Dienas ziņas

Aiztur divas noziedzīgas autozagļu grupas

Dienas ziņas

Mazās saimniecības sāk likvidēt cūkas

Rēzeknes novadā risina dzīvojamā fonda jautājumus

Rēzeknes novadā divkāršos pašvaldību dzīvokļu īri; mudina pirkt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai mudinātu pašvaldības dzīvokļu īrniekus kļūt par dzīvesvietas īpašniekiem, kā arī palielinātu finansējumu dzīvokļu apsaimniekošanai, Rēzeknes novadā šovasar pieņemts lēmums par pakāpenisku īres maksas paaugstināšanu. Šogad īres maksa ir vidēji septiņi centi par kvadrātmetru, bet nākamgad tā būs divarpus reizes lielāka. Kopumā pašvaldības rīcībā ir aptuveni 1000 dzīvokļu, no kuriem sociālām vajadzībām nepieciešama vien piektā daļa. 

"Pašvaldība katru gadu iegulda pašvaldības dzīvojamā fonda atjaunošanā jeb uzlabošanā aptuveni 30 un vairāk tūkstošus eiro, bet ar esošo īres maksu mēs labi ja sesto daļu varam iekasēt. Ja vēl ņem vērā, ka daļa tomēr nemaksā to īres maksu, savā ziņā tie ir lieli zaudējumi," stāsta Rēzeknes novada pašvaldības izpilddirektors Jānis Troška.

"Ja saimniekam ir divas, tad īrniekam trīs maksas rēķinā parādās. Par pietikšanu - vienmēr līdzekļu trūkst. Atbildības nav, un mēs redzam, kādi mums daži dzīvokļi pēc īrniekiem paliek, bet tur ir ļoti lieli līdzekļi jāiegulda pašvaldībai," skaidro "Maltas dzīvokļu komunālās saimniecības uzņēmuma" vadītājs Jānis Kravalis.

Viens no mērķiem ir veicināt arī dzīvojamā fonda atsavināšanu, jo no 1000 pašvaldības dzīvokļiem sociālā dienesta funkcijām nepieciešami vien 200. Maltas pusē sastaptie iedzīvotāji domes lēmumu vērtē dažādi.

"Mums jau teica īpašniece, ka cenas no oktobra celsies, un mūsu pašvaldības dzīvoklī cenas arī tikai aug uz augšu. Un atsavināt, tas ir pats labākais lēmums, ko mēs varējām pieņemt," saka topošā dzīvokļa īpašniece Lūznavas pagastā Maija Hartmane.

"Dzīvokli es īrēju, tā kā nav līdzekļu, lai to nopirktu. Cenšos, kā varu, apmaksāt. Bet, vai ir labāki varianti? Kas man iedos tādu naudu, lai es varētu iegādāties pati savu īpašumu?" sašutusi ir dzīvokļa īrniece Maltā Olga.

Maltas un Lendžu pagastu pārstāvji uzsver, ka dzīvokļu privatizēšana atvieglotu arī dzīvokļu māju apsaimniekošanas jautājumu risināšanu, jo pašlaik sapulcēs balsstiesības ir pašvaldībai, nevis īrniekiem. Līdz šim par iespēju iegūt dzīvokli savā īpašumā interesējušies 50 cilvēki.

"Lendžos lielākā daļa dzīvokļu pieder pašvaldībai - viena māja ir uz robežas, bet arī ir pašvaldības, 14 dzīvokļi privatizēti, tagad pēc jaunajiem lēmumiem ir pieteikušies uz privatizāciju. Redzēsim, varbūt arī tālāk aizies. Tas ir atkarīgs no tā, kā tie dzīvokļi tiks novērtēti," stāsta Lendžu pagasta pārvaldes vadītājs Voldemārs Deksnis.

Ja pieteikumi īpašumu atsavināšanai tiks iesniegti līdz šī gada beigām, nomaksas termiņš būs pieci gadi ar 6% likmi gadā, saglabājot vēl sākotnējo īres maksu. Tuvāko gadu laikā Rēzeknes novadā iecerēts sakārtot arī vairākus citus dzīvojamā fonda jautājumus.

KONTEKSTS:

Īres dzīvokļu trūkums ir problēma visā Latvijā. Šogad pavasarī Ekonomikas ministrija apkopoja pašvaldību sniegto informāciju par nepieciešamo dzīvokļu skaitu dažādās pilsētās, salīdzinot to ar piedāvājumu. Pieprasījuma-piedāvājuma atšķirības izrādījās dramatiskas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti