Dienas ziņas

"Radio pieci" sak maratonu "Dod pieci!"

Dienas ziņas

Kurš būtu ieguvējs, ja palielinātu bērnu skaitu klasēs?

Rubļa kritums rada bažas Latvijas uzņēmumos

Rubļa kritums dara bažīgus arī zivrūpniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Straujais Krievijas rubļa vērtības kritums nelabvēlīgi ietekmē arī Latvijas uzņēmējus, kuri savu produkciju eksportē uz Krieviju. Piemēram, Liepājas zivju pārstrādes uzņēmums “Kolumbija Ltd.” uztraucas par nākamā gada sākumu, jo produkcijas pasūtītāji Austrumu valstīs pašlaik nespēj norēķināties ar uzņēmumu, līdz ar to tam ilgākā periodā radīsies lieli zaudējumi.

Liepājas zivju pārstrādes uzņēmuma “Kolumbija Ltd” vadība stāsta, ka šogad daudz maz veiksmīgi izdevies pārdzīvot Krievijas embargo sekas, jo zivju konservi nebija aizliegto preču sarakstā. Taču tik straujš rubļa kritums uzņēmumam, kas uz  Krieviju eksportē 40% saražotās produkcijas, ir smags trieciens.

“Kas ir 40% no ražošanas apjoma? Tas ir praktiski apstādināts uzņēmums! Nav rentabli samazināt apjomus un turpināt maksāt darbiniekiem algas, norēķināties par pātērētajiem resursiem. Tas nav reāli, nevajag dzīvot ilūzijās,” saka uzņēmuma „Kolumbija Ltd.” līdzīpašnieks Igors Krupņiks.

Drīzumā visi uzņēmuma strādnieki dosies plānotajās Ziemassvētku - Jaunā gada brīvdienās. Ņemot vērā radušos ekonomisko situāciju, uzņēmuma vadība nezina, kad strādnieki no tām varēs atgriezties. “Šo nedēļu nostrādājam, tad apstādinām ražošanu. Pagaidām plānojam to atsākt 5. janvārī, bet varbūt šis datums būs jāpārliek,” norāda Krupņiks.

Trešdien Liepājā norisinājās zvejnieku un zivju pārstrādes nozarē strādājošo konference, taču rubļa kritums un tā ietekme uz nozari tajā netika apspriesta. Konferences dalībnieki gan neslēpa, ka var sāpīgi izjust tā sekas un jāmeklē iespējamie risinājumi. “Katram uzņēmumam būs sava stratēģija. Vienam maksimāli palikt tirgū, turpinot strādāt ar zaudējumiem, lai noturētu plauktus. Kāds izlems uz brīdi pieturēt ražošanu, lai sagaidītu stabilākus laikus - tas ir no katra uzņēmuma resursiem un iespējām atkarīgs,” norādīja Latvijas Zivrūpnieku asociācijas prezidents Didzis Šmits.

Viņš uzsver, ka zivsaimniecības nozarei šī nav pirmā pēdējo gadu laikā piedzīvotā krīze, līdz šim uzņēmumi spējuši grūtības pārvarēt. Kā būs tagad un cik veikli uz Krieviju eksportējošajiem izdosies atrast jaunus tirgus, pagaidām esot grūti komentēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti