Dienas ziņas

TM gadā risina vidēji 160–200 strīdus par bērniem

Dienas ziņas

ASV: "Taliban" leģitimitāte būs jānopelna

Varēs saņemt "ALTUM" aizdevumu daudzdzīvokļu māju remontam

Varēs saņemt «Altum» aizdevumu daudzdzīvokļu māju remontam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Finanšu institūcija “Altum” sāk jaunu valsts atbalsta programmu daudzdzīvokļu māju remontam. Dzīvokļu īpašnieki, kuri vēlas remontēt jumtu, apzaļumot apkārtni vai ierīkot bērnu rotaļu laukumu, varēs pretendēt uz aizdevumu līdz pat 400 tūkstošiem eiro vienai mājai.

Bedres māju piebraucamajos ceļos, problēmas ar ūdensvadu vai nekopta kāpņu telpa. Turpmāk šīs un citas problēmas varēs risināt ar “Altum” programmu daudzdzīvokļu namu remontam.

“Nereti mēs dzirdam to, ka mājām ir grūti piesaistīt ārējo finansējumu. Šis ir tas risinājums, kas ir ilgstoši bijis nepieciešams Latvijā daudzdzīvokļu mājām,” pauda Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis.

Aizdevumam līdz pat 400 tūkstošiem eiro vienai mājai varēs pieteikties dzīvokļu īpašnieki ar nosacījumu, ka iepriekš no bankas saņemts aizdevuma atteikums. Finanšu institūcija “Altum” paredz, ka programmai varētu būt 600 klientu, bet nākotnē, iespējams, vēl vairāk. 

“Es domāju, ka ar šāda veida pasākumiem mēs to iekustināsim. Un man gribas ticēt, ka tas būs laika jautājums vistuvākajā nākotnē, ka pieteikumu skaits būs pat lielāks. Un mums būs patīkama problēma, ko risināt. Meklēt vēl finansējumu, lai vēl vairāk finansētu šādus projektus,” sacīja “Altum” valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Citi aizdevuma nosacījumi ir šādi:

  • aizdevums tiek izsniegts uz termiņu līdz 20 gadiem,
  • procentu likme ir fiksēta – 3,5% gadā,
  • līgums jānoslēdz līdz 2023. gada 31. decembrim.
  • dzīvokļu īpašniekiem ir jāizraugās pilnvarotā persona, kas var būt tikai juridiska persona, piemēram, apsaimniekotājs, dzīvokļu īpašnieku biedrība.

Pirmais solis ceļā uz mājas labiekārtošanu ir dzīvokļu īpašnieku apspriede, kurā pārrunā vajadzīgos uzlabojumus un vienojas par prioritātēm. Taču nereti panākt kaimiņu atbalstu remontam ir grūti, liecina socioloģiskās aptaujas.

“Man šķiet, ka viens no iemesliem ir mūsu salīdzinoši liels un izteikts egocentrisms. Tas ir tā, ka mums kaut kā vairāk patīk domāt par sevi un ne tik daudz redzēt tos apkārtējos un to apkārtējo kontekstu. Savukārt vienoties par vienas mājas kopējo apsaimniekošanu nozīmē, ka tur ir jāsāk domāt kopējā labuma kategorijās,” skaidroja tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Savstarpēju neuzticēšanos pirms 10 gadiem izdevies pārvarēt, renovējot māju Rīgā, Anniņmuižas bulvārī 60. Panākumu pamatā ir individuāla pieeja katram dzīvokļa īpašniekam.

“Protams, šobrīd cenas ir izmainījušās un ir visādi apstākļi, bet principā atkal cilvēkiem jau arī ir pieaugušas algas pa 10 gadiem. Tā ka tur ir jāveic konkrēti aprēķini, tas viss ir jāparāda un jāiet pie katra individuāli runāt,” zināja stāstīt biedrības “AB60” vadītāja Anita Bērziņa.

Kopējais aizdevumu programmai piešķirtais finansējums ir 31 miljons eiro. Aizdevumu atmaksās mājas iedzīvotāji katru mēnesi kopā ar komunālajiem maksājumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti