Panorāma

Zaļais režīms mazinājis apmeklētāju skaitu tirgū

Panorāma

SARS-CoV-2 klātbūtne samazinājusies arī notekūdeņos

Lielbritānijā trūkst arī apkopēju un virtuves strādnieku

Viesnīcas vadītājai pašai jāķeras pie slotas – Lielbritānijā trūkst arī apkopēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lielbritānijā ir liels darbaroku trūkums ne tikai kravu pārvadāšanas un loģistikas nozarē, bet arī viesmīlības nozarē, kur trūkst vismaz 200 000 darbinieku. Šajā jomā var gluži labi iztikt bez angļu valodas zināšanām, pie tam var izvēlēties darba laiku un strādāt pusslodzi, taču tik un tā cilvēkus sameklēt ir grūti.

Latvietei Antrai Eglei, kura strādā par viesnīcas vadītāju jau septiņus gadus, darbinieku trūkuma dēļ, neskatoties uz augsto amatu, pašai dažkārt nākas ņemt rokā slotu un uzkopt istabiņas.

Darbaroku trūkums tika prognozēts jau breksita referenduma brīdī, jo viesmīlības nozarē pirms pieciem gadiem bija nodarbināts katrs desmitais, pie tam liela daļa bija gados jauni eiropieši. 
Jau tobrīd katru gadu trūka ap 60 000 darbinieku, bet nu trūkst vismaz 200 000. Jaunus viesstrādniekus vairs ievest nevar, jo nepieciešamas darba vīzas, kas paredzētas labi apmaksātiem darbiem, tādēļ nākas iztikt ar to, kas sameklējams valstī uz vietas.

"Mēs parasti ieliekam sludinājumu, un var just, ka uz intervijām piesakās mazāks īpatsvars ar Eiropas cilvēkiem.

Nenāk poļi, nenāk lietuvieši, nenāk latvieši tik daudz. Var just, ka breksits to ir ļoti ietekmējis. Jo visi tie, kas no jauna iebrauc, viņi vairs nevar meklēt darbu šeit, ir vajadzīgas visas tās vīzas, kas, protams, maksā naudu, un tas vairs nav tik viegli," stāstīja viesnīcas vadītāja Egle.

Viesnīcās trūkst apkopēju un virtuves strādnieku, alga ir minimālā – 8,91britu mārciņa vai 10,59 eiro. Darbā galvenokārt piesakās briti, taču visbiežāk iemesls ir saistīts ar pabalstu saņemšanu.

"Piesakās uz darbu, lai skaitītos, ka strādā. Jo sociālā nodrošināšanā tā ir parocīgāk. Viņiem varbūt kaut kādi pabalsti ir beigušies, tad ir vieglāk mazliet pastrādāt vai patēlot, ka strādā. Un tālāk ir atkal tā pati bedre, ka jāmeklē kāds, kas aizvieto to, kas nenāk uz darbu," stāstīja Egle.

Ja nav neviena, kas aizvieto, tad istabiņas jātīra vadībai.

"Ja tas cilvēks nav ieradies darbā un ja komandā ir cilvēki izkrituši, tad atliek atrocīt piedurknes un ķerties pie smagā darba brīžiem.

 Ir gadījies iztīrīt kādas piecas istabiņas, lai gan tas nebūtu jādara, jo priekš tam ir darbinieks, kas to dara. Un, ja tu vadi, tad organizē, lai kāds to darītu. Bet, ja trūkst darbaroku, tad piedurknes atrocītas un uz priekšu!" stāstīja viesnīcas vadītāja.

Arvien biežāk darba devēji piedāvā atlīdzību par pieteikšanos darbā vai par jaunu darbinieku sameklēšanu.

"Darbā mums ir uz paziņojumu dēļa uzlikts tāds sludinājums – atrodi draugu, un, ja viņš nostrādās trīs mēnešus, tad tu dabūsi 250 naudiņas," norādīja viesnīcas komandas līderis pārtikas pakošanas ražotnē Jānis Egle.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti