Vācija aicina ECB izbeigt «naudas drukāšanu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vācijas Ekonomikas ekspertu padome aicinājusi Eiropas Centrālo banku (ECB) mazināt apjomīgo valsts un privāto obligāciju iegādes programmu. Šī faktiskā naudas drukāšana, pēc ekspertu domām, ļāvusi atsevišķām eirozonas valstīm vilcināties ar nepieciešamajām reformām.

Ekspertu padome arī norādījusi, ka monetārās stimulēšanas pasākumu apmērs eirozonā  jau kļuvis par lielu. Reģiona ekonomikā vērojama atlabšana. Šāds ziņojums iesniegts Vācijas kanclerei Angelai Merkelei.

ECB prezidents Mario Dragi iepriekš ļāvis noprast, ka šādus padomus neatbalsta. Tas savukārt izraisījis eiro kursa kritumu. ECB jau iepludinājusi finanšu sistēmā ap vienu triljonu eiro. Pārsvarā šī nauda nogulsnējas bankās un maz attaisnojas šīs programmas mērķis - stimulēt ekonomikas kreditēšanu.

Bankas pat vairs nepieņem naudu depozītos, nosakot tiem negatīvas likmes.

Savukārt daudzas Eirozonas valstis jau ir aizņēmušās naudu, kas pārsniedz to gada koproduktu. Lai tiktu galā ar parādiem, tās var celt nodokļus un bremzēt jau tā vājo izaugsmi. Saglabājoties šai nenoteiktībai, ECB plānos ir turpināt obligāciju iepirkšanu arī pēc nākamā gada marta. Tad formāli noteiktas programmas beigas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti