Rīta intervija

Intervija ar Danielu Pavļutu

Rīta intervija

Ināra Mūrniece: 12.Saeima ir pieņēmusi vairākus Latvijai būtiskus lēmumus

ALTUM pārstāve Dina Kaupere par energoefektivitātes programmu

Rezervēta puse ES fondu siltināšanas grantu; aktīvākās - Rīga un Pierīga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rezervēta aptuveni puse Eiropas Savienības (ES) fondu nodrošināto grantu ēku siltināšanai, intervijā Latvijas Radio pastāstīja attīstības finanšu institūcijas "Altum" Energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja vietniece Dina Kaupere.

Kopumā pieejami 156 miljoni eiro, lai apmaksātu 50% no visām attiecināmajām izmaksām ēkas siltināšanas procesā, bet pašlaik ir 405 projekti un rezervēti 72 miljoni eiro. Kaupere piebilda, ka ne visi projekti ir sākti, tādēļ tiek lietots termins - "rezervēt".

Aktīvākie projektu iesniedzēji bijuši Rīgā un Pierīgā, kur kopumā ir 160 projektu. Tam seko Kurzeme ar 107 projektiem.

Aktīvākai vajadzētu būt Latgalei, kur siltinātas tiek tikai 16 mājas.

Pēc Kauperes teiktā, drīz gada jubileju piedzīvos pirmā ar granta palīdzību nosiltinātā māja. "Altum" mājas uzraugot vēl trīs gadus. Siltināšanas rezultātā var ietaupīt vairāk nekā pusi no siltuma rēķinā samaksātās naudas. Kaupere minēja piemēru - pirms siltināšanas gadā bija notērētas 165 kilovatstundas, bet pēc siltināšanas - 54 kilovatstundas gadā.

Kaupere uzskata, ka pēc šīs grantu programmas beigšanās tieši tādas pašas vairs nebūs. Iespējams, "Altum" varētu sniegt garantijas, nodrošinot aizdevumu bankā, bet 50% grantu, visticamāk, vairs neviens nemaksās.

Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programma Latvijā darbojas kopš 2016.gada septembra. Ar tās atbalstu visā Latvijā piecu gadu laikā plānots atjaunot vairāk nekā 1000 daudzdzīvokļu māju. Līdz 50% izmaksu, ko tērēs māju energoefektivitātes uzlabošanai, iedzīvotāju vietā segs no ES līdzekļiem. Pārējās izmaksas iespējams saņemt kā bankas aizdevumu, turklāt dzīvokļu īpašniekiem nav jāieķīlā savi dzīvokļi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti