Vācijas finanšu ministrs: Kipras banku noguldītājiem jāuzņemas riski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Investoriem, kas noguldījuši savu naudu Kipras bankās ar nolūku maksāt mazākus nodokļus, ir jāuzņemas ar Kipras ekonomikas glābšanu saistīti riski, otrdien paziņoja Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible.

"Jebkuram, kas investē savu naudu valstī, kur jāmaksā mazāki nodokļi un kur varbūt ir mazāka uzraudzība, jārēķinās ar risku, ka šīs valsts bankas vairs nav maksātspējīgas. Tas ir fakts," Šoible sacīja intervijā Vācijas raidstacijai "Deutschlandfunk".

Jau vēstīts, ka eiro zona un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) sestdien panāca vienošanos par 10 miljardu eiro (septiņu miljardu latu) aizdevuma piešķiršanu Kipras ekonomikas glābšanai. Lai samazinātu summu, kas jāpiešķir starptautiskajiem aizdevējiem, Kipras bankās esošie noguldījumi tiks aplikti ar vienreizēju nodokli, tādējādi iegūstot 5,8 miljardus eiro (četrus miljardus latu).

Visiem noguldījumiem Kipras bankās, kas pārsniedz 100 000 eiro (70 000 latu), paredzēts piemērot 9,9% nodokli, bet noguldījumiem, kas mazāki par 100 000 eiro, - 6,75% nodokli. Šis nodoklis tiks attiecināts gan uz rezidentu, gan nerezidentu noguldījumiem. Kipras bankās ir daudz lielu nerezidentu noguldījumu no Krievijas, un tiek uzskatīts, ka Kipra ir viens no lielākajiem Krievijas netīrās naudas atmazgāšanas centriem.

Ja noguldītāji nepiedalītos Kipras ekonomikas glābšanā, tad Eiropas nodokļu maksātājiem būtu jāmaksā par miljardiem eiro lielām ārvalstu investīcijām Kiprā, sacīja Šoible, atzīstot, ka "tas būtu bezatbildīgi". Ministrs arī sacīja, ka Kipras ekonomikas modelis, kurā zemas nodokļu likmes tika izmantotas ārvalstu naudas piesaistīšanai, ir "bankrotējis". Eiro zonas valstu finanšu ministri pirmdienas vakarā aicināja neattiecināt uz mazajiem noguldītājiem bankās esošo noguldījumu aplikšanu ar vienreizēju nodokli, kas ir viens no nepieciešamajiem pasākumiem starptautiskā aizdevuma saņemšanai.

Kipras finanšu ministrs Mihalis Sarris un Centrālās bankas prezidents Paniks Demetriadis pirmdien paziņoja parlamentam, ka viņi izskata iespēju nepiemērot šo nodokli noguldījumiem līdz 100 tūkstošiem eiro, bet tādā gadījumā būtu jānosaka lielāka nodokļa likme noguldījumiem, kas lielāki par 100 tūkstošiem eiro.

Jauno nodokli paredzēts piemērot, kad Kipras bankas atsāks darbu pēc brīvdienām. Bankas bija plānojušas atsākt darbu otrdien, bet likuma par šo nodokli izskatīšana parlamentā ir aizkavējusies un bankas būs slēgtas vismaz līdz ceturtdienai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti