Šogad Rīgā Jaungadu sagaidījuši mazāk tūristu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kamēr citos gada mēnešos Latvijā visbiežāk ieceļo vācieši, norvēģi, zviedri un somi, tikmēr Jaunais gads tūrisma nozares pārstāvjiem ir labi zināms kā laiks, kad tūristu vidū 95% ir viesi no Krievijas. Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Vālodze stāsta, šajā gadu mijā iebraucēju bijis mazāk nekā pērn.

Jauno gadu viesnīcas vienmēr gaida ar lielām cerībām, jo gadumija jau izsenis viesnīcu biznesā ir peļņas laiks. Tomēr šogad tas nav bijis tik ražens, kā gadu vai divus iepriekš.

„90% tūristu pie mums Jaungadā brauc no Krievijas. Viens iemesls – novembrī un decembrī sākās [ažiotāža] ar bankām - skaļi teikt, ka finansiāla nestabilitāte, bet cilvēki neesot pārliecināti par finansiālo stabilitāti nākotnē. Un otrs apstāklis – 31.janvāris bija darba diena. Tas arī zināmā mērā ierobežo cilvēku ceļošanu," skaidro Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Vālodze.

Aizņemtība un nedrošība par finansēm lielu daļu tūristu aizvilinājusi uz Igaunijas galvaspilsētu. Viesnīcu asociācijā stāsta, ka Tallina ir tuvāk Sanktpēterburgai nekā Rīga un ziemeļu kaimiņi tur esot rīkojuši vērienīgus pašreklāmas pasākumus.

Lai arī viesnīcas ar prieku uzņem katru viesi, tomēr ir reizes, kad tūristi savas naktsmājas pārvērš līdz nepazīšanai. Taisnības labad jāteic, atbilstoši stereotipam, tieši briti esot paši neprognozējamākie dzīrotāji. „Istabenes ir stāstījušas, ka viņas ieiet istaba un viņām gribas raudāt, jo tā istaba ir apgriezta kājām gaisā un tur visādus brīnumus var atrast," atzīst Krišs Tons, viesnīcas "Radisson BLU hotel Latvija" pārstāvis.

Pasaules viesnīcas pilnas ar viesu zeķēm, apakšveļu, rotaslietām un telefonu un citu elektroierīču lādētājiem, stāsta viesnīcas pārstāvis Tons.

„Smejos, ka es varētu atklāt „Latgalītē" bodi un bizness plauktu un zeltu," joko Tons. Esot gan bijuši gadījumi, kad cilvēks par atstāto apakšveļu un pat klepus zālēm atceras pēc pusotra gada un pieprasa viesnīcai tās nekavējoties nosūtīt viņam mājup. Tomēr visas lietas neatkarīgi no to vērtības pēc noteikta laika, parasti pēc trim mēnešiem, nodod labdarībai.

Tiesa, istabenēm ir gadījies atrast arī tādus priekšmetus, kas nez vai iederētos pat labdarības pakā. „Interesantas lietas ir atrastas: rakstāmmašīna, telts, spiegu kamera, ko var caur telefonu vadīt. Mans favorīts ir seifs... cilvēks ir nopircis seifu, sapratis, ka bagāžas nodeva būs pārāk liela un atstājis to mums," stāsta viesnīcas pārstāvis.

Šogad ievērojamākais tūristu pieplūdums Latvijā sagaidāms jūlijā Pasaules koru olimpiādes laikā un decembrī, kad Rīgā notiks Eiropas kino balvas pasniegšanas ceremonija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti