Šolks: Neredzu iespēju «Latvijas pienam» dabūt sertifikātu eksportam uz Baltkrieviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sertifikātu pārtikas produktu eksportam uz Baltkrieviju iespējams saņemt tikai ar Latvijas uzņēmumā veiktu inspekciju un citu Muitas ūnijas valstu piekrišanu, ko nav saņēmis uzņēmums „Latvijas piens”. Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks uzsver, ka pašlaik neredz iespēju uzņēmumam saņemt šādu sertifikātu.

Lai gan jau pirms vairākām nedēļām notikušas veiksmīgas pārrunas ar potenciāliem sadarbības partneriem Baltkrievijā par piena produkcijas eksportu, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) joprojām nav panācis Baltkrievijas inspektoru nepieciešamo vizīti Latvijā, iepriekš pauda "Latvijas piens" valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

Savukārt Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs uzsver, ka PVD un Zemkopības ministrija esot darījusi visu, lai panāktu nepieciešamā sertifikāta saņemšanu. Taču pašlaik, Šolka ieskatā, šādas iespējas neesot.

Latvijas piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks
00:00 / 03:15
Lejuplādēt

PVD esot vairākkārt sazinājies ar attiecīgo Baltkrievijas dienestu par inspekcijas veikšanu. „Lai uzņēmumu iekļautu iespējamā eksportētāju sarakstā, jāpanāk, lai Baltkrievijas inspektori dodas uz Latviju, pārbauda uzņēmumu, vai tas atbilst Muitas ūnijas prasībām. Tālāk viņi pieņem gala lēmumu par to, vai uzņēmums ir atbilstošs un var iekļaut šajā sarakstā,” skaidro PVD veterinārās uzraudzības departamenta direktors Edvīns Oļševskis.

Taču atbilde no Baltkrievijas dienestiem bija tāda, ka viņi nevar pieņemt lēmumu par inspekcijas veikšanu Latvijas uzņēmumam bez Krievijas un Kazahstānas saskaņojuma. PVD sola turpināt diskusijas, taču arī norāda - agrāk politika un situācija ar Krieviju bijusi citādāka.

PVD pārstāvis Edvīns Oļševskis
00:00 / 05:30
Lejuplādēt

Pēdējā šāda veida inspekcija Latvijas uzņēmumos bijusi 2011.gadā, un kopš 2012.gada neviens uzņēmums piena jomā sarakstā nav iekļauts. „Lielākas problēmas ir panākt, lai šāda inspekcija notiek pie mums,” norāda Oļševskis. Baltkrievijas dienestu inspekcija Latvijas uzņēmumos bija plānota šā gada sākumā un arī augustā, bet abos gadījumos baltkrievi to atcēluši.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti