums pavērs durvis tālākām sarunām ar Eiropas Komisiju, lai Latvija tāpat kā citas valstis varētu uzsākt atbalsta sniegšanu energointensīviem ražošanas uzņēmumiem, būtiski paaugstinot to konkurētspēju. Atbalstu energointensīvajiem uzņēmumiem jau gadiem sniedz citas valstis, tāpēc atbalsts mūsu uzņēmumiem ir ārkārtīgi svarīgs,” norāda Ašeradens.

Tāpat Ministru kabineta noteikumos paredzēts fiksēt elektroenerģijas obligātā iepirkuma cenas noteikšanas formulās iekļauto dabasgāzes tirdzniecības cenu 234,77 eiro par tūkstoš n.m3 līmenī. Tā ir vidējā dabasgāzes tirdzniecības cena laika periodā no 2007.gada augusta līdz 2012.gada septembrim, tas ir, periodā, kad bija iespējams kvalificēties tiesību iegūšanai pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros un tiesību iegūšanai saņemt garantētu maksu par koģenerācijas elektrostacijā uzstādīto elektrisko jaudu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti