Rīta Panorāma

Saeima lems par ārkārtējās situācijas pārapstiprināšanu. Saruna ar Juri Rancānu

Rīta Panorāma

Dziesma "Pasaciņa" gan bērniem, gan pieaugušajiem

Ārkārtējā situācija līdz 6. decembrim. Intervija ar Rīgas mēru Mārtiņu Staķi

Rīgas dome meklē iespējas nākamgad ietaupīt 20 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgas 2021. gada budžeta plānošanā domei būs jāatrod iespējas ietaupīt 20 miljonus eiro, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” pastāstīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (“Attīstībai/Par!”/”Progresīvie”).

Plānojot nākamā gada budžetu, situācija neiezīmējas iepriecinoša, jo pašvaldībām būs par pieciem procentpunktiem mazāka iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu daļa. Tas pilsētai nozīmē nepieciešamību konsolidēt budžetu par 20 miljoniem eiro, atklāja Staķis.

“20 miljoni eiro ir vajadzīgi, lai mēs būtu uz nulles budžeta un nebūtu jānogriež pat algas,” sacīja Rīgas mērs.

Veidojot budžetu, domnieki vētīšot katru pozīciju un iespējas ietaupīt, atlikt vai atcelt, ja tēriņi būs lieki vai neefektīvi. “Šobrīd mēs vērtējam. Ejam cauri katrai pozīcijai un skatāmies,” sacīja domnieks.

Piemēram, būtisks ietaupījums varētu būt uz pašvaldības uzņēmuma “Rīgas satiksme” rēķina. “Redzam ietaupījumu gan uz e-talonu sistēmu, kas bija uzpūsta, dārga, gan uz uzpūstajām subsīdijām mikroautobusiem,” sacīja Staķis.

Tāpat viņš norādīja uz instalāciju Brīvības ielā “Rīgas vārti”, kas izmaksā 70 000 eiro gadā. “Mums šobrīd ir jāvērtē – tas ir tā vērts vai nav tā vērts,” sacīja Staķis.

Vienlaikus netiek izslēgta iespēja arī palielināt finansējumu kādiem būtiskiem jautājumiem. Pašlaik esot trīs prioritārie virzieni: sociālie darbinieki, izglītība un pirmsskola un infrastruktūras projekti.

KONTEKSTS:

Valdība septembra sākumā atbalstīja vairākas nodokļu politikas izmaiņas, ko iecerēts ieviest trīs posmos. Tostarp paredzēts par vienu procentpunktu samazināt sociālās iemaksas, ieviest minimālo sociālo iemaksu, mainīt IIN pārdali pašvaldību budžetam no pašreizējiem 80% līdz 75%, bet valsts pamatbudžetam no pašreizējiem 20% līdz 25%. Latvijas Pašvaldību savienība iebilst vietvaru budžeta samazināšanai, jo šāds solis pasliktinātu situāciju iedzīvotājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti