Rēzeknē iepriekšējā ziemā, iespējams, mākslīgi turēts augsts apkures tarifs

Pagājušajā apkures sezonā Rēzeknē siltumenerģijas tarifi tika pārskatīti tikai pēc valsts atbalsta beigām, lai gan dome bija informēta par iespēju samazināt šīs izmaksas. Faktiski SIA "Rēzeknes siltumtīkli" ražoja siltumenerģiju saskaņā ar tarifu 128 eiro par megavatstundu (MWh), bet pārdeva gandrīz divas reizes dārgāk, atklājusi Valsts kontrole. Tādējādi arī daļa valsts atbalsta, kas bija pieejams pagājušajā ziemā, tika uzņēmumam, nevis iedzīvotājiem.

2022. gada novembrī SIA "Rēzeknes siltumtīkli" rosināja siltumenerģijas tarifa izmaiņas, bet savlaicīgi nesniedza pietiekamu informāciju par tarifu ekonomisko pamatotību un atbilstību faktiskajām izmaksām. Proti, 2022. gadā no janvāra līdz aprīļa beigām "Rēzeknes siltumtīkli" tarifus spēja pārskatīt trīs reizes, bet vēlāk, kad tarifs tika vairākkārt būtiski palielināts, vairākus mēnešus tas netika pārskatīts līdz apkures sezonas noslēgumam un valsts atbalsta beigām.

Valsts kontroles padomes locekle Ilze Bādere medijiem skaidroja, ka Rēzeknes pašvaldības rīcībā bija informācija par to, ka "Rēzeknes siltumtīklu" jau novembrī regulatorā iesniegtajam tarifam ar tajā iekļautajiem ieņēmumiem un izdevumiem vajadzēja būt 151,9 eiro, bet no marta pat vēl zemākam. Taču faktiski vēl pat 2023. gada maijā Rēzeknē apkures tarifs bija 214 eiro par MWh – augstākais visā Latvijā, liecina abiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) informācija.

"Savukārt iedzīvotāji un uzņēmumi turpināja saņemt siltumenerģijas pakalpojumus, kas neatbilda izmaksām.

Faktiski uzņēmums ražoja siltumenerģiju saskaņā ar tarifu 128 [eiro par MWh], bet pārdeva par 214 [eiro par MWh] – gandrīz divas reizes vairāk," sacīja Bādere.

Tolaik no valsts budžeta tika sniegts atbalsts apkures rēķinu mazināšanai, valstij kompensējot pusi no apkures sadārdzinājuma.

Attiecīgi secināms, ka Rēzeknē valsts atbalstam paredzētos līdzekļus pašvaldība izmantoja ne tikai tam paredzētajam mērķim – nodrošināt atbalstu finansiāli mazaizsargātajām iedzīvotāju grupām, bet arī SIA "Rēzeknes siltumtīkli" peļņas un norēķinu kontos esošās naudas palielināšanai.

Kopumā SIA "Rēzeknes siltumtīkli" 2022./2023. gada apkures sezonā valsts atbalsta nodrošināšanai saņēma 8,33 miljonus eiro. Tā kā tarifu pārskatīja tikai pēc valsts atbalsta pasākumu beigām, pēc revidentu aplēsēm, valsts SIA "Rēzeknes siltumtīkli" izmaksājusi vismaz par 4,55 miljonus eiro vairāk, nekā tas būtu bijis pēc siltumenerģijas apgādes tarifa pārskatīšanas.

Valsts kontrole uzskata – Rēzekne varēja darīt vairāk SIA "Rēzeknes siltumtīkli" uzraudzībā, lai aizsargātu sabiedrisko pakalpojumu lietotāju intereses un lai samazinātu maksājumu slogu pašvaldības iedzīvotājiem.

No Rēzeknes mēra amata atstādinātais Aleksandrs Bartaševics ("Kopā Latvijai") Latvijas Radio apgalvoja, ka šīs situācijas dēļ nomainīja "Rēzeknes siltuma" vadītāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti