Dienas ziņas

Saeimā sāk apspriest nākamā gada budžetu

Dienas ziņas

Līvbērzē - vērienīga operatīvo dienestu mācību operācija

Politikas dalīšana Saeimā

Valsts budžeta projektu nodod ar opozīcijas atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nākamā gada valsts budžeta projektu ceturtdien Saeima izskatīšanai parlamenta komisijām nodeva ar opozīcijas deputātu balsu palīdzību, jo koalīcijā ietilpstošā VL-TB/LNNK balsojumā nepiedalījās.

Par budžeta projektu nodošanu komisijām balsoja koalīcijā esošā „Vienotība” un Reformu partija, kā arī opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienība. Tāpat „par” bija pie frakcijām nepiederošie deputāti jeb tā saucamais „Olšteina sešinieks”, kā arī Nacionālās apvienības deputāts Ilmārs Latkovskis. Savukārt atturējās gandrīz visi apvienības „Saskaņas centra” (SC)  deputāti, izņemot Jāni Ādamsonu, kurš kopā ar no SC nesen aizgājušo Vladimiru Reskāju bija „pret”. Toties balsojumā nepiedalījās gandrīz visi koalīcijā esošās Nacionālās apvienības deputāti, kā arī pie frakcijām nepiederošais Jānis Junkurs un SC deputāte Marjana Ivanova – Jevsejeva.

Līdz ar to kopumā „par” bija 54 deputāti, „pret” – 2, atturējās – 24, savukārt nebalsoja 13.

Kārtība paredz, ka tagad par budžetu atbildīgā ir kļuvusi „Vienotības” deputāta Jāņa Reira vadītā Saeimas Budžeta un finanšu komisija. Likums paredz, ja valsts budžetu neapstiprina otrajā un trešajā lasījumā, kuri vēl tikai sekos, tad valdība automātiski krīt. Šāds liktenis 2004. gadā piemeklēja Induļa Emša (toreiz ZZS) vadīto valdību.

Jau budžeta gatavošanas laikā ap vairākiem jautājumiem izvērtās asi strīdi: nodokļu politika, sociālā politika, tomēr visilgākās diskusijas notika un nav beigušās par uzturēšanās atļauju piešķiršanu ārzemniekiem, ja tie Latvijā par noteiktu summu ir iegādājušies nekustamo īpašumu. Nacionālā apvienība pieprasīja šo praksi pārtraukt un aizliegt turpmāk izpārdot nekustamo īpašumu, savukārt pārējie koalīcijas partneri pret šādu nostāju bija atturīgi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti