Panorāma

PTAC soda SIA "Latvijas Hipotēka"

Panorāma

Cilvēkus visā Latvijā aicina ziedot Brīvības piemineklim

"Dzintara" stāstam beigas

Tiesa pasludina kosmētikas ražotāja «Dzintars» maksātnespēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa pasludinājusi kosmētikas ražotāja AS “Dzintars” maksātnespēju. Par maksātnespējas procesa administratoru iecelts Jānis Ozoliņš, informēja tiesa.

Kosmētikas ražotāja “Dzintars” stāsts sākās pirms apaļiem 70 gadiem, Latvijai esot Padomju Savienības sastāvā. Arī pēc neatkarības atgūšanas tas darbu veiksmīgi turpināja, bet 2016.gada rudenī arvien augošo parādu dēļ lūdza tiesisko aizsardzību. Tomēr tas uzņēmumu neglāba un otrdien tiesa atzinusi to par maksātnespējīgu.

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas tiesneses palīdze informēja, ka līdz pat sprieduma pieņemšanas dienai tiesā netika iesniegti pierādījumi, ka AS “Dzintars” būtu nokārtojusi savas saistības pret kreditoriem. Nav saņemti arī pamatoti iebildumi par administratora pieteikumu, norādīts tiesā.

Tiesā norādīja, ka konkrētajā lietā nozīmīgākais kreditors bija Valsts ieņēmumu dienests (VID), kurš vairs nepiekrita “Dzintara” izstrādātajiem un iesniegtajiem tiesiskās aizsardzības procesa plāna grozījumiem.

AS “Dzintars” nebija pilnībā veikusi kārtējo nodokļu maksājumus – nepieciešamo 1,76 miljonu eiro vietā kārtējos nodokļus nomaksāti 270 tūkstoši eiro. Līdz ar to palielinājies kārtējo nodokļu maksājumu parāds, un tā apmērs uz lietas izskatīšanas brīdi ir 2,59 miljoni eiro. Turklāt palielinājies arī AS “Dzintars” kopējais nodokļu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu parāds – uz VID lēmuma pieņemšanas dienu tas ir 6,8 miljoni eiro, lai gan, sākotnēji apstiprinot tiesiskās aizsardzības pasākumu plānu, nodokļu parāds bija teju 3,46 miljoni eiro.

VID tiesai arī norādījis – lai arī tika vairākkārt lūgts, AS “Dzintars” nav iesniedzis sadarbības līgumus, paredzēto nekustamā īpašuma pārdošanas līguma projektu vai citus dokumentus, kas dotu pamatotu pārliecināties par uzņēmuma spēju pildīt tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna maksājumus. Turklāt AS “Dzintars” nebija iesniegusi peļņas vai zaudējumu aprēķinu ar paskaidrojumiem par katru posteni, kā arī nebija iesniegusi gada pārskatu par 2018. gadu, kas sniegtu patiesu un skaidru priekšstatu par sabiedrības finansiālo stāvokli, darbības finanšu rezultātiem un naudas plūsmu.

Tiesas lēmums ir galīgs un nav pārsūdzams.

Līdz ar lēmumu par maksātnespēju “Dzintara” vadība vairs nav tiesīga pārstāvēt uzņēmumu. Otrdien tā no komentāriem atteicās, bet iepriekš pārmetusi Valsts ieņēmumu dienestam pārlieku steigu.

“Es nevienu nepieņemu, jo nav, par ko runāt,” paziņoja valdes priekšsēdētājs Iļja  Gerčikovs.

Gada beigās esot bijis plānots pārdot nevajadzīgos uzņēmuma ražošanas korpusus, tomēr VID atteicies tik ilgi gaidīt.

Maksātnespējas administrators, kurš līdz šim uzraudzīja “Dzintara” tiesiskās aizsardzības procesu, apstiprināja – ja darījums būtu noticis, lielāko daļu parāda tiešām varētu dzēst, tomēr VID lēmums, viņa ieskatā, bijis pamatots.

“Bija iesniegtas e-pasta sarakstes starp potenciālo pircēju un “Dzintars” vadību, bet tādas kā vienošanās vai kāds rokasnaudas līgums vai nodomu protokols no pircēja, no “Dzintara” puses netika ne man iesniegts, ne VID, lielākajam kreditoram. E-pasta sarakstēs vairāk bija par interesi izvērtēt piedāvājumu, nevis maksāt naudu,” stāstīja maksātnespējas administrators Mareks Diks.

 “Dzintarā” šobrīd nodarbināti aptuveni 250 darbinieki. Uzņēmuma maksātnespējas administratoram būs jālemj gan par viņu atlaišanu, gan uzņēmuma mantas novērtēšanu un pārdošanu.

Par maksātnespējas administratoru tiesa noteikusi Jāni Ozoliņu, kuram būs jāapzina kreditori, iespējams arī būs jāveic darbības, lai atgūtu kādu sabiedrības mantu vai debitoru parādus, jāveic uzņēmumā inventarizācija. Tāpat arī jānoskaidro, ka vai uzņēmuma zīmols un patenti “Dzintara” valdes priekšsēdētāja Iļjas Gerčikova īpašumā nonākuši likumīgā ceļā.

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas pārstāve Viktorija Mežance.
00:00 / 00:44
Lejuplādēt

“Dzintara” tiesiskās aizsardzības procesa pārraugs par to uzzinājis pavisam nesen, no medijiem, un norāda – Gerčikovs uzņēmuma zīmolu drīkstēja iegādāties vien par tirgus cenu, pretējā gadījumā tas pārņemts pretlikumīgi.

“Viņš man saka, ka tas notika 2016. gadā, 2015., 2014. gadā, lielu laiku pirms tiesiskās aizsardzības procesa, bet tas ir jāpārbauda administratoram. Preču zīme “Dzintars” ir manā uztverē vērtīgs aktīvs. Jāpārbauda, kam viņš pieder un kādā veidā, ja tur būs noticis kas slikts, administrators rīkosies. Apstrīdēs darījumus vai atprasīs šo zīmolu,” sacīja Mareks Diks.

Uzņēmuma valdes locekle Dagnija Maike, kura iepriekš medijiem stāstīja, ka “Dzintara” zīmols nonācis Gerčikova īpašumā, atteicās skaidrot, kā tas noticis.

Tikmēr Gerčikovs jau nodibinājis jaunu uzņēmumu – “Dzintars Beauty”.  Uzņēmuma maksātnespējas administrators šo situāciju pagaidām nekomentē, norādot, ka ar lietu vēl nav iepazinies.

“Tālāk sāksies [maksātnespējas] administratora darbs. Administratoram ir vairāki pienākumi – būs jāapzina kreditori, iespējams, jāveic darbības, lai atgūtu kādu sabiedrības [“Dzintars”] mantu vai atgūtu debitoru parādus, apzināt mantu un veikt inventarizāciju. Tālāk notiks norēķināšanās ar kreditoriem,” Latvijas Radio pastāstīja tiesas pārstāve Viktorija Mežance.

KONTEKSTS:

Jau novembra sākumā tiesa nolēma izbeigt AS "Dzintars"  tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) lietu un vienlaikus ierosināja uzņēmuma maksātnespējas procesa lietu.

"Dzintara" valdes locekle Dagnija Maike iepriekš norādīja, ka "Dzintara" zīmols, preču zīmes un visi patenti kā nemateriālais īpašums pieder kompānijas patiesajam labuma guvējam Iļjam Gerčikovam, kurš nesen reģistrējis jaunu uzņēmumu – SIA "Dzintars beauty", tā liecina "Lursoft" dati. Jaunās kompānijas pamatkapitāls ir 2800 eiro. Tās darbības veids nav norādīts, bet 100% jaunās kompānijas daļu pieder Gerčikovam.

Pēc tiesas lēmuma izbeigt "Dzintara" TAP kļuva zināms, ka kopš septembra septiņas "Dzintars" preču zīmes pārreģistrētas uz Gerčikova vārda. Saskaņā ar Patentu valdē pieejamo informāciju "Dzintaram" kopumā reģistrētas 90 preču zīmes. Gerčikovam pieder kopumā desmit preču zīmes, un viena no tām pieteikta samērā nesen, oktobra beigās. Pārsvarā tās visas ir "Dzintara" pamata preču zīmes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti