Panorāma

Mūžīgie bērni: cīņa pret aizspriedumiem un stereotipiem

Panorāma

Sarunas par izmaiņām nodokļos – strupceļā

Nodokļu krāpšanas shēma Dzintaru koncertzālē

VID atklāj PVN izkrāpšanas shēmu Dzintaru koncertzāles krēslu iepirkumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policija atklājusi plašu PVN krāpšanas shēmu - 2015. gadā Dzintaru koncertzālē tika izsludināts 516 krēslu iepirkums, kurā piedalījās trīs pretendenti un uzvarēja nevis zemākās, bet augstākās cenas piedāvātājs. Tas bija saistīts ar koncertzāles tehniskā direktora sievu un pēc iepirkuma izvairījās no PVN nomaksas, par izkrāpto summu nopērkot auto “Lexus”.

ĪSUMĀ:

  • Aizturēta Dzintaru koncertzāles amatpersona, kas bija atbildīga par iepirkumiem.
  • Aizdomas par aptuveni 50 tūkstošu eiro valsts naudas izkrāpšanu ar PVN shēmām.
  • Tas saistīts ar iepirkumu par krēsliem koncertzāles vajadzībām. 
  • Firma, kas uzvarējusi iepirkumu konkursā, bijusi saistīta ar iepirkumu komisijas vadītāja sievu.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors ģenerālis Kaspars Podiņš norādīja, ka iepirkumā uzvarētāji – Latvijas un Igaunijas uzņēmums – bija tiešā veidā saistīti ar koncertzāles tehniskā direktora sievu.

Kaspars Podiņš: Par PVN izkrāpšanu koncertzāles krēslu iepirkumā
00:00 / 01:21
Lejuplādēt

VID paziņojumā medijiem informēja, ka izmeklēšanā noskaidrots, ka noziedzīgs grupējums veica nelikumīgas darbības krēslu piegādē koncertzālei. Uzņēmums veica fiktīvu krēslu piegādi kādam ārvalstu uzņēmumam, kurš savukārt krēslus publiskā iepirkuma konkursa rezultātā piegādāja pasūtītājam – koncertzālei.

Uzņēmums deklarēja PVN ar 0 % likmi, nevis 21 %, kā tas būtu, ja krēslu piegāde notiktu Latvijas darījumu partnerim.

Tas norāda, ka darījumam ir fiktīvs raksturs – lai izvairītos no nodokļu nomaksas, kā arī slēptu saistību starp konkursa izsludinātāju un patieso preču (krēslu) piegādātāju.

Uzņēmums pēc fiktīvā darījuma par, iespējams, noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem iegādājās automašīnas “Lexus RX”.

Podiņš pastāstīja, ka auto iegādāts par 47 000 eiro, kas būtībā ir summa, kas nav nomaksāta PVN veidā valstij.

Otrdien, 7. jūlijā, notika sešas kratīšanas procesā iesaistīto personu dzīvesvietās, transportlīdzekļos un birojos. Kratīšanu laikā tika atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi. Mantisko jautājumu nodrošināšanai uzlikts arests automašīnai “Lexus RX”.

Podiņš stāstīja, ka kratīšanas notika arī ar koncertzāli iesaistīto dzīvesvietās.

Aizturēts viens no koncertzāles direktoriem un viņa sieva, kā arī vēl viena uzņēmuma amatpersona.  

Saskaņā ar LTV rīcībā esošo informāciju aizturētais ir Dzintaru koncertzāles tehniskais direktors Deniss Piļkevičs, kurš pirms pieciem gadiem bijis krēslu iepirkumu komisijas vadītājs.

Šoreiz PVN izkrāpšanas shēma atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonu teiktajam bijusi īpaši nekaunīga, jo tai ir korupcijas iezīmes. "2015.gadā noticis iepirkums Jūrmalas domes kapitālsabiedrībā “Dzintaru koncertzāle”, kura ietvaros tika pirkti krēsli un piedalījās trīs pretendenti. Un, kas savdabīgi, uzvarēja pretendents ar visaugstāko cenu. Pārējie piedāvāja – 100 tūkstoši, uzvarēja – ar 200 tūkstošiem. Pēc tam, veicot izmeklēšanas darbības, tika konstatēts – lai finansētu šo darījumu (vai arī ļoti liela sakritība), kapitāla daļu turētājs ir palielinājis Dzintaru koncertzāles kapitālu," sacīja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Dzintaru koncertzāles valdes priekšsēdētājs Guntars Ķirsis Latvijas Televīzijai e-pastā paudis, ka dārgo krēslu iepirkums bijis pamatots: “Krēslu cenas piedāvājums tika saņemts konkursa kārtībā, un iepirkuma komisija atzina gan piedāvājuma atbilstību, gan pretendenta atbilstību, gan konkrētā krēslu modeļa atbilstību tehniskajai specifikācijai. Šis iepirkums nekad nav ticis apstrīdēts LR Iepirkumu uzraudzības birojā.

Krēslu cena ir adekvāta, jo atbilst līdzvērtīgas kvalitātes citu ražotāju krēslu cenai būvēs vai publiskās ēkās, kas paredzētas intensīvai lietošanai.

Par šo krēslu kvalitāti liecina fakts, ka, lietojot krēslus jau sesto gadu gan mainīgos temperatūras, gan pārvietošanas slodzes apstākļos, tie visi joprojām ir ideālā lietošanas kārtībā. Paredzams, ka tie vēl vairākus gadus kalpos Dzintaru koncertzāles klausītāju ērtībai.”

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.  Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā, atgādina VID.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti