Valdība aiz slēgtām durvīm skata budžeta jautājumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valdība otrdien sāk darbu pie nākamā gada valsts budžeta. Aiz slēgtām durvīm ministri skatīs Finanšu ministrijas izstrādāto informatīvo ziņojumu par makroekonomisko rādītāju, ieņēmumu un vispārējās valdības budžeta bilances prognozēm nākamajos trīs gados. Tāpat valdībā sāks vērtēt ministriju pieprasījumus jaunās politikas iniciatīvām. Šobrīd to summa pārsniedz 550 miljonus latu. Tas vairākkārt pārsniedz papildu tēriņiem provizoriski pieejamos 50 miljonus latu.

Nākamā gada Saeimas vēlēšanu ēna sarunas par 2014.gada budžetu padarīs īpaši smagas un, visticamāk, vienprātības valdībā nebūšot - šādu prognozi pirms dažām nedēļām izteica finanšu ministrs Andris Vilks no „Vienotības”. Vai tā patiešām notiks, varēs pārliecināties jau tuvākajā laikā.

Tas, ka koalīcijā par budžetu vēl gaidāmas spraigas diskusijas, noprotams arī no Vilka partijas biedra, premjera Valda Dombrovska teiktā:

„Ir jau pirmie ziņojumi no ministrijām par papildu pieprasījumiem, mēs jau nopietni ķeramies klāt budžetam. Bet par to paredzēta atsevišķa koalīcijas tikšanās, lai nopietni izdiskutētu, kā mēs politiski ar budžetu virzamies uz priekšu.”

Pats Dombrovskis iepriekš paudis, ka viņa prioritātes nākamā gada valsts budžetā ir nabadzības un nevienlīdzības mazināšana, demogrāfijas jautājumi, veselības aprūpe, ceļi un infrastruktūra.

Tikmēr Finanšu ministrija nupat prezentējusi iedzīvotāju interneta aptaujas rezultātus, kas tiek vērtēti visai pretrunīgi. Saskaņā ar to, iedzīvotāju prioritāšu augšgalā ir aizsardzības un drošības jautājumi - jaunas tehnikas iegāde armijai, policijai un ugunsdzēsējiem, algu celšana šajos sektoros un papildu finansējums NATO. Tikai pēc tam seko darbaspēka nodokļu samazināšana un iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzības mazināšana.

Finanšu ministrija tagad gan uzsver, ka tas neesot bijis pētījums, bet gan - „aptauja ar mērķi uzzināt, kāds ir sabiedrības viedoklis.” Tai esot vien informatīvs raksturs, tomēr var prognozēt, ka aptaujas rezultātus nevilcināsies piesaukt ministri, kuru nozarēm tie ir izdevīgi. Šovasar gan aizsardzības, gan veselības, gan izglītības un zinātnes ministri jau paspējuši paziņot, ka papildu finansējums nozarei esot vitāli nepieciešams.

Vienprātības starp partijām nav arī par to, kā atvieglot nodokļu slogu iedzīvotājiem - mazinot ienākuma nodokļa likmi vai palielinot neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādībā esošām personām. Reformu partija pastāv uz to, ka jāpilda solījums samazināt nodokli, savukārt Finanšu ministrija un „Vienotība” uzskata, ka svarīgāka būtu nevienlīdzības mazināšana.

Sarosījusies ir arī opozīcija - piemēram, Zaļo un Zemnieku savienība aicina uz sarunu par budžetu premjeru, jo uzskata, ka valdība neņemot vērā pašvaldību intereses.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti