Daudz enerģijas patērējošiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem apstiprina 50 miljonu eiro atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem nākamajā apkures sezonā energocenu pieauguma kompensēšanai apstiprināts 50 miljonu eiro vērts atbalsts. To paredz otrdien Saeimā galīgajā lasījumā vienbalsīgi atbalstītie grozījumi "Pret Ukrainu vērstās Krievijas militārās agresijas dēļ piemēroto sankciju un pretpasākumu izraisīto ekonomisko seku pārvarēšanas atbalsta likumā".

Ekonomikas ministrijā (EM) paredz, ka atbalsts energoietilpīgajiem uzņēmumiem valstij varētu izmaksāt apmēram 50 miljonus eiro. Un grozījumu anotācijā norādīts, ka

atbalstu pieaugušo energoresursu cenu dēļ varētu saņemt apmēram 250 energoietilpīgu apstrādes rūpniecības uzņēmumu. Paredzēts, ka vidējais atbalsts būs 200 000 eiro un tiks izsniegts granta veidā.

Atbalstu administrēs Būvniecības valsts kontroles birojs.

Likuma izmaiņas pieņemtas, lai ar atbalsta pasākumu palīdzību apstrādes rūpniecības energoietilpīgiem komersantiem mazinātu Krievijas militārās agresijas Ukrainā sekas, kas izpaužas kā papildu izmaksas, kas radušās saistībā ar krasu dabasgāzes un elektroenerģijas cenu pieaugumu, un vienlaikus nodrošinātu apstrādes rūpniecības uzņēmumu konkurētspēju 2022. gada rudens un 2023. gada ziemas periodā, tādējādi sekmējot arī kopējo valsts tautsaimniecības stabilitāti.

Atbalsts paredzēts apstrādes rūpniecības komersantiem, jo tieši tos vistiešākajā veidā ietekmē militārās agresijas sekas, šie komersanti veido energoietilpīgus uzņēmumus un vienlaikus apstrādes rūpniecība ir joma, kas nodrošina būtisku eksporta īpatsvaru, norādījusi EM.

Tāpat likumā saglabāti esošie atbalsta instrumenti un nosacījumi, ar kādiem saimnieciskās darbības veicēji var pretendēt uz atbalstu un to finansēšanas kārtību.

Ar likuma izmaiņām tiek arī noteikts, ka uz atbalstu nevar pretendēt saimnieciskās darbības veicēji, kuriem piemēro starptautiskās vai nacionālās sankcijas, kā arī patiesie labuma guvēji no Krievijas un Baltkrievijas.

Finansējums grantu atbalstam energoietilpīgiem uzņēmumiem tiek paredzēts no valsts budžeta finansējuma, kas pārdalīts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, ja Ministru kabinets ir pieņēmis attiecīgu lēmumu un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piecu darbdienu laikā no attiecīgās informācijas saņemšanas dienas ir to izskatījusi un nav pret to iebildusi, paredz likums. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti