Rīta Panorāma

Valmierā sākas Latvian Voices meistarklases

Rīta Panorāma

Aglonas svētceļnieki

Intervija ar Daci Pelēko

VID: Kases aparātu reforma virzas uz priekšu - ražotāji novērsuši kļūdas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kases aparātu reformas ietvaros līdz šim nomainīta aptuveni puse no Latvijā izmantotajiem kases aparātiem, un ražotāji apliecināja, ka ir novērstas kļūdas kases aparātos, kuri nebija sertificēti līdz šim, un tie atkal iesniegti sertificēšanai, LTV “Rīta panorāma” pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājas pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā.

Viņa atzina, ka šo kļūdu dēļ zināmā mērā kases aparātu reforma “iebuksēja”, bet kopuma reforma izdevās, jo jaunie aparāti vairs nedod iespēju iejaukties un krāpties ar nodokļiem.  

Pelēkā arī norādīja, ka uzņēmējiem tā dēļ nevajadzētu ciest un izmaksām nevajadzētu pieaugt. Pelēkā sacīja, ka kļūdas pieļāva ražotājs un uzņēmējiem un ražotājam jānonāk līdz risinājumam, kas izmaksas sedz, bet VID “esam dzirdējuši, ka kases aparātu ražotājs gatavs uz sava rēķina” uzlikt jaunas kases aparātu versijas, kas atbildīs visām VID prasībām.  

Savukārt dažu uzņēmēju organizāciju nosauktās kases aparātu nomaiņas izmaksas nozarei, piemēram, Tirgotāju asociācijas nosauktie 250 miljoni eiro, ir “eskalēti” un nav zināms to pamatojums, atzina Pelēka.  

KONTEKSTS:

Jau vairāk nekā gadu daudziem Latvijas uzņēmējiem būtu jālieto jauni kases aparāti, kuros fiksēto informāciju nav iespējams dzēst vai kā citādi sagrozīt. Tomēr realitāte ir nedaudz cita. Valsts ieņēmumu dienesta prasībām atbilstošus kases aparātus patlaban izmanto vien aptuveni puse komersantu.

Viens no iemesliem, kādēļ kases aparātu nomaiņa pret jauniem aizkavējās, bija nelielais par prasībām atbilstošiem atzīto aparātu klāsts. Tāpēc pērn Ministru kabineta noteikumi tika papildināti ar normu, kas atļāva uzņēmējiem turpināt lietot vecos kases aparātus laikā, kamēr tiek vērtēta to atbilstība.

Ņemot vērā, ka atbilstības novērtēšanas process pamatīgi ieildzis, tagad VID spriež, ka šo pārejas perioda ilgumu tomēr vajadzētu ierobežot. Attiecīgus grozījumus Ministru kabineta noteikumos plānots veikt jau tuvāko mēnešu laikā.

Par kases aparātu reformas ietekmi uz valsts budžeta nodokļu ieņēmumiem vēl ir pāragri spriest, uzsver Valsts ieņēmumu dienestā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti