Rūpnieki pieteikuši 24,5 miljonus eiro energoresursu sadārdzinājuma kompensēšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) saņēmis 147 energoietilpīgo rūpniecības uzņēmumu iesniegumus par valsts atbalsta saņemšanu saistībā ar energoresursu sadārdzināšanos. Atbalstam pieteiktā summa ir kopumā 24,53 miljoni eiro. Šonedēļ BVKB pieņēmis 32 lēmumus par kopējo izmaksājamo atbalstu komersantiem 8,49 miljonu eiro apmērā, informēja birojā.

Energoietilpīgie apstrādes rūpniecības uzņēmumi no šā gada 18. oktobra līdz 17. novembrim varēja iesniegt pieteikumus birojā dabasgāzes un elektroenerģijas resursu cenu pieauguma kompensēšanai. Novembra beigās Ekonomikas ministrija (EM) saņēma Eiropas Komisijas saskaņojumu atbalsta izmaksai, un BVKB uzsācis lēmumu pieņemšanu par atbalsta piešķiršanu.

BKVB skaidroja, ka atbalsts apstrādes rūpniecības energoietilpīgiem komersantiem tiek piešķirts granta (dāvinājuma) veidā. Granta atbalsts dabasgāzes un elektroenerģijas resursu cenu pieauguma kompensēšanai komersantam paredzēts līdz 30% no dabasgāzes vai elektroenerģijas attiecināmajām izmaksām, kopā nepārsniedzot 2 miljonus eiro saistīto personu grupai. Atbalstu piemēro arī kā avansa maksājumu (t.i., par š.g. novembri un decembri), pēc tam pārbaudot faktisko izdevumus un nepieciešamības gadījumā veicot sniegtā atbalsta apmēra pārrēķinu.

Atbalstam varēja pieteikties komersanti, kas atbilst šādiem nosacījumiem:

  • komersants veic saimniecisko pamatdarbību kādā no Ministru kabineta noteikumu pielikumā minētajām nozarēm;
  • tā energoresursu izmaksas veido vismaz 3% no kopējām komersanta saimnieciskās darbības izmaksām;
  • kopējais elektroenerģijas patēriņš komersanta vajadzībām 2021. gadā bija vismaz 500 MWh vai kopējais gāzes patēriņš 2021. gadā bija vismaz 500 MWh.

Atbalsts energoietilpīgiem komersantiem tiek piešķirts par laikposmu no 2022. gada 1. februāra līdz 2022. gada 31. decembrim.

KONTEKSTS:

Saeima augusta beigās nolēma, ka energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem jaunajā apkures sezonā energocenu pieauguma kompensēšanai būs 50 miljonu eiro vērts atbalsts. Par nozari atbildīgā EM iepriekš norādīja, ka atbalstu pieaugušo energoresursu cenu dēļ varētu saņemt apmēram 250 energoietilpīgu apstrādes rūpniecības uzņēmumu.

Paredzēts, ka vidējais atbalsts būs 200 000 eiro un tiks izsniegts granta veidā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti