Dienas ziņas

Labo darbu nedēļa Nīkrācē

Dienas ziņas

Izmeklē ārsta nāvi lifta šahtā

Jauno kases aparātu iegāde – finansiāls slogs uzņēmējiem

Valkas uzņēmējiem grūti atpelnīt naudu par jaunajiem kases aparātiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valkas novada mazie uzņēmēji satraukti par to, kā no nākamā gada izpildīt jaunās prasības saistībā ar kases aparātu maiņu. Valkas ziedu salonā SIA “Ingra” jau kopš septembra strādā ar jauno elektronisko kases aparātu, un tā īpašnieks atzina, ka kases aparāta iegādē tērētos līdzekļus uzņēmums varēs atpelnīt vien ilgākā laika periodā.

1.janvārī stāsies spēkā jaunie Ministru kabineta (MK) noteikumi, kas paredz, ka esošās maksājumu reģistrēšanas ierīces būs jāmaina pret jaunām atkarībā no gada apgrozījuma uzņēmumā. Uzņēmēji pauž, ka šo noteikumu izpilde viņiem būs ievērojams finansiālais slogs.

Ziedu salonā SIA “Ingra” jau kopš septembra strādā ar jauno elektronisko kases aparātu. Tas aprīkots ar fiskālās atmiņas moduli, kas neļauj datus dzēst un pārveidot. Kā atzina ziedu salona īpašnieks Mārtiņš Daniels – kases aparāta iegādē tērētos līdzekļus būs ļoti grūti atpelnīt: “Izmaksas sastādīja gan tas pats aparāts, gan naudas lāde. Bija jāpērk arī kases grāmata un arī tās [čeku] lentes, ko cilvēkiem dot, - tas sastādīja gandrīz 300 eiro. Tas neskaitot ceļa izdevumus, kad mēs braucām pakaļ kases aparātam uz Valmieru.”

Savukārt SIA “Valkas alianse” jau 24 gadus nodarbojas ar saimniecības preču tirdzniecību. Veikala īpašniece Tatjana Semenjako atzina, ka pēdējos gados uzņēmuma apgrozījums ir ievērojami samazinājies un arī pircēju ir daudz mazāk. Tieši tāpēc viņa neizprot jaunos Ministru kabineta noteikumus par kases aparātu nomaiņu, kas mazajiem veikaliem nozīmē papildu izdevumus.

Semenjako joprojām strādā ar veco kases aprātu, un jaunu iegādāties nesteidzas, jo neesot tādu uzkrājumu.

“Neatceros, kurā gadā, bet bija jau tāds uzdevums - nopirkām visi jaunus kases aparātus līdz 31.decembrim. 1.janvārī pamodāmies,  MK noteikumos jau bija atcelts, varējām strādāt ar saviem vecajiem aparātiem. Nauda bija izdota par velti, viss stāv kaut kur  noliktavās rezervē,” sacīja SIA “Valkas alianse” īpašniece.

Jaunie noteikumi paredz, ka kases aparāti jāmaina atkarībā no uzņēmuma gada apgrozījuma. Ja tas nepārsniedz 200 tūkstošus eiro, kā SIA “Valkas alianse” gadījumā, tad uzņēmumam jālieto elektroniskais kases aparāts. Ja 12 mēnešu periodā veikto darījumu kopējā vērtība pārsniedz 200 tūkstošus eiro – jāiegādājas hibrīda kases aparāts, savukārt, ja apgrozījums ir virs 1,5 miljoniem eiro – nepieciešamas kases sistēmas.

Jaunie noteikumi skar diezgan daudz novada uzņēmumu, kuriem jaunu kases aparātu iegāde būs ievērojams finansiālais slogs.

Paši uzņēmēji pieļauj, ka šīs prasības varētu veicināt vairāku mazo tirdzniecības un pakalpojumu uzņēmumu slēgšanu, līdz ar to arī bezdarbnieku skaita pieaugumu un mazākus nodokļus valsts budžetā.

Lai arī jaunie noteikumi ieviesti, lai samazinātu iespējas blēdīties ar nodokļu nomaksu, uzņēmēji uzsver, ka negodīgajiem tirgotājiem tik un tā paliek iespēja darījumu nereģistrēt, neizsniedzot čeku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti