Dienas ziņas

Krievijas vēršanās pret Lietuvu satrauc arī Latvijas zemniekus

Dienas ziņas

Sievietes nepietiekami rūpējas par krūts veselību

Mazajiem un mikrouzņēmumiem vajadzīgs atbalsts

Rēzeknē mudina iedzīvotājus atbalstīt mazos un vidējos uzņēmumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Lursoft" veiktais pētījums apliecina, ka aizvien nozīmīgāku lomu Latvijas ekonomikā ieņem tieši mikro un mazie uzņēmumi. Arī Rēzeknes uzņēmējs Uldis Pildigovičs ir izveidojis savu mazo uzņēmumu, lai ražotu inovatīvu produktu – slēpes, taču viņam, kā  arī daudziem citiem iesācējiem biznesā, ir nepieciešams atbalsts gan nodokļu politikā, gan klientu piesaistē.

Pildigovičs ir bijušais sporta skolotājs, bet nu jau vairākus gadus darbojas kā individuālais komersants. Uzņēmējdarbības sākumā viņš gatavoja laivas, bet tagad mazajā uzņēmumā top bērnu un mednieku slēpes. Rēzeknietis mēnesī izgatavo aptuveni 15 slēpju pārus, bet, paplašinot ražotni, apjomu varētu palielināt.

„Pagājušajā gadā bija pieprasījums. Nezinu, kā būs šogad. Grūti pateikt," saka ražotājs. Viņš pauž, ka mikrouzņēmumiem un mazajiem uzņēmumiem vajadzētu samazināt nodokļu slogu, vismaz uzņēmējdarbības ziņā: „Nodokļu politika ir ļoti grūta. Iesācējiem ir ļoti grūti, jo tie nodokļi ir diezgan lieli, un tā pašizmaksa (..) Vairāk radošs darbs, nekā peļņa," viņš piebilst.

Arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Rēzeknes nodaļas vadītājs Juris Miņins norāda, ka vispirms cilvēkus iesaistīties biznesā attur nodokļu administrēšana.

Pildigovičs ir viens no uzņēmējiem, kuri piedalījās mazo un vidējo uzņēmumu seminārā Rēzeknē „Mazā biznesa lielā diena".  Mikro un mazajiem uzņēmumiem šobrīd ir pievērsta īpaša uzmanība. 16. novembrī visā Latvijā norisināsies Mazā biznesa diena, kurā jebkurš iedzīvotājs tiek aicināts atbalstīt mazos uzņēmējus, iepērkoties vai uzsākot ar tiem sadarbību.

„Šobrīd vairāk nekā 99% uzņēmumu Latvijā ir mazie uzņēmumi un mikrouzņēmumi. Tajos arī strādā lielākais skaits nodarbināto skaits, un tas ir mūsu sāls, tas ir mūsu spēks. Situācijā, kad iekšējā pirktspēja ir par mazu, nepieciešams radīt šādus īpašus svētkus, īpašas dienas, lai mēs saņemtos, lai mēs padomātu par īpašiem piedāvājumiem saviem klientiem, sadarbības partneriem," atzīmē Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu foruma valdes priekšsēdētāja Elīna Egle.

„Caur šo atbalstu mēs atbalstu patiesībā mēs atbalstā savus kaimiņus, savu ģimeni, savus draugus, jo mazais bizness tikai apkārt vien ir. Ja mazajam biznesam labi ies, tad viņš ņems nākošo darbinieku, viņš ņems vēl vienu darbinieku un, iespējams, tas darbinieks būs no tavas ģimenes vai mūsu draugs," skaidro Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu foruma valdes loceklis Kristaps Banga.

Lielākā daļa mazo un vidējo uzņēmumu ir koncentrēti Rīgā, tomēr aizvien pieaug to loma reģionos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti