Panorāma

SAB: Krievijas mērķis pērn bija šķelt Rietumu vienotību

Panorāma

Panorāma

Eiropā un ASV darbiniekiem liek dzēst lietotni "Tik Tok"

Rietumvalstu valdības vēršas pret Ķīnas uzņēmumam piederošā sociālā tīkla «TikTok» lietošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kanāda, sekojot ASV un Eiropas Savienības piemēram, bažās par datu drošību ir aizliegusi valdības iestāžu darbiniekiem savās darba viedierīcēs izmantot populāro sociālo tīklu "TikTok".

Ķīnas uzņēmumam "ByteDance" piederošais "TikTok" kļuvis par ātri augošu konkurentu tādiem ASV bāzētiem sociālajiem tīkliem kā "Facebook", "Instagram", "Snapchat" un "YouTube".

"TikTok" ir visstraujāk augošā lietotne pasaulē – tajā ir video ar dejošanu, ar suņu un kaķu dīvaino uzvedību, ar apšaubāmiem finanšu padomiem.  Un tā ir ļoti populāra jauniešu vidū. Taču Rietumu politiķiem ir cits viedoklis.

Rietumvalstīs arvien vairāk pieaug aizdomas par to, ka Ķīnas valdība varētu izmantot "TikTok" savu interešu īstenošanai.

Galvenās bažas ir par Ķīnas uzņēmuma spēju caur "TikTok" iegūt Rietumu lietotāju datus un arī virzīt Ķīnu atbalstošus stāstus un dezinformāciju.

Rietumvalstu valdības vēršas pret Ķīnas uzņēmumam piederošā sociālā tīkla «TikTok» lietošanu
00:00 / 02:00
Lejuplādēt

"TikTok" tiek pārmests, ka lietotne ievāc lietotāju datus un nodod tos Ķīnas valdībai. Dažas rietumvalstu izlūkošanas aģentūras ir nobažījušās, ka, lejupielādējot lietotni valdības ierīcēs, var tikt atklāta sensitīva informācija. Taču Ķīna šo rīcību sauc par pārmērīgu.

"Kā tāda pasaules lielvalsts kā ASV var būt tik nepārliecināta par sevi, ja tik ļoti baidās no jauniešu iecienītākās lietotnes. ASV ir pārspīlējusi nacionālās drošības koncepciju un ļaunprātīgi izmanto valsts varu, lai apspiestu citu valstu uzņēmumus. Mēs stingri iebilstam pret šīm nepareizajām darbībām," apgalvo Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāve Mao Nina.

"TikTok" sola, ka nekad nepildītu Ķīnas valdības rīkojumu atklāt lietotāju datus. Taču daudzi apšauba šo apgalvojumu, ņemot vērā Ķīnas autoritārā režīma dabu un un neseno augsta līmeņa ķīniešu uzņēmēju pazušanu.

Bažas par datu aizsardzību

Kanādas valdība paziņoja, ka otrdien no visām federālo iestāžu izsniegtajām mobilajām viedierīcēm izdzēsīs īso videoziņojumu apmaiņas lietotni "TikTok". Šāds lēmums pieņemts, balstoties uz atbildīgo iestāžu ziņojumu, kurā teikts, ka Ķīnas uzņēmumam piederošā lietotne rada milzīgu risku privātumam un datu drošībai.

Dokumentā arī norādīts, ka "TikTok" datu vākšanas metodes nodrošina plašu pieeju viedierīču saturam. Taču nav gūti pierādījumi, ka būtu apdraudēta valdības informācija.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo sacīja, ka valdība ir spērusi ļoti nepieciešamu soli: "Mēs ļoti nopietni attiecamies pret vārda brīvību un Kanādas iedzīvotāju brīvību tiešsaistē iesaistīties tā, kā viņi vēlas. Taču mums ir arī ļoti svarīgi principi saistībā ar datu aizsardzību, kurus mēs vienmēr aizstāvēsim.

Līdzīgi kā daudzas citas pasaules valstis, arī mēs rūpīgi domājam par to, kā nodrošināt, lai kanādieši būtu pasargāti tiešsaistē. Tāpēc mēs uzskatām, ka ir labāk, ja valdības viedierīcēm nav pieeja "TikTok", jo ir bažas par drošību."

Trudo piebilda, ka aizliegums neattieksies uz uzņēmumiem un privātpersonām, tomēr viņš mudināja kanādiešus nopietnāk padomāt par savu datu drošību.

"TikTok" lietošanu ierobežo arī ASV un Eiropas Savienība

ASV valdība ir uzdevusi federālajām iestādēm 30 dienu laikā no visām to rīcībā esošajām viedierīcēm izdzēst "TikTok" lietotni. Tādējādi tiks īstenots ASV Kongresa pērn decembrī pieņemtais aizliegums izmantot "TikTok" lietotni federālo iestāžu viedierīcēs.

Aizliegums ir saistīts ar bažām, ka "TikTok" mātes uzņēmums "ByteDance" varētu piešķirt Ķīnas specdienestiem piekļuvi sociālā tīkla lietotāju datiem.

Vairāki Kongresa locekļi vēlas panākt pilnīgu "TikTok" aizliegumu ASV, kur sociālo tīklu lieto aptuveni 60 miljoni cilvēku.

Arī Eiropas Komisija (EK) bažās par datu aizsardzību šomēnes aizliedza "TikTok" lietotnes izmantošanu saviem darbiniekiem piešķirtajās viedierīcēs.

"Lēmuma mērķis ir aizsargāt Komisiju pret kiberdrošības apdraudējumiem un darbībām, kuras var izmantot kiberuzbrukumiem Komisijas korporatīvajai videi," vēsta EK pārstāve Sonja Gospodinova.

Kā sarunā ar Latvijas Radio norāda CERT.lv kiberdrošības eksperts Gints Mālkalnietis, "TikTok" kā Ķīnas uzņēmumam ir jāpilda Ķīnas valdības noteikumi attiecībā uz to, kādiem datiem jābūt pieejamiem Ķīnas specdienestiem.

"Latvijā šobrīd nav aizlieguma izmantot "TikTok". Protams, riski tiek izvērtēti. Ja tiks izdarīts secinājums, ka šī lietotne ir jāierobežo, jūs par to uzzināsiet," vēsta Mālkalnietis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti