Panorāma

Reformu partija meklē savu vietu

Panorāma

Likteņdārzs pošas Latvijas dzimšanas dienai

Konkurences padome seko līdzi eiro ieviešanai

Vai cenu celšanās ir iepriekšnolemta?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Cenu celšanās daudzām precēm un pakalpojumiem pēdējo mēnešu laikā sabiedrībā bieži tiek saistīta ar gaidāmo eiro ieviešanu. Vai pastāv atsevišķu komersantu aizliegta vienošanās, kad tirgotāji vai pakalpojumu sniedzēji var  bez īpaša ekonomiska pamatojuma celt cenas un nebaidīties zaudēt konkurentiem?

Konkurences padomē atzīst, ka saistībā ar eiro ieviešanu modri vēro atsevišķu pagaidām gan neatklātu jomu darboņus, vai tiem nerodas vēlēšanās slēgt aizliegtas vienošanās. Lielāku iespaidu uz cenu pieaugumu tomēr rada sabiedrībā valdošās gaidas, ka cenas celsies, un tirgotāju vēlme tās piepildīt.

Ja vienas nozares komersanti vienojas uzturēt noteiktu cenu līmeni, valsts to dēvē par karteli un bargi soda. Patērētājiem tas parasti izmaksā par 10-20% dārgāk nekā tad, ja biznesmeņi savā starpā sacenstos.  Pret karteļiem cīnās Konkurences padome. Tās priekšsēdētāja Skaidrīte  Ābrama atzīst - cīņa ir mūžīga: „Karteļi bija un būs, to pierāda valstis pat ar senu   konkurences tiesību vēsturi."

Saistībā  ar sliktā gaidām eiro ieviešanā arī rodas pamats bažīties  par jaunu aizliegto vienošanos rašanos. , konstatē Ābrama:

Nedēļā mēs saņemam 10 ziņojumus par  aizdomīgu cenu celšanos, tad vērtējam, vai tas notiek visā sektorā vai arī var domāt par aizliegtu vienošanos," konstatē Ābrama.

Jau noteiktas jomas, kurā karteļu risks ir augstāks, bet pagaidām tās neatklāj, lai neaizskartu tos nozares uzņēmējus, kas karteli veidot negrasās. Savukārt tiem, kas šādu domu apsver, jārēķinās, ka pieķerti var saņemt sodu 10% apmērā no gada apgrozījuma, un Konkurences padome līdz šim ir uzvarējusi vairāk nekā 95% gadījumu, kad tās lēmumi ir pārsūdzēti. Atšķirībā no karteļiem, individuāls komersanta lēmums celt cenu, jo vienkārši tā gribas, nav sodāms no likuma viedokļa. To var darīt tik ilgi un tik daudz, kamēr vien patērētājs ir ar mieru maksāt. Pašreizējam cenu pieaugumam un gaidāmajam turpinājumam ir arī objektīvi iemesli.

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Paula bilst, ka šī gada inflācija bija nenormāli zema - tā bijusi pat negatīva. Cenu stabilitāti vai pat kritumu iespaidoja salīdzinoši lētāki  importa  energoresursi  un pārtika. Nav pamata gaidīt, ka tāpat notiks arī visu  nākamo gadu. Turklāt, ja precēm izmaksas pie mums  jau pārsvarā ir  sasniegušas vai pārsniegušas  Eiropas un pasaules vidējo līmeni, tad pakalpojumu cenu ziņā  vēl ir kur augt.

Līdz ar to šajā jomā gala lietotāji var  īpaši nemeklēt cenu celšanas saistību ar eiro ieviešanu. Prasīt vairāk ir gluži vai pakalpojumu sniedzēju pienākums, vēl jo vairāk tad,  ja, spriežot pēc aptaujām, vairāk nekā 80% iedzīvotāju ir pārliecināti, ka cenām jāpalielinās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti