Valdība lems par papildu 126,5 miljoniem eiro Covid-19 krīzes atbalsta pasākumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Otrdien valdība kārtējo reizi iecerējusi lemt par naudas ņemšanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Šoreiz 126,5 miljoni eiro nepieciešami Valsts ieņēmumu dienestam (VID), lai uzņēmējiem un to nodarbinātajiem turpinātu izmaksāt atbalstu. 

Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis norādīja, ka līdz šim VID ir piešķirti 320 miljoni eiro, lai iestāde dažādās atbalsta programmās naudu sadalītu krīzē cietušiem uzņēmumiem un darba ņēmējiem. Taču drīzumā šī nauda būs iztērēta, tāpēc valdībai jālemj par jauniem piešķīrumiem.

Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis
00:00 / 01:05
Lejuplādēt

Ja mēs skatāmies no šī otrā viļņa sākuma, tad VID jau bija piešķirti 320 miljoni eiro šiem trijiem pasākumiem, un ja mēs skatāmies uz 18. aprīli, tad VID šajos trijos atbalsta pasākumos uzņēmējiem izmaksājis gandrīz 300 miljonus eiro. Ņemot vērā to, ka atbalsta pasākumi turpināsies līdz 30. jūlijam (..), tad VID ir nepieciešami papildus līdzekļi, lai turpinātu izmaksāt atbalstu,” norādīja Jarockis.

Tāpat viņš atklāja, ka VID uzņēmējiem vidēji dienā izmaksā aptuveni 5 miljonus eiro. Lielākais pieprasījums ir pēc granta apgrozāmajiem līdzekļiem, otrajā vietā – dīkstāves pabalsti, bet trešajā – algu subsīdija. 

KONTEKSTS:

Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem ir budžeta programma, kurā atvēl naudu iepriekš nenoskārstām vajadzībām. Šogad valsts šādiem nolūkiem budžeta likumā ierakstīja nepilnus 27 miljonus eiro. Bet Covid-19 krīze darījusi savu – un ar to saistīto pasākumu finansēšanai nu jau atvēlēti vēl papildus 800 miljoni eiro. Vēl 123 miljoni rezervēti uzņēmumu pamatkapitāla palielināšanai. 

Politiķi no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem nolēmuši atvēlēt papildu 220 miljonus eiro, lai sildītu ekonomiku ar ceļu un ēku būvniecību. Šis koalīcijas politiķu lēmums ir daļa no vienošanās par 500 miljonu eiro sadali neparedzētiem gadījumiem, kur 182 miljoni tika ģimenēm ar bērniem, bet 100 miljoni – pensionāriem.

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai, kas beidzas 9. jūnijā. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība novembrī atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, bet, tā kā saslimstība ar Covid-19 nemazinājās, ārkārtējā situācija tika pagarināta līdz 6. aprīlim, ieskaitot Lieldienu brīvdienas. Pēc ārkārtējās situācijas beigām valstī saglabājušies vairāki drošības pasākumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti